Хиляди в САЩ в подкрепа на работещите и имигрантите

Демонстрациите бяха насочени против Доналд Тръмп
2 май 2017 09:30, Елка Василева
3
Хиляди в САЩ в подкрепа на работещите и имигрантите
Снимка: БТА

Профсъюзни организации и групи за защита на гражданските права организираха митинги и шествия по повод 1 май в няколко американски града, за да осъдят миграционната политика на президента Доналд Тръмп, която според тях тормози уязвими работници на някои от най-зле платените дейности в САЩ, предаде Ройтерс.

Протести и шествия събраха хиляди хора по улиците на Ню Йорк, Вашингтон, Чикаго, Лос Анджелис и Сан Франциско, а по-малки събрания бяха организирани и на други места в страната.

Широка коалиция от организации, стоящи зад демонстрациите, обърнаха внимание и на други политики на Тръмп, които те намират за дискриминационни, включително неговия опит, засега блокиран от съдилищата, да забрани влизане в САЩ на гражданите на няколко мюсюлмански държави и временно да връща всички бежанци.

Фокусът на демонстрациите обаче бе новата строга миграционна политика на Тръмп, която засяга най-вече работници без документи, които се трудят на нископлатени работи и в сектори, които не се ползват от профсъюзна защита, като заведения за бързо хранене, гледане на деца и земеделие, отбелязва Ройтерс.

Демонстрацията в Портланд, щата Орегон, протече бурно, след като група облечени в черно протестиращи чупиха витрини по централните улици, запалиха огньове, хвърляха пиратки и нанесоха щети на полицейски автомобил. Полицията окачестви протестиращите като "анархисти" и арестува трима души.

Митингите и на други места в САЩ бяха бурни, но повечето протекоха мирно, дори празнично.

В някои градове магазини, управлявани от мигранти, затвориха врати в знак на солидарност с първомайските демонстрации и мнозина протестиращи се отказаха от дневната си надница, за да се чуе гласът им.

Дванайсет души бяха арестувани в Ню Йорк по време на протест в Манхатън и пред офисите на "Уелс Фарго" и "ДжейПи Морган", защото двете банки работят с частни компании, които са построили или управляват центрове за задържане на имигранти.

Четирима души бяха арестувани на демонстрация в защита на имигрантите в Оукланд, Калифорния, допълва АП.

Международният ден на труда обикновено преминава по-спокойно в САЩ, отколкото в Европа, където в много страни е официален празник, отбелязва Ройтерс. Американските протести се фокусираха върху мерките на Тръмп срещу нелегалната имиграция, докато той настоява полицейските агенции в страната да подпомогнат федералните усилия за събиране на лицата, издирвани за депортиране, и заплашва да спре финансирането за градове, които не сътрудничат на федералните имиграционни власти.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: САЩимигранти1 май
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДЕМОНСТРАНТИТЕ СА ТОЧНО ТЕЗИ, КОИТО ТРЪМП ИСКА ДА ИЗХВЪРЛИ ОТ САЩ.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тия на снимката не ми изглеждат кореняци , май са от пришълците
1
1
 
10
 
! Отговори
ха преди 6 години
,,подкрепят тези,които се трудят без документи''-Мисля ,че точно тези, без документите нямат законно основание да пребивават в държавата.В случая Тръмп защитава конституцията и закона. Къде има страна,където можеш безпроблемно да живееш и работиш незаконно и без документи?