Тръмп убеден: САЩ ще защитят балтийския регион!

Той не посочил Русия като заплаха, а говорил за "много страни"
29 авг 2017 08:08, Петя Славова
32
Тръмп убеден: САЩ ще защитят балтийския регион!
Снимка: БТА

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че според него "много страни" представляват заплаха за балтийския регион и че ако се наложи, САЩ "ще се справят с тях", макар че изрази надежда, че няма да се стигне до това, предаде Асошиейтед прес. "Но ако трябва, ние ще се справим", подчерта Тръмп.

След разговорите си в Белия дом с финландския президент Саули Ниистьо Тръмп каза на пресконференция, че САЩ смятат балтийския регион "за много важен" и му осигуряват "значителна защита". "Ние имаме много добри приятели там", посочи Тръмп, цитиран от БТА.

Ройтерс отбелязва, че е ставало дума за руската политика и че руско-китайски военноморски учения в Балтийско море са предизвикали напрежение в района. Затова Тръмп е изпратил там вицепрезидента Майк Пенс - за да успокои съюзниците от НАТО.

Руската руската агенция ТАСС посочва обаче, че американският президент е заявил това в отговор на журналистически въпрос и не е споменал Русия като заплаха, а е говорил за "много страни".

Финландският президент каза, че неотдавна руският президент Владимир Путин го е уверил, когато е бил на посещение във Финландия, че руско-китайските учения не бива да бъдат възприемани като заплаха. Ниистьо добави, че САЩ, Финландия и Швеция също са имали учения в балтийския район. Трябва да бъдем много внимателни тези големи учения, големи придвижвания на военни... да не предизвикат никакви инциденти или проблеми, защото знаем, че от случайни неща може да се стигне до какво ли не, заяви Ниистьо. "Затова мисля, че е важно да продължим да работим с НАТО за укрепване... на диалога между Русия и НАТО", каза той.

Тръмп отбеляза, че рано или късно отношенията между САЩ и Русия ще се нормализират, предаде ТАСС.

"Това е голяма страна, това е ядрена държава, страна, с която трябва да се разбираме. И аз мисля, че в крайна сметка ще се разберем с Русия", каза той.

"Русия дълбоко уважава Финландия и това е добре. Мисля, че и Финландия има добри отношения с Русия. Надявам се, че един прекрасен ден и САЩ ще успеят да установят много добри отношения с Русия. Това ще е добре за мира в цял свят", каза американският лидер.

На пресконференцията Тръмп отново повтори позицията си, че Мексико ще трябва да плати "по един или друг начин" за стената, която той обеща да построи по американско-мексиканската граница. Тръмп каза, че проектът може да бъде финансиран от американското правителство, но "в крайна сметка" Мексико ще го плати, предаде Асошиейтед прес.

Тръмп заяви също, че вероятно ще трябва да прекрати Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА), за да получи това, което според него е справедлива търговска сделка с икономическите партньори на САЩ - Мексико и Канада, съобщи Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още по темата: САЩРусияДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари