72 жертви на BBC звездата Джими Савил

Най-малкото насилено дете било на 8 г., от страх други мълчат
25 фев 2016 17:37,
15
72 жертви на BBC звездата Джими Савил
Снимка: архив, Reuters

Десетки деца, най-малкото от които на 8 години, са били подложени на сексуални злоупотреби , след като са се срещнали с известния водещ Джими Савил, както и с други известни личности, свързани с BBC.

Разкритията за зверските посегателства на Севил излязоха на бял свят още през 2012 г., но днес бе публикуван осъдителният доклад, съобщава БТА.

Злоупотребата с деца продължавала безпрепятствено повече от 40 години. Според доклада корпоративната култура на BBC и съществуващата атмосфера на страх са позволили тази тайна да се запази толкова дълго. 

В доклада става ясно, че някои служители са знаели за злоупотребите, продължили от 1959 до 2006 г., но не предупредили ръководството поради "корпоративната култура в британската обществена радиотелевизионна корпорация".

Тя не толерирала оплакванията или съобщаването на ръководството на каквато и да информация, която може да "разклати лодката", пише авторката на доклада, бившата съдийка от Апелативния съд Джанет Смит.

"В BBC все още съществува атмосфера на страх", добавя Смит. Според нея 117 свидетели, работили за обществената медия, са казали на екипа й, че са чули слухове за сексуални злоупотреби от страна на Савил.

"Бяха особено натъжена от факта, че някои свидетели от Би Би Си, които съобщиха доказателства за доклада, поискаха уверения, че имената им няма да бъдат публикувани в доклада, преди да кажат нещо дори отчасти критично", казва Смит.

Според нея причината е, че те са се опасявали от "някакво наказание".

В доклада са посочени 72 жертви, свързани с работата на Джими Савил. 8 от тях заявяват, че са били изнасилени в сгради на британската обществена радиотелевизионна корпорация.

В доклада са посочени и 21 жертви, подложени на сексуални злоупотреби от водещия Стюарт Хол, след като се срещнали с него във връзка с работата му в телевизията. През юни 2013 г. Хол беше пратен в затвора, след като призна, че е посегнал на 13 момичета.

Полицията в няколко области продължава да разследва предполагаемото прикриване на десетки други оплаквания за сексуални злоупотреби с деца, извършени от починалия през 2011 г. Савил. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи когато ВВС ви облъчваше с измишльотините за Георги Марков в стил Агата Кристи, ама некадърно, вярвате, а сега взехте да се възмущавате! Та тези винаги са били лъж.ци и манипулатори! Към България винаги са били недоброжелателни, винаги са се стремили да ни навредят, и преди 9-ти, и след това! Не вярвай на Албиона, той винаги търси изгода за себе си!
10
2
 
7
 
! Отговори
Гунчо преди 8 години
Това ако беше в некоя руска телевизия, тука анонимния леш пер с по 30 поста в минута до сега да си е изтресъл тука жлъчката, а шопа, оди сей и другите тик ви да са фанали тендовагинит! А сега - тишина! Нали ВВС ни налага стандартите за демокрация!
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хубава работа, ама английска.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И в Топ Гиър са същите. Откога го говоря, ама хората не вярват.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Винагисъмзнаел че ВВС са пендита!На такива ли се вярва , а!? Да им корпоративна културата!
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
DEMOKRATICNA ANGLIA--DOLNI GADOVE--TOVA I KOMUNISTITE V BALGARIA NE SA GO PRAVILI.
5
1
 
21
 
! Отговори
Уфффффффф преди 8 години
Не е демократично да смущавате старините на човека. Плюс това е един от борещите се против комунизма. Трябва даже да го похвалят, че дълго време е еб-л.Демокрация сме пак.
4
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не знам каква е тази корпоративна култура или страх, но да знаеш, че някакъв се гаври с деца и да не подадеш сигнал си е истинско престъпление, да не кажа и съучастничество. Чудя се тези хора как ли живеят сега, не ги ли гложди мисълта, че с бездействието си са навредили на живота на десетки?
3
0
 
14
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Жалко, че не са приложили навреме британската научна бесилка за този ***.
2
0
 
7
 
! Отговори
До 1 преди 8 години
Ама те са двама
1
0
 
18
 
! Отговори
Nobody преди 8 години
И какво от това, като извратенякът е гъбясал преди 5 години....