Демагогският популизъм – повсеместен проблем

Волфганг Шойбле изрази притеснение от напредъка на популизма
10 ное 2016 09:30,
50
Демагогският популизъм – повсеместен проблем
Снимка: архив Reuters

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле изрази безпокойство от "тревожното състояние" на политическата дискусия на Запад след победата на Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ, предаде ДПА.

"Демагогският популизъм не е само американски проблем. В други части на Запада политическият дебат също е в тревожно състояние", пише Шойбле в статия във в. "Билд".

Според него вече е без значение, дали твърденията, които се правят в политическите дискусии и дебати имат нещо общо с истината, още повече в интернет.

"Главното е хората да бъдат шокирани. Всеки трябва да е готов да се учи. Ако сте отворени към чуждите мнения и към различни начини на мислене, демагогският популизъм няма да успее", посочва Шойбле, цитиран от БТА.

Видни германски политици вече реагираха резервирано на избирането на Тръмп за президент на САЩ. Външният министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви вчера, че този изборен резултат означава, че външната политика на САЩ може да стане по-непредсказуема и че партньорите трябва да са подготвени за едностранни решения на САЩ.

Канцлерката Ангела Меркел поздрави Тръмп за победата му, но постави като условия за сътрудничеството с него той да се придържа към някои ценности.

Самата Германия преживява усилване на популистката политика с възхода на антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия", която в момента е третата политическа сила в страната според германски социолози.

Крайнодесните партии набират сила и влизат в структурите на властта из цяла Европа, от Франция до Сърбия. Типичните им теми включват държането на имигрантите вън от страната и скептицизъм към Европейския съюз, отбелязва ДПА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
7
 
! Отговори
До 9 преди 7 години
Научете значението на думичките.То и популация произлиза от латинското populous, is.
15
5
 
26
 
! Отговори
рускиня да Лай Минчо преди 7 години
"средностатистическият човек не е достатъчно интелигентен за да вникне в повечето сложни политически въпроси."-Обясните тогава какъв е велик процесс докара до нахлуване на необразованни,надъхани мигранти в еВРОПА?Популизъм ли е,че немци построиха ограда в Мюнхен, ИЛИ че хората се страхуват да минат през Лъвов мост?ЗАЩО трябва да храним,лекуваме Тези нашественици,заместо наши деца и старци?Защо да не се приемат закони,които вдигнат раждаемост на коренно население, а не да внасяме тези
14
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И как стана така, че всичко което се прави в интерес на хората вече е популизъм?
13
6
 
15
 
! Отговори
Темида преди 7 години
Опааааа обратния расизъм и обратната дискриминация май май лееееко почна да писва на всички. Айде сега всички да си сърбат супата и Германците и Англичаните и Хамериканците
12
8
 
24
 
! Отговори
th преди 7 години
Какво значи популизъм? Да отстояваш интересите на мнозинството в страната си престъпление ли е? Ако голяма част от българите решат, че искат обратно социализма, това популизъм ли е или изпълнение на волята народна?
11
2
 
27
 
! Отговори
Циник до Стефанов преди 7 години
100% истина! Навремето RAF не успяха да го утрепят - сега склеротика стана толкова нагъл,че заяви директно пред медиите, че нахлуващите черни африканци и араби щели да пазят немците от "инцест" кръвосмешение!И се оказа прав! Черните *** веднага се хванаха да оплождат немкини навръх нова година в Кьолн! Ще предадат гените си на ядрени физици, и неврохирурзи на "изнежените европейци"! Такива като него в щатите са ги валяли в катран и пера, и са ги влачили по улиците докато пукнат!
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А Сидни добре ли е? Че се притеснявам.
9
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шойбле да ти говори за демагогски популизъм това е все едно чичо Чарли Шийн да ти говори за вредите от леките жени, тежките наркотици и алкохола.
8
3
 
34
 
! Отговори
ззз преди 7 години
Какъв популизъм какви глупости!Хората им писна да ги правят на луди и искат промени СЕГА и ВЕДНАГА , а не след 20, 30 , 50 години ЕВЕНТУАЛНО!И някакви мастити баровски политици да им обясняват,че пари НЯМА,че работа НЯМА и т.н. но ако потърпели няколко столетия всичко щяло да се оправи!Няма как след като 0.1% от хората да държат 95% от парите и нещата да са наред, а в Брюксел да обсъждат намаляване мощността на сешоарите,прахосмукачките и крушките!Системата умря, но не всички са го осъзнали!
7
11
 
4
 
! Отговори
Бай минчо преди 7 години
Истината е, че средностатистическият човек не е достатъчно интелигентен за да вникне адекватно в повечето сложни политически въпроси.Нищо не е черно или бяло
6
1
 
21
 
! Отговори
популист преди 7 години
Тия, ако не броят по цял ден пари и си надигнат главите за истинските проблеми, може и да разберат какъв е реалния свят.Започвам да си мисля, че които не е популист или крие нещо, или работи за различни интереси.
5
0
 
27
 
! Отговори
хехе преди 7 години
Ще се съобразявате с "демагогския популизъм" или хората ще ви сменят с такива които ще го правят, вмирисан дърт регресо-либерален памперс!
4
0
 
34
 
! Отговори
Стефанов преди 7 години
За политиците от статуквото е много удобно да обвиняват в популизъм всичко, каквото не им оттърва. Какъв популизъм е да се притесняваш от вълната икономически мигранти, които директно заявяват, че искат социални помощи, а не работа!? Какъв популизъм е да се притесняваш от капсуловането на ислямските общности в Европа!? Какъв популизъм е да отричаш мултикултуризма!? Аман от политическо коректно говорене! Е за това Тръмп спечели. Да си правят сметка и нашичките.
3
1
 
27
 
! Отговори
Икона преди 7 години
Смешен неолиберален толерастки плач на юдеомасонските слуги, които вече усещат примката да се затяга около вратлетата им. Музика за моите уши:)
2
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ха, че откога това, ДА ТИ КАЖАТ ИСТИНАТА В ОЧИТЕ, да ти кажат че се подигравате с ИСТИНСКИТЕ човешки ценности се нарича популизъм???????????????????? Айде, метлата и в еуропката, като е започнала от краварията, да идва и насам!!!!!! Хи-хи-хи....
1
0
 
22
 
! Отговори
до 1 преди 7 години
Омъжил се е за местен абориген...