Стрелецът от Сан Бернардино вероятно е бил радикализиран

Обама: Възможно е стрелбата да е свързана с тероризма
3 дек 2015 20:36, Елка Василева
23
Стрелецът от Сан Бернардино вероятно е бил радикализиран
Снимка: Reuters

Саид Ризван Фарук, единият от двамата заподозрени за стрелбата в Южна Калифорния, при която загинаха 14 души, изглежда е бил радикализиран, макар че може да е действал, воден и от други мотиви, съобщи телевизия Си Ен Ен. Медията се позовава на източници от силите на реда, предаде Ройтерс.

Според Си Ен Ен Фарук е поддържал връзка по телефона и чрез социалните медии с повече от едно лице, разследвано от ФБР по подозрение в международен тероризъм.

Още по темата

Президентът на САЩ Барак Обама каза, че следователите все още не знаят защо двама заподозрени избиха 14 души и раниха 17 в Сан Бернардино, Калифорния. Обама се зарече, че ФБР и съдебните органи ще разплетат докрай случая.

 "Възможно е това да е свързано с тероризма. Но ние не знаем. Възможно е също да е било свързано с проблеми на работното място или мотивите да са смесени", каза президентът пред журналисти, след като се срещна в Белия дом със съветниците си за националната сигурност.

"Засега не знаем защо се случи това ужасяващо събитие. Знаем, че двамата нападатели, които бяха убити, са имали оръжия и изглежда са имали достъп до други оръжия в дома си. Но не знаем защо са го направили, не знаем какви са били мотивите им", каза президентът.

В изявление от Овалния кабинет Обама призова американците да изчакат фактите и след това да правят заключения. Мнозина американци имат чувството, че не могат да направят нищо срещу масовото насилие, но "всички ние има какво да направим", нацията трябва да попречи на насилието, продължи той.

Необходимо е да се предприемат ефикасни мерки, за да се затрудни достъпът на някои хора до оръжие. Важно е всички американци, включително щатските законодатели, да помислят какво могат да направят, каза Обама, но призна, че заплахата от насилие не може да бъде напълно премахната.

Президентът нареди знамената да бъдат спуснати наполовина след кръвопролитието в Калифорния, съобщи агенция Франс прес, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Толераст-П..раст преди 8 години
Ашколсун!Умерено радикализиран ли е бил ?
9
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 8 години
Който направи добро на мюсюлманин, прецаква живота си и живота на детето си. Добрият мюсюлманин е този, който си стои в мюсюлмания. Тодор Живков беше прав. Като не ви харесва нашият християнски свят, стойте си във вашия. Не сме длъжни да приличаме на вас и да живеем по вашия начин. И не сме длъжни да ви търпим.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боже, откъде ни споходи тази дума "радикализиран"???? Това джурналистическо и либерастко словоблудство! Къде остана звучния български език!???
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не бе, излезли на пикник с над 1000 патрона, явно са били стресирани или уплашени от нещо.Трябвало е по американски - първо да се изпрати психолог и с толерантен, сексуално, политически и духовно безпристрастно неориентиран тон да им помогне на горките хора да се интегрират.Да си поръчат пица и кола, да хапнат в близкото заведение за фаст фууд и т.н..Има един израз май'муна с гра'ната. Дай на полухора права, след като си им разбил и ограбил държавите и си им предложил нископлатена чер'на работа.
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е какво очаквате от мохамедани. Да пеят коледни песни ли. Исляма причинява необратими и тежки ментални увреждания. Това завиране на главата в петите и *** на този, който клечи пред тебе, не може да доведе до нищо хубаво.
5
11
 
3
 
! Отговори
не е така преди 8 години
До ПП АТАКЛАРЪТероризмът няма нищо общо с исляма! Ислямът е религия на мира!
4
2
 
6
 
! Отговори
Атом преди 8 години
Стрелецът е бил фрустриран. Той работи в приют за недъгави американци, за които се полагат по-голями грижи, отколкото за неговото дете. Представете си разликата в стандарта с държавата, от която идеа.Очаквайте подобни сцени скоро и в България!!!
3
1
 
9
 
! Отговори
е да де преди 8 години
Изпълняват указанията на ИД не идвайте при нас воювайте там на място . Краварите ги е страх най-много от това война на тяхна територия .
2
0
 
19
 
! Отговори
ПП АТАКЛАРЪ преди 8 години
Още снощи казах че това са мюсюлмани! Думата ислямисти е шитня. Да си дойдем на думата пичуи.
1
0
 
7
 
! Отговори
аз преди 8 години
сега Сан Бенардини ли трябва да ставаме?