Екстремни проверки за US виза – достъп до Facebook...

Мярката щяла да се прилага само към 65 000 души годишно
5 май 2017 11:23,
46
Екстремни проверки за US виза – достъп до Facebook...
Снимка: архив Reuters

Държавният департамент на САЩ публикува предложение с нови изисквания към кандидатите за американска виза. Ако предложенията бъдат одобрени, някои от желаещите виза за САЩ ще трябва да осигурят на властите достъп до своите профили в социалните мрежи, съобщи Reuters.

Въпроси, свързани с профилите в социалните мрежи, ще бъдат част от по-сериозните критерии, които ще се прилагат към 65 000 души годишни, или 0,5% от кандидатите за виза от цял свят, изчислява Държавният департамент. Мярката не е насочена към кандидатите от конкретна националност.

Новите мерки ще се отнасят до кандидатите, спрямо които трябва да се осигури допълнителен контрол във връзка с тероризъм или други въпроси, засягащи националната сигурност. Те ще трябва да дадат информация за паспортите, които са притежавали и да осигурят достъп до публикациите си в социалните мрежи за 5 години назад, имейл адреси и телефонни номера, както и биографична информация за последните 15 г. от живота им. Те обаче няма да дават пароли за профилите си, а само информация за постовете.

Новите критерии са част от първата стъпка към по-сериозни мерки за стриктно проучване, което Тръмп искаше да се извършва от федералните агенции спрямо пътуващите от страни, които той смята за заплаха за сигурността на САЩ.

Говорител на Държавния департамент обаче обясни, че мярката ще се прилага спрямо "ситуацията" на кандидата. По-строгият процес ще се използва за потвърждаване на самоличността на кандидата. Ако човекът идва от регион, в който действа терористична организация, ще има още едно ниво на проверка.

Все пак се уточнява, че ако човек не успее да предостави достъп до профилите си в социалните мрежи или не помни всички от тях, това не значи автоматично, че няма да получи виза. Има едно условие - трябва да даде логично обяснение защо не може да даде достъп до публикациите си.

Адвокати по въпроси на имиграцията обаче посочват, че изискването за предоставяне на данни за последните 15 години от живота на човек, както и изискването кандидатите да дадат достъп до всичките си профили в социалните мрежи ще засегне хора, които правят невинни грешки или просто не винаги помнят всеки детайл от исканата информация.

А новите мерки повдигат и въпрос колко точно време ще отнеме проверката, за да бъдат засечени евентуални терористи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
4
 
! Отговори
Гост преди 6 години
До 9: "Според оценката на нашите американски партньори" - хм..., кои са те, че да ги научим и ние?
11
1
 
3
 
! Отговори
Гост преди 6 години
До 11: А какво ще кажеш ако човек е дошъл, живял достатъчно в УСА и в зависимост от това което е видял и преживял си е дооформил възгледите. Пак ли ще е гнида?
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако научат, че имаш фалшив профил във Фейсбук - виза няма.
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това правили профила у фейсбуката задължителен? Щото ако нямаш профил какво - няма да ти дадат виза ли? *** Наглите американци.Аз за удоволствие не стъпвам в страна дето ми иска виза. Само по работа ако компанията ме прати и ми изкара виза. Що трябва да си харча парите в държава дето явно не ме иска.
8
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мярката щяла да се прилага само към 65 000 души годишноЗащо само 65000, тази мярка трябва да се прилага върху всички кандидатстващи за визи за САЩ, а те са милиони.
7
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Познавам такива двуличници. Русофили плювачи по САЩ кандидатстват за зелени карти и отиват там а не в Русия. Там продължават да се възхищават от Русия и големите и "достижения" показвани по фейковите руски телевизии, големи суперлативи за Путин в профилите им и плювки по САЩ. Тези *** всъщност провеждат хибридните войни на Путин на Запад, те агитираха за Тръмп по социалните мрежи те се захващат с всяка *** инициатива подета от чекистите в Москва срещу Запада.
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що па точно 65000 човека? Да не би компютрите да са им 16-битови?
5
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемът на България сега е остатъчната русофилска мрежа. Според оценката на нашите американски партньори 20% от българите са русофили, затова на интервюто на всеки пети българин отказват. Ако искаме да паднат визите, трябва да се изчистим от остатъчната русофилска мрежа, иначе визите никога няма да паднат.
4
2
 
25
 
! Отговори
1234 преди 6 години
А после Ердоган нарушавал демократичните права...
3
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ако човек е достатъчно умен, та няма Фейсбук? Няма право да посещава САЩ ли? И как се определя на кого да проверяват личната кореспонденция? Понамирисва ми тук нещо...
2
21
 
6
 
! Отговори
Демократ преди 6 години
Трябва да се създаде централна агенция за защита на демокрацията която да направи база данни с русофилите, и техните профили, кореспондемция и лични данни да могат да бъдат проверявани дирекно ор органите за защита на демокрацията. Демокрацията трябва да се защитава, демокрацията е най-висшено благо което но дадоха нашите по-старши партньори от САЩ!
1
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да се въведат българскивизи за американци и повече да не се занимаваме с америгуански визовицеремонии.