Съдът зад Тръмп: САЩ - забранени за гражданите на 6 страни

Нежеланите са хората от Чад, Иран, Либия, Сомалия, Сирия и Йемен
9
Съдът зад Тръмп: САЩ - забранени за гражданите на 6 страни
Снимка: Reuters

Върховният съд на САЩ даде карт бланш за критикувания закон на президента Доналд Тръмп срещу мигрантите от шест мюсюлмански държави.

Така заповедта на Тръмп ще влезе изцяло в сила, въпреки че срещу нея са заведени дела в редица съдилища в Съединените щати, коментира АП, цитирана от БТА.

Забраната е за гражданите на Чад, Иран, Либия, Сомалия, Сирия и Йемен.

Върховният съд на САЩ взе своето решение със 7 гласа "за" при 2 "против" - на либералните съдийки Рут Бейдър Гинсбърг и Соня Сотомайор. Така той отмени две съдебни постановления на по-ниска инстанция, които блокираха частично забраната, докато бъдат разгледани жалби срещу нея.

Те разрешаваха на граждани на въпросните шест държави, които имат роднински връзки с някого в Съединените щати, да влизат на американска територия.

Забраната, която ще влезе в сила, е третата версия на предизвикалата полемика политика, която Тръмп се опита да прокара за първи път една седмица след като встъпи в длъжност през януари, припомня Ройтерс.

Мярката се отнася също за гражданите на Северна Корея и някои представители на венецуелските власти. Съдилища на по-ниска инстанция обаче вече дадоха зелена светлина тези разпоредби да влязат в сила.

Ирак също фигурираше в по-ранна версия на заповедта. Впоследствие обаче страната, която е ключов съюзник на САЩ в Близкия изток, бе извадена от черния списък.

Судан фигурираше в първите две заповеди, но не попадна в третата. Това стана, след като Тръмп отмени американски санкции срещу тази държава заради нейния напредък в борбата срещу тероризма и в областта на човешките права.

 


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добавете в този спусък и русия.
5
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Личи си , че САЩ имат бял , богат и умен Президент . Не ми се говори за Обамата , койно е наследник на роби от Африка .
4
0
 
14
 
! Отговори
Ванко преди 1 година
Браво бай Дончо!Давай смело,вече и най големите критици ,дават заден!Весела Коледа!
3
6
 
13
 
! Отговори
Коце кмета преди 1 година
Интересно - американските съдии искат араби терористи да влизат във ФАЩ, но да не влизат севернокорейци. Може ли някой да ми припомни терористичен акт срещу международната общественост, извършен от севернокореец??
2
8
 
20
 
! Отговори
Tctc преди 1 година
Разбутаха тези страни и сега забраняват на гражданите им да пътуват до Сащ....
1
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
УжасТ!