Етични ли са срещите на Тръмп с босове на компании?

Обикновено президентите спазват дистанция, алармираха юристи
15 яну 2017 08:06, Петя Славова
58
Етични ли са срещите на Тръмп с босове на компании?
Снимка: архив, Reuters

Срещите на избрания президент на САЩ Доналд Тръмп с ръководители на компании, търсещи одобрението на властите за големи сливания, предизвикаха безпокойството на юристи, специализирани в сферата на етиката, поради опасността от размиване на бариерата между новия обитател на Белия дом и регулаторите, контролиращи многомилиардните сделки, предаде Асошиейтед прес.

Миналата седмица Тръмп се срещна с ръководителите на германската химическа компания Байер (Bayer) и американския гигант на хербицидите и генно модифицираните семена Монсанто (Monsanto), обявили сливането си в сделка за 57 милиарда долара, пише БТА.

Споразумението им вероятно ще трябва да получи одобрение от антитръстовите регулатори към министерството на правосъдието в администрацията на Тръмп. В четвъртък новоизбраният президент разговаря за работните места и с изпълнителния директор на американския телекомуникационен гигант Ей Ти енд Ти (AT&T), който се опитва да придобие Тайм Уорнър (Time Warner).

Обикновено президентите запазват дистанция от подобни проверки на регулаторите, за да не се появят съмнения за политическо влияние върху процеса, чиято цел е да се оцени отражението от сливането върху конкуренцията и потребителите. Частните срещи на Тръмп обаче предполагат, че той не е особено притеснен да изглежда близо до висящи сделки, изискващи одобрение от правителството, отбелязва АП.

"Вярно е, че министерството на правосъдието е към изпълнителната власт, но не е подходящо президентът да взима решения, свързани с регулатора - и със сигурност не от политически съображения", отбелязва Брус Грийн, професор по право в университета Фордъм, специализиран по въпросите на етиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
5
 
5
 
! Отговори
Бау преди 7 години
Еми очакваше се. Големия "не ламтящ" за пари бизнесмен всъщност ще защитава интересите на големите корпорации. Това ни очаква, свят контролиран от корпорации по-богати от държави.
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Знаем за Хилъри и фанатизираните шейхове дето и бутат дебелите пачки за да им прокарва ислямът.Само това не е расистко и етично.И Обонго дето искаше да докара половин милиард афро-араби бежанци на социални помощи да гласуват за него заради американското гражданство.И дедо Шорош е етичен.Афро-арабо ромска европа и много хомосексуалисти.
6
12
 
2
 
! Отговори
**** преди 7 години
Писах вчера,пиша го и днес,че този няма да си искара целият мандат,скоро ще започнат недоволствата и стачките срещу него,защото е същият като боко,два пъти едно и също не казва.
5
6
 
6
 
! Отговори
до 5 преди 7 години
Определено не си прав. Твоите " разсъждения" може да имат поочва у нас, но в нормалните държави, такова поведение буди безпокойство. В момента Тръмп просто си събира врагове от всеки слой на американското общество. Дъли ще му бъде лесен мандатата, трудно е да се прогнозира, но определено който търси врагове ги намира....
4
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Етично ли е получаването на огромните суми - 20 милиона от Саудитска Арабия и 12 милиона от Катар от страна на Хилари Клинтон за изборната и кампания ? Която тя все така загуби.И милионите от кукловодът и СОРОС ?
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
E, конкурси за обществени поръчки за усвояване ли да провежда?Айде моля.
2
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Една от най-големите социални мрежи в света Twitter, се закани да закрие профила на новоизбрания американски президент Доналд Тръмп. Според официално съобщение на компанията това ще се случи в рамките на следващите 48 часа, считано от събота. Причината расистката и разделяща реторика на Тръмп.
1
4
 
22
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Думата етика в устата на юрист ми звучи някак си фалшиво и до колко етично е когато работата я вършат доверени хора от екипа на съответния политик .В случая Тръмп като врял и кипял в бизнеса най-добре знае как де ги настъпи.