Анкара и Вашингтон свалиха гарда! Сприятеляват се

САЩ и Турция решиха да нормализират отношенията си
16 фев 2018 17:00,
92
Анкара и Вашингтон свалиха гарда! Сприятеляват се
Снимка: Reuters

Външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу прие в Анкара държавния секретар на САЩ Рекс Тилърсън, който е на обиколка в страните от Близкия изток и Европа.

По време на срещата си двамата политици се разбраха да положат усилия да оправят отношенията между страните си, които са напрегнати в момента заради подкрепата на Вашингтон към кюрдските "Отряди за народна самоотбрана", смятани от Анкара за терористична организация.

В последвалата след преговорите тяхна съвместна пресконференция Чавушоглу съобщи, че страната му и САЩ са се разбрали да нормализират отношенията си. Той допълни че връзките са били "в критичен период" и обещавайки да създаде "механизми" за обсъждане на въпросите, предизвикващи проблеми.

На свой ред държавният секретар призна, че Турция има легитимна загриженост за сигурността и границите си, но я призова Турция "демонстрира сдържаност" в своята военна операция срещу кюрдските части в северния сирийски регион Африн.

Същевременно той настоя, че Турция и САЩ споделят едни и същи цели в Сирия.

"Няма да работим сами повече, няма едно нещо да бъде правено от САЩ, а друго от Турция", заяви Тилърсън в Анкара.

"Ще работим заедно, имаме добри механизми по това как може да постигнем това, има много работа за вършене", допълни той.

Държавният секретар допълни, че Турция и САЩ трябва да разрешат "приоритетно" напрежението около държания от кюрдите сирийски град Манбидж, който Анкара заплашва да атакува.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Политически надлъгвания.......
63
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Турция винаги ще си остане верен съюзник на САЩ другото е ала бала
62
1
 
1
 
! Отговори
бг просяк преди 6 години
До Анонимен 70 не се притеснявайте моля
61
5
 
7
 
! Отговори
Турска сапунка преди 6 години
Ердо пак се е скарал с Вова хатун горката сега е болна в кремълския харем ех дълга и сложна е любовта на тези два дърти гея
60
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердогана спря турски поток вова газ пикае
59
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пуйкистанците си въобразяват, че с маймунджелъците си ще ловят маймуни с трици. Дюнерджийски кьорфижеци и лакърдии...
58
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Между другото на клона до този момент кацнаха близо 1600 кюрдски терористични гълъбчета. Бройката е в пъти по-голяма, просто няма как да бъдат преброени разкъсаните на хиляди парченца терористи. Броят се само застреляните.
57
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Думата клон на турски има и едно друго значение. Този маслинов клон е клон в мястото където слънце не огрява на някои. Затова преди дни турската преса излезе със заглавие "Клонът влезе в Макрон" - подигравателно защото Макрон казал, че Турция няма право да влиза в Сирия. Ердоган веднага каза "Макрон да каже те какво търсят в Сирия."
56
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 60. Като ти чета турската оплетена мисъл.Никой не ти е виновен, че пипето не ти стига
55
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 60. Като ти чета турската оплетена мисъл и разбирам как сте превели и изказването на Тилърсън. Той ги плюе те си викат - идва да се сприятеляваме.Приеха ли ви до сега в ЕС? След толкова години натискане?Спряха ли ви Идилския нефт? Върна ли ви Сащ Гюлен?Превзехте ли Африон да разбере НАТО че има член, на който да разчита?Не не, не ,не.
54
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не забравят да сложат около Африон химически тоалетни. Че от толкова висене там после кюрдите ще има да наторяват целия район. Поне ще има полза от висенето..Около Африн турците слагат женски съблекални. Тръгнала е някаква модa сред терористите да се обличат в женски цивилни дрехи. Даже и по руската телевизия дадоха един заловен жив терорист и през сълзи и сополи разказа как обличат цивилните дрехи и се крият в маслиновите горички. Догодина ще има богата реколта маслини вследствие на торене
53
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
57 Еееееех мечти неа шизофреници. Те много се точеха на Русия, ама накрая гризнаха корена. Но поне да си правят душевни *** могат.
52
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ес им каза - не ви искаме....и ги покани на среща във Варна.Холандия си прибра даже дипломатите. Прибра го завалийката защото цяла година не го пускаха в Турция.Кой ви иска - Патагония? И тя.Тилърсън дойде да ви скръцне на внимавате с кюрдите. Рекс дойде да моли за милост за американските инструктори.А турците пък се зарадваха. Само ти не се радваш. Има защо.
51
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин се превърна в статист в Сирия...и завеждащ погребална агенция Груз200 !
50
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин царува три мандата с Мантрата, че Русия била излъгана от Запада, а последния може да изкара с - И Турция ни излъга !
49
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 55"Най-големия блян на натовци и Сащ е да си делнат Сирия. С тази мисъл лягат и стават. Ама ше стане като им цъфнат налъмите."Правилно другарю антинатовец, няма да делят Сирия защото апетитите им пораснаха и направо ще делят мазната баница Русия. И без друго руснаците са изгубили ума и дума в момента от удара в Сирия.
48
2
 
13
 
! Отговори
Go преди 6 години
Nqma da sa priqteli USA I Turciq skoro 3ta svetovna voyna zapochva v grad Menbich mejdu Turciq I USA shte vidim oshte koi shte se vkluchat amerika iska TUrciq da izleze ot Siriq kazvat che shte spirat da pomagat na teroristite koito se biqt sreshtu turcite no Turciq veche ne iska prazni obeshtaniq
47
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Най-големия блян на натовци и Сащ е да си делнат Сирия. С тази мисъл лягат и стават. Ама ше стане като им цъфнат налъмите.
46
2
 
4
 
! Отговори
Кибик преди 6 години
Жалко, тъкмо си направих пуканки и седнах да гледам CNN, а те да ми развалят сеира...
45
3
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
До Анонимен52едно И си сложил повече в първата думица ;)