Правомощията на Тръмп. Какво може и не може да прави?

Президентът не може да внася законодателни предложения
19 яну 2017 21:38, Елка Василева
63
Правомощията на Тръмп. Какво може и не може да прави?
Снимка: архив, Reuters

Правомощията на американските президенти са относително ограничени от правна гледна точка в сравнение с тези на лидерите на много други демокрации, посочва ДПА в справка по въпроса.

Заложеното в конституцията разделение на властите дава равностойни правомощия на законодателния и съдебния клон на управлението в САЩ. Президентската власт е допълнително ограничена от федерализма, който запазва правомощията на щатите по много въпроси.

Но главата на изпълнителната власт притежава големи възможности за изява и оказване на влияние, които новоизбраният президент Доналд Тръмп засилва чрез социалните медии. Държавният глава има значителен контрол върху федералната бюрокрация, а престижът на длъжността придава допълнителна тежест на неговите решения.

Някои от президентските правомощия са рутинни и очевидни - като това да привежда в действие законите и да представлява САЩ в преговори с други страни.

Президентът няма право официално да обявява война, което е отговорност на Конгреса. Държавният глава обаче може, ако е необходимо, да праща войски в чужди страни за сигурността на САЩ. По закон той трябва след това да поиска в срок от 90 дни одобрение от Конгреса за подобни действия.

Президентът е върховен главнокомандващ на въоръжените сили на САЩ. Само той държи ядрените кодове - поредица от стъпки, необходими за използване на ядрени оръжия. При определени обстоятелства обаче министърът на отбраната и председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили могат да му попречат да направи това.

Президентът не може да внася законодателни предложения, но може обикновено да намери член на Конгреса, който да внесе предложенията му. Държавният глава може да издава укази, които в някои случаи имат силата на закон. Той може да налага вето на всеки закон, приет от Конгреса. Неговото вето обаче може да бъде преодоляно с гласовете на две трети от членовете във всяка от двете камари на Конгреса.

Ако възникне спор с Конгреса, президентът няма правомощие да разпуска законодателното събрание, както е при парламентарната система, и да свиква нови избори. Тръмп ще има мнозинство на своята Републиканска партия и в Сената, и в Камарата на представителите, но всеки член на Конгреса е избран независимо и не е подчинен на партийна дисциплина.

Президентът назначава членовете на Върховния съд на САЩ и на всички апелативни и първоинстанционни съдилища във федералната система. Деветимата върховни съдии се назначават до живот с одобрението на Сената. Назначенията на президента се извършват само когато се освободи място в съда след оставка или смърт на някой от съдиите.

Държавният глава може да помилва или да смекчава наказания на затворници и може да ги пощади от екзекуция, ако те са осъдени на смърт.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 37 Подобни коментари ,като твоя само отвръщават хората от евроатлантическите ценности и ги хвърля във състрадателно отношение към Русия,добре дошло за Путиновата пропагнда.
26
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно може да направи със сигурност Тръмп и няма съмнения, че ще го направи. Това е да продължи да се гаври с най-голямата коаака на човечеството, а именно руската кочиина и с пияната имзеет живееща там.
25
0
 
6
 
! Отговори
Само питам преди 7 години
Защо след като написах че ако съдята който пусне Мисис Мейзер под гаранция трябва да го задържат него ми трият коментара.???
24
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За разлика от нашия президент, техния всъщност има някаква роля.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 54 Дали си мислиш,че някой ти вярва?
22
0
 
5
 
! Отговори
Марс преди 7 години
До АнонименБългария, директно обявява война на тези две страни. Тогава просто седим от грешната страна на природата.
21
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ИсторикБългария не е извършила никакви враждебни действия срещу САЩ и Великобритания през ВСВ. САЩ и Великобритания бомбардират София и избиват 4 хиляди цивилни българи. При това без никаква военностратегическа цел - просто целта е да избиват цивилни. Избиването на цивилни по време на война е военнно престъпление и САЩ и Великобритания са военнопрестъпници. Човек трябва да се образова и да познава историята за да не се излага като пише небивалици.
20
5
 
10
 
! Отговори
до 41 преди 7 години
ти като обичаш капитализма бегай в Бангладеш, там също е построен капитализъм-глобализъм като този, който усърдно се строй и в България от обожаваните от тебе "американисти".
19
18
 
6
 
! Отговори
да живее сорос преди 7 години
такива като вас които защитават гнусния руски агресор ,трябва да бъдат изселени в северна корея където да повишават брутния продукт на ким чонг бонг а па ние любителите на глобалния продукт тука ще лапаме евтини и достъпни продукти които нямаше как да стигнат до нас на тая цена, ако великия американизъм не беше създал и развил глобализацията такива като вас които го отричате трябва да си купувате компютри смартфони телевизори даже и храни на 10 пъти по високи цени от нормалните за да разберете смисъла на глобализма
18
2
 
9
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Това което не знаете че Президента се избира от т.н. Електори (представители от всеки щат).На 8-ми номеври реално Америка избира Електори .Те са общо 537. Америка реши 315 електори (около60%)да са Републиканци.Следователно те гласуваха за кандидата на тяхната партия Тръмп.Всичките 537 ел. избирът също и 435 конгресмена което ще рече че и техния брой ще е в полза на Републиканците.Та смисъла е че ако Партията застава плътно зад всички идеи на Тръмп то то е 100% сигурно че ще бъдат Реализирани!!!
17
2
 
10
 
! Отговори
айй преди 7 години
Сорос е най велик да знаете как прониква в мен айй ,айй ,айй!
16
15
 
1
 
! Отговори
айй преди 7 години
Сорос е най велик
15
1
 
5
 
! Отговори
развълнуван преди 7 години
ТРЪМП ТРЪМП ТРЪМП !!!!Няма да спя цяла вечер - откога чакам този момент!
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп може да прави следното - всичко! А не може да прави следното - да търпи живи copocoиди!
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Обаче забелязвате ли как коментарите някак си са свързани един с друг, въпреки са от различни хора :)Ей това е най-якото и затова е интересно да ги четеш
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ухааа вертикалите са тук бай Дон.Тръмп е пич.
11
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Накратко да ти ЕМ и да ти ЕПЛ! Ако незнаеш какво значи написаното с големи букви, си спомни за футболиста Стоичков!
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според мен Обама е Антихриста и утре ще направи врътка да остане пак на власт!!!Дано не съм прав
9
5
 
2
 
! Отговори
:) преди 7 години
До Анонимен7Тръмп също предложи да разоръжат охраната на Хилъри,за "да видят,какво ще стане" и подкани "руските хакери да хакнат сайтовете на демократите"?!
8
0
 
3
 
! Отговори
пура преди 7 години
не може да мушка пури , където му падне