100 дни: Тръмп преминава тежко обучение как се управлява

"След като слушах 10 минути, осъзнах, че не е толкова лесно"
Обновена: 25 апр 2017 20:29 | 25 апр 2017 19:18, Елка Василева
37
100 дни: Тръмп преминава тежко обучение как се управлява
Доналд Тръмп и Иванка Тръмп. Снимка: архив, Reuters

От поражения към промени на позиции - Доналд Тръмп преминава тежко обучение как се управлява. Макар и да показва способност да еволюира, той не е успял истински да установи един "нов" Тръмп с постоянна доктрина и президентски стил.

С наближаването на символичния етап на първите 100 дни от управлението му, които се навършват в събота, равносметката е жестока за този, който обещаваше на американците да "печелят, печелят, печелят". На този стадий от мандата си той е най-непопулярният президент в съвременната история на САЩ, макар и твърдите му привърженици засега да му остават верни, пише Франс прес.

70-годишният бизнесмен, чието избиране предизвика ударна вълна в цял свят, продължава да защитава гласовито импулсивния, инстинктивния, непредвидимия подход.

Бившият антисистемен кандидат, който обещаваше да разтърси Вашингтон, обаче признава също, със смесица от наивност и шмекеруване, че е осъзнал нещо очевидно: той заема изключително труден пост.

Само за няколко седмици той получи звучни шамари от съда за указите си за визите за мигранти и от Конгреса за реформата на здравното осигуряване.

"Никой не знаеше, че здравната система е толкова сложна", казва той насред опита си за реформа на "Обамакеър", знаковия закон на предшественика си демократ.

"След като слушах в продължение на десет минути, осъзнах, че не е толкова лесно", заявява той след срещата си с китайския президент Си Цзинпин по повод трънливия севернокорейски проблем.

Изискванията и ограниченията на Овалния кабинет, където всяка дума е от значение, силно се различават от тези на предизборната естрада.

Кого да слушаш? Към кого да се обърнеш? Какъв баланс на силите да установиш с Конгреса, въпреки че в случая той се контролира от собствения ти лагер? Какво пространство на действие да се отпусне на двата мастодонта - Пентагона и Държавния департамент?

Всичките му предшественици са го казвали: настаняването на "Пенсилвания авеню" номер 1600 действа като шок.

"Има нещо много специално в работата на президента, което никой не избягва: имате някакъв светоглед с пристигането си, а после натискът върху този пост, световните реалности силно се различават от това, което сте си мислели", обобщи преди няколко дни Джордж Буш-син.

Извън неизменния му вкус към резки туитове рано сутрин, които до голяма степен са повлияни от редакционния избор на Фокс нюз, Доналд Тръмп еволюира.

Както в избора на екипи, така и в някои решения се очертава някаква форма на превръщане в президент, макар и да остава колеблива.

Човекът, който бе изстрелян начело на първата световна сила без никакъв политически, дипломатически или военен опит, защитава този подход. "Променям се, гъвкав съм и се гордея с това", казва той малко преди да нанесе въздушни удари срещу режима на Башар Асад в Сирия, обвинен в използването на химически оръжия, сред чиито жертви има и множество деца.

По теми като Китай, Русия или НАТО завоите му на 180 градуса в някаква степен успокоиха част от страната, както и съюзниците на САЩ.

"Неотдавнашните обрати в позициите на Тръмп заслужават да бъдат "предпазливо" приветствани", обобщи с изненадваща формулировка в. "Вашингтон пост" в редакционна статия, припомняйки дискомфорта, който предизвика невероятно агресивната реч при встъпването му в длъжност.

Този подход обаче крие и рискове.

От Сирия до Северна Корея, какъв е рискът да бъдат въвлечени САЩ във военен конфликт с непредвидим изход, срещу какъвто той предупреждаваше в предизборната кампания? Как би реагирал американският президент на терористично нападение на американска земя?

Като форма и словесност редица епизоди напомнят също, понякога зрелищно, че Доналд Тръмп е необичаен президент в историята на Америка.

Например в смущаващото интервю, което той даде за сп. "Тайм" в края на март и в което той защитава едно по едно всичките си спорни, чудати или направо неверни твърдения: "Какво да ви кажа? Имам тенденция да излизам прав."

Повече от три месеца след встъпването си в длъжност редица негови критици смятат за все така верен портрета, който писателят Филип Рот му направи в края на януари в "Ню Йоркър".

Това е портрет на президент, "който е невежа по въпросите на управлението, историята, науката, философията, изкуството, неспособен да изрази или разпознае тънкост или нюанс и ползващ речник от 77 думи".

Множеството му уточнения и отстъпления също повдигат въпроси за програмната му линия и дефиницията на "Тръмпизма", доктрина с неясни очертания около лозунг, който е по-труден за прилагане, отколкото изглежда: "Америка на първо място".

Прилагането на дело е деликатно, още повече, че се сблъсква с идеологически борби в сърцето на самия Бял дом. Сред съветниците, включително силно консервативният Стив Банън, които постоянно се боят да не изпаднат в немилост, една група прави изключение: неговото семейство начело с дъщеря му Иванка.

Назначаването на 49-годишния консервативен съдия Нийл Горсъч във Върховния съд безспорно ще е големият успех в първите 100 дни на 45-ия президент на САЩ.

Тръмп осъзнава, че управлението му започва мъчно и с ядосан туит предварително разкритикува тази "смехотворна дата", макар и екипът му да уверява, че той "много се гордее" с първите си 100 дни като президент.

Доналд Тръмп, който редовно споменава хипотезата за втори мандат, има още над 1300 дни пред себе си до края на първия.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: САЩДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като направят "едно кръгче"във властта,невероятната фамилия Тръмп,ще остави много работа за своите наследници в Белия дом.Да се надяваме,че членовете на кабинета на Тръмп,ще помогнат, потърпевите от управлението му,да не са много..
24
0
 
2
 
! Отговори
ч преди 6 години
Не как се управлява, а как да си хлъзгав, лигав, усукващ се политик! Той добре знае как се управлява бизнес, но еднолично, което в политиката се нарича тоталитаризъм и еднолична власт! Просто е роден за водач на комунистическа държава, но не е попаднал в правилната географска територия! За това го е яд на Китай, Русия и Северна Корея! Не, че американците нямат нужда от такъв лидер! Историята показва, че при струпване на малограмотно население в една държава, не тази държава и тябва тоталитаризъ
23
0
 
3
 
! Отговори
историк преди 6 години
Да наричаш американския президент ***,лъжец и *** е достижение на американската демокрация. В СССР също могат да наричат така американския президент.Сещам се за вица:Американеца и руснака се срещат и американеца казва:-аз живея в най -демократичната страна ,мога да кажа на Рейгън пред Белия дом ,че е *** .-Руснака отговаря-О и аз мога да отида в Кремъл и да кажа,че Рейгън е *** .
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ето това е популизма:гръмки обещания и пълна немощ за реализирането им!
21
3
 
9
 
! Отговори
байхейс преди 6 години
Тръмп излезе обикновен лъжец !Подобно на Елцин - искукалата му дъщеря управлява вместо него, а тя е женена за Уол Стреет-ски евреин
20
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
този ид===от ще разруши света
19
0
 
1
 
! Отговори
Историк преди 6 години
Паднал той ама не съвсем ,папата не случайно резидира в Рим ,а варварите приеха вярата на Рим . Имаше и източна римска.Казах ви ,че ви трябва страхотен курс на обучение по история да разберете този свят сериозно .Иначе ще изпадате в смешни констатации .
18
0
 
0
 
! Отговори
Bai ganu преди 6 години
Amerikanskia bai ganuNiama samo na balkanite da si imame takav
17
3
 
0
 
! Отговори
456 преди 6 години
До историкАбе Рим си падна под мръсните крака на варварите,стъпкан като жалка ***!А сега е на път да стане център на ИД-това е тяхната мечта !А ти си историк със смешни "исторически" примери!!
16
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТРЪМП РАЗБИ МОШЕННИЧЕСКОТО ЛОБИ ЗА ДВА МЕСЕЦА
15
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ *** ЛАЯТ ПРОТИВ ТРЪМП, НО НАПУСТО
14
2
 
7
 
! Отговори
историк преди 6 години
Всъщност Тръмп си е окей ,просто знае ,че Рим винаги побеждава. А той сега е начело на Рим .........Ако не знаете ,че Америка е неоримска империя значи ви трябва страхотен курс на обучение по история.
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От манекенка, на манекенка. На това му викат "вей ..й". От такъв само вятър в глЪвЪтЪ и мозък аспиринче. Квото му кажат мадикенките..това е! Шоу! Шоу! Шоу! Гледай свят! И ако оцелееш след тоя...дигни банкет! Ай наздраве!
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Срещу ядрените опите на Ким са и Япония,Китай,дори и руснаците са го казвали да не говорим за Ю. Корея който е 500 г. пред Северна
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
...и използва 77 думи. Малииии умник! Пак военните са на власт. Особено с щерката на преден план. Като всяка женкЬя ... Ред сълзи и тате изпълнява желанията.... Малии срам! Ама на нас лошо ни се пише
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щерките добре ги прави. Друго какво да се каже за Тръмп... ами да, ще повторя - щерки добре може да прави.
9
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ вече са само една регионална сила която може да бъде игнорирана. Този пуяк нищо няма да постигне, Америка беше велика държава но залязва, мина и времето.
8
5
 
1
 
! Отговори
АнтиРусия преди 6 години
достоен наследник на Р. Рейгън ....
7
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръмп показа,че Америка ще бъде силна и показа жълт картон на мигрантите от "мирната" религия, мексиканците, асад и ким чен ун. С него са Япония,Ю. Корея и Китай който ако спре САЩ спира и той.
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да направи хамеристан отново велик, Тръмп ще трябва да забърка наистина една голяма война и света да разбере най-сетне че хамеристан е велик, да живее хамеристан.