Съд блокира указа на Тръмп срещу "градовете убежища"

Вносителите на иска с шанс да докажат, че той е превишил правомощията си
Обновена: 26 апр 2017 11:03 | 26 апр 2017 10:52, Елка Василева
17
Съд блокира указа на Тръмп срещу "градовете убежища"
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Окръжен съдия в Сан Франциско блокира указа на президента Доналд Тръмп, който спира отпускането на федерални средства на т.нар. градове убежища, които не сътрудничат на американските имиграционни власти.

Съдията Уилям Орик отсъди в полза на градските и областните власти на Сан Франциско и Санта Клара в Калифорния, които поискаха временно да бъде блокирано изпълнението на указа, докато го оспорват в съда.

Съдията прецени, че вносителите на иска имат шансове да докажат в съда, че Тръмп е превишил правомощията си, като едностранно е въвел нови правила за регулиране на федералните разходи, както и че указът ще навреди на интересите на обществото.

Тръмп подписа този указ през януари в рамките на кампанията за справяне с нелегалната имиграция.

Сан Франциско е един от над 400-те "града убежища", в които местната полиция не задава въпроси за имиграционния статут и не предава имигрантите на федералните власти. Сред тези градове са мегаполиси като Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис.

Защитниците на "градовете убежища", които привличат много имигранти, казват, че този подход дава възможност на жителите им да съобщават за извършени престъпления, без да се страхуват, че ще бъдат депортирани.

/БТА/
 


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
Американец преди 1 година
До #7

Кълвач, това е върховенството на равнопоставеност на закона бе! Именно в американската конституция НЯМА начин да позволи "имунитет" на управляващите!
Ма тва не е като да пиеш домашната джанковица, да муаш салата и да коментираш новините на турската телевизия бТВ!
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така става, когато не им играеш по свирката!
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя отвсякъде го скастриха! Не е ли време да се откаже?
8
2
 
4
 
! Отговори
реалист преди 1 година
Ето затова Гане ще диша праха на Америка още милиони години. Там си има закони и един изкуфял дядка, дори и да е президент, не може да прави каквото му скимне.

А в Панелистан всеки а най-великия - ориенталска му работа...
7
3
 
5
 
! Отговори
Каназирев преди 1 година
Това ли представлява прословутата им американска Конституция,
създадена преди повече от 200 години от Томас Джеферсън,
/дето даже за благодарност са го "лепнали" и на банкнотите си /,
след като най-обикновен провинциален мирови съдия - алкохолик
може да блокира президентски указ . . .
6
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тръмп е тотално блокирал, но такива са хамериканците и за магаре щяха да гласуват само за да не е килърито. Сега някой да ни светне как тъй Тръмп е милиардел щом целия му бизнес е на загуба и на туй отгоре 1-2 пъти е фалирал кой командва хамеристан и чии пари пере Тръмп.
5
4
 
10
 
! Отговори
До Коце кмета преди 1 година
Там си имат закони които се спазват и никой не е над тях. В Турция може да се дивиш на такива новини, но на запад е съвсем различно. Естествено и там има корупция и шуробаджанащина, но са далеч по малко от колкото на изток от бившата берлинска стена
4
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей не му върви на Тръмп и на нашите пишман националисти покрай него. Каквото и да предприеме за ограничаване на правата на различните съдът веднага го спира. С нашите националисти се случи същото, тамън поеха контрола на границите в свои ръце и изведнъж се оказа че това било противозаконно.
3
1
 
11
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Коце кмета
Не знаеш, щото си прост и кога требвА не учИ. Са ще бАчкаш и ще се чудиш, защо света не едни места работи по един начин, на други по друг начин!
2
7
 
20
 
! Отговори
Коце кмета преди 1 година
Не знам какъв е тоя президент, дето всеки селски съдия може да му спира указите? Защо у нас някой съдия в Каспичан не спре Боко Тиквата да взима заеми и да пуска у нас бежанци?
1
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съдиите обичат бежанци.Особено нелегалнни.Парадоксално,но факт.