Американската мечта вече губи сили

Силно отслабнало е социалното издигане в абсолютно изражение
25 апр 2017 19:05, Елка Василева
135
Американската мечта вече губи сили
Снимка: архив, Reuters

Американската мечта е започнала да губи сили, сочи проучване, според което по-малко от половината хора, родени през 1984 година, имат по-високи доходи от своите родители, докато 40 години преди това този дял е бил 90 процента, информира Франс прес.

"Перспективите децата да печелят повече от родителите си значително са намалели за последните 50 години в Съединените щати", сочи проучването, публикувано в сп. "Сайънс".

"Социалното издигане в абсолютно изражение силно е отслабнало в цялата система на разпределение на доходите, като най-голям е спадът в семействата от средната класа", уточнява водещият автор на проучването Радж Чети, изследовател в университета Станфорд в Калифорния.

За целта на изследването икономистите са анализирали статистически данни от националното преброяване, отразяващи данъчните декларации, с корекции за инфлацията и други фактори.

Те са установили, че най-голям спад на доходите при едно поколение спрямо предходното е настъпил в промишлените райони на Средния Запад, по-специално в щатите Илинойс, Индиана, Мичиган и Охайо. Президентът на САЩ Доналд Тръмп спечели в последните три от тези щати.

Най-слаб спад в социалното издигане е отчетен в щатите Масачузетс, Ню Йорк и Монтана.

Авторите на проучването обясняват, че само по себе си увеличаването на брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ няма да бъде достатъчно за решаване на проблема, ако не бъде прилагана политика за създаване на условия, позволяващи подпомагане на социалното издигане.

"Според нас един по-голям икономически растеж е необходим, но не е достатъчен, за да се възстанови по-силното социално издигане на следващото поколение спрямо предишното", посочват в уводната статия към проучването икономистите Лоурънс Кац от Харвардския университет и Алън Крюгер от Принстънския университет.

Икономическите данни показват, че за да се засили социалното израстване, политиците трябва да съсредоточат усилията си за стимулиране на доходите на средната класа и най-бедните домакинства, обясняват авторите.

Сред мерките, които би трябвало да се приемат, двамата икономисти посочват: универсална система от детски ясли, по-широк достъп до държавните университети, увеличаване на минималния доход и помощи за семействата при преместване от бедни квартали към райони с по-добри държавни училища и с повече публични средства за образование.

Много от тези мерки бяха включени в предизборната програма на кандидатката на демократите за президентските избори в САЩ Хилари Клинтън, отбелязва АФП.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още по темата: американската мечта
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
1
 
! Отговори
Jj преди 7 години
Голяма новина :) Проучването на Радж Чети отдавна го знаем ... (поне тези, които слушаме Freakonomics :) )
56
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В САЩ 95 милиона души не работят, една трета живеят на социални помощи, 70 000 завода бяха изнесени извън САЩ в Мексико, Китай, Индия, заради евтината работна ръка. Някога процъфтяващите градове като Детройт, Филаделфия и Лос Анджелис са се превърнали в запустели гета, дом на безработни и бездомни хора.
55
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бил съм в щатите и да ви кажа,че там беден може да бъде само човек на който ама въобще не му се работи...а там работа колкото щеш!
54
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ отдавна вече се бита карта.
53
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
САЩ са гето от наркомани на хапчета , хероин и марихуана.. Това население е изгубено за през следващите 50години..
52
3
 
13
 
! Отговори
Ivo преди 7 години
Който може да печати зелени хартийки предлага и мечти,друг е въпроса един ден как ще се освобождаваме от зеленото цунами
51
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
(US) Amerika e emigrantska mechta :) vechnija nomer edno ;)
50
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бай *** си мисли, че като стъпиш в заветната Америка, на летището те чака усмихнат служител и след като ти удари печата в паспорта, ти връчва куфар, пълен с пачки от 100 доларови банкноти.И че като вали дъжд, от небето падат долари. Ама пак на стотачки, не дребни.
49
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе гольо, какви 100 000 лв влог те морят бе. Повечето хора (около 70%) от българите едва изкарват от месец до месец, без да им се налага да вземат заем.Че нали ако имаха по 100 000 лв щяха ли да се гърбят по 12-14 часа дневно, 6 дни в седмицата за някакви мизерни 600-700 лв.Ти май живееш на Марс.
48
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Рубладжиите отдолу, колкото и да се напъвате и пените САЩ остава със жизнен стандарт 20 пъти по-висок от този на алкохолиците на Путнята или нашия впрочем
47
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Къде ги видя тия по 100 хиляди на влог у всеки българин бе.Повечето българи живеят на кредит и след години банките ще им вземат апартаментите, които пак са купили с кредит.
46
10
 
7
 
! Отговори
до 51 преди 7 години
Мечтата на всички прогресивни хора от цял свят е да станат българи. Тогава ще имат по 2-3 коли (общо на възраст над 100 години, ако са 3 например), ще имат влог от 100 хил в банка, с който ще си умрат, докато хапват вечер коричка хляб, натопена във водичка (но не много, защото е скъпа).
45
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повечето коментиращи тук са родоотстъпници.
44
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Огромен външен дълг, хиперинфлация, закриване на банките и валутен борд. Това е което световна банка и МВФ съветваха Бълагрия.
43
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Американската мечта е САЩ да се интегрира с Африка.
42
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Леле колко глупави били тия американци и всички от цял свят, които се натискат за тая бедна Америка.Ама как не са се сетили да дойдат в България бе, например в София.Чисти булеварди, които се мият всеки ден, някои дори по два пъти дневно.Кметица красавица, пъплещи по улиците 50 годишни трамваи, подарени от братска Швейцария, защото не им трябват.По улиците и заденеията няма нито един селянин, всичко е етнически порверено - чистокръвни кореняк софиянци.Простите американци нищо не разбират.
41
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Препоръчвам на тези които,не вярват ,че цял свят се е насочил към "лошата"Америка ,да застане за 2ч на Дълес или Кенеди !
40
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе не ви трява тая омразна Америка бе. Там има много *** и постоянно се стреля по улиците. Трябва да имаш стоманен чадър за да излезеш между куршумите да си купиш хляб.И от Кока-Кола ръждястват червата, защото е империалистическа.Стойте си в ***, тук си е добре - сипват ви редовно помийка, въргаляте се в калта, какво повече ви трябва.И има за по една евтина бутилка метилова ракийка да си пийнете вечер.Не в трябва тая Америка.
39
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Решението за САЩ е валутен борд към лева и изравняване с бг заплатите.
38
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам за хамериканската, но българската мечта е страхотна - селинджър става гепаджия и го пускат у софето на бюро - не че знае кво да пави но е зачислен на порцион и няколко хилки заплата! Мечтата обаче свършва като се обърне палачинката. - справка долнодъбнишкия клан!