Какво ли искат САЩ? Постзападен световен ред?!

Мюнхенската конференция по сигурността приключи с много въпроси
19 фев 2017 21:07,
78
Какво ли искат САЩ? Постзападен световен ред?!
Снимка: архив Reuters

Това бяха думите, които мнозина искаха да чуят: "От името на президента Тръмп днес Ви уверявам, че Съединените американски щати стоят твърдо зад НАТО и ние ще изпълняваме непоколебимо нашите задължения, свързани с Трансатлантическия съюз."

По време на речта си в събота, изнесена в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността, американският вицепрезидент Майк Пенс истински се стараеше да успокои страстите. "Щатите винаги ще останат Вашият най-важен съюзник", успокои той европейците.

Пенс обаче не пропусна да подчертае, съвсем в стила на Тръмп, че европейските страни-членки на Алианса не плащат справедлив дял от разходите за общата сигурност.

Постзападен световен ред?

Въпреки приятелски звучащата реч на американския вицепрезидент, така и не стана ясно какви точно са външнополитическите намерения на неговия шеф. Сред европейските дипломати се говори, че все още не са изяснени детайлите "по нито един въпрос". А особено болезнена била липсата на позициониране в сирийския конфликт, посочва коментар на "Дойче веле".

Няколко часа след Майк Пенс на сцената в Мюнхен излезе и външният министър на Русия Сергей Лавров. В речта си той апелира за "постзападен световен ред".

В същото време той предложи на САЩ прагматични отношения и взаимно уважение.

"Ръководителите трябва да направят избор. Надявам се, че този избор ще бъде за демократичен и справедлив ред. Ако искате, наречете го "постзападен"." На тази конференция Русия бе всъщност една от най-силно критикуваните страни.

"Само заедно можем да се справим"

Що се отнася до участието на Ангела Меркел в конференцията, тя не спомена името на новия американски президент нито веднъж - макар че в речта ѝ често ставаше дума именно за Доналд Тръмп.

Тя подчерта, че без САЩ  Германия и Европа не биха били в състояние да преборят ислямисткия терор: "Европейците не можем да спечелим сами битката срещу ислямизма. Нуждаем се от силата на САЩ".

В речта си тя изтъкна още: "Светът се промени драматично. Липсва ни утвърден международен ред. Отношенията с Русия не са добри. Само заедно можем да преборим опасностите. Убедена съм, че конфликтите в този свят не могат да се овладеят от една-единствена държава", каза още канцлерката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
19
 
! Отговори
Мачкане преди 7 години
Каквото и да искат САЩ, няма да го споделят с вас
15
11
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 7 години
Все едно си представете нов филм комедия: Мистър Бийн - министър председател на Англия!Е, това е Доналд Тръмп за САЩ!
14
12
 
6
 
! Отговори
Циник преди 7 години
И ще ми обясни ли някой все пак - какво е "постзападен световен ред"???? Можеби иска да каже, че ще се преформираме в арабски халифат? Какъв е редът - след западния ? Близкоизточен? По т*ъпашка формулировка отдавна не бях чел!
13
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На всички форуми чакат да дойде Американският представител и чакат да чуят позицията му!Защо ли?В новините Америка така,Америка онака!Най умния народ,все натам напира!Защо ли?
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЕРДОГАН "НЯКОИ ГИ ПОДГОНИ ИСЛЯМИЗЪМ"ИСЛЯМИЗМА както и КАТОЛИЦИЗМА са инструменти и като свършат работата подлежат на унищожение, друг е въпроса с другите религий които не са агресивни и не се налагат със СИЛА.ТЕ ЩЕ ОСТАНАТ и за в бъдеще.
11
6
 
28
 
! Отговори
Руснак преди 7 години
САЩ и Русия ще установят новия постзападаен световен ред, а европейските колонизатори скоро ще са в историята. Лондон вече е арабски. Париж също. Българите решавайте - или с Русия или при евроге.йовете - в историята.
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ са АУТ благодарение на либерастите и ШОР.ОШ в настъпващата 4та тех. революция вече са пълен АУТ както и Европа.Не става въпрос за мултинационалните компаний, те нямат родина или постоянна страна в която да работят, а за населението на даден регион.АМИН
9
6
 
17
 
! Отговори
Футуролог преди 7 години
Ислямистката идея е САЩ и Русия да се унищожат взаимноИдеята на Майдана в Киев бе Барак Хюсеин да угоди на исляма като тръгне срещу РусияИдеята на Путин с присъединяването на Крим бе да оглави световното недоволство срещу западната цивилизация т.е. близо 50% от светаИстината е че и ислямистите,и САЩ,и Русия могат да спечелят от сегашната ситуацияСъс сигурност Украйна обаче винаги ще е губещаимало и по *** народ от българскияпри това още си се касапят в собствената държава
8
5
 
20
 
! Отговори
Петър Папазов преди 7 години
Не вярвам че Тръмп ще промени нещо. Всичко е театър. САЩ искат световно господство и им трябва непрекъснато да "тръскат торбата за да не я изядат мишките". Така ще държат Русия на страни от Европа. Бих казал глупавата Европа.Но все пак има го и Китай нали така?
7
5
 
5
 
! Отговори
bai ganja преди 7 години
Amerika iska Rusija da bade Surovinen Isto4nik na Sapada!
6
2
 
14
 
! Отговори
Факт преди 7 години
До АнонимкоДа,Сащ искаха Нов световен ред,изразяващ се в тотален(техен) контрол над света.Обаче тея планове се провалиха по времето на Обама и бяха записани като негов пасив.Сега е задействан план "Б",който едва ли има по-различни цели,но явно подходът ще е различен.Негов изпълнител ще е Тръмп,както и отговорността ще е негова.Ако не успее и той-Тръмп си отива ,даже предсрочно(рядкост за Америка).
5
8
 
20
 
! Отговори
СИГУРНО преди 7 години
САЩ ИСКАТ ДА ПАДНАТ ПОД РУСКО ВЛАДИЧЕСТВО , ЗА ДА СИ СЕДНАТ НА *** !!
4
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чета и се чудя що за п.ъ.пеш или к.ух.а кр.а.ту.на може да пише отрицателен отзив на смислен и точен коментар.Може би просто е на работа и пише минуси от старание.Ако не е тъжно, то със сигурност е т.ъ.п.о.
3
3
 
3
 
! Отговори
Ларвата преди 7 години
Пуснете си телевизорите!
2
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Какво ли искат САЩ? Постзападен световен ред?!"По принцип светът не е само Запада, така че новият ред би трябвало да включва и останалите няколко милиарда души пръснати из държавите по света...
1
6
 
32
 
! Отговори
Анонимко преди 7 години
Какво искат САЩ ли? Не, не постзападен световен ред, те искат НОВ СВЕТОВЕН РЕД. НСР Е ТЯХНА ЦЕЛ, ХОРА, ОТВОРЕТЕ СИ ОЧИТЕ!