Джина Хаспъл – първата американка, шеф на ЦРУ

Шпионин с опит, но какво обаче може да й попречи...
13 мар 2018 21:51, Петя Славова
28
Джина Хаспъл – първата американка, шеф на ЦРУ
Снимка: БТА

Джина Хаспъл, предложена днес за директор на ЦРУ, ще е първата жена, която поема този пост. Но ролята й на бивш шеф на тайни операции в секретни затвори, където задържаните са били подлагани на мъчения, може да затрудни задачата й да ръководи една от най-големите разузнавателни агенции в света, отбелязва Франс прес.

Шейсет и една годишната Хаспъл ще замени Майк Помпейо, когото президентът Доналд Тръмп избра да оглави Държавния департамент, след като уволни досегашния държавен секретар Рекс Тилърсън.

Шпионин с голям опит в тайните операции, Хаспъл е в агенцията от 1985 г. и е работила на много места по света, най-вече в Лондон в края на първото десетилетие на новия век, пише БТА.

"Джина е образцов шпионин и ревностен патриот с над 30-годишен опит", заяви Майк Помпейо при назначаването й за заместник-директор на агенцията преди година. Той похвали качествата й на ръководител и способността й "да увлича" колегите си.

Кандидатурата на Хаспъл беше подкрепена от трима бивши директори на ЦРУ и други висши фигури, включително бившия директор на националното разузнаване Джеймс Клапър. Двама сенатори демократи обаче изразиха в писмо до Тръмп резервите си. Според тях заради предишните си дейности Хаспъл не е подходяща за поста.

През 2013 г. Хаспъл е назначена да оглави Националната тайна служба на ЦРУ, но само няколко седмици по-късно е сменена, явно поради съмнения около отговорността й за създаването след 11 септември 2001 г. на тайни затвори в чужбина, където при разпити на задържани била прилагана симулация на давене.

По онова време в. "Вашингтон пост" писа, че Хаспъл е ръководила таен затвор в Тайланд, където затворниците били подлагани на симулирано давене и други форми на малтретиране. Според вестника Джина Хаспъл била замесена и в унищожаването през 2005 г. на компрометиращи видеозаписи за техниките за разпит, прилагани върху много затворници в Тайланд. Адвокати на задържаните предполагаеми членове на Ал Каида искали да получат тези записи, за да ги представят в съда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още по темата: САЩЦРУДжина Хаспъл
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До СатаНАТОТи взе да пелтечиш, бе!
21
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
платени дьржавни убиици идват много лоши времена за човечествотохора бдете
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудесно!
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, не са достатъчно напредничави. Трябваше да сложат джендърфлуид-копрофил. А те неква жена. Изложили са се.
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко кротка и нежна изглежда. А е изтезавала хора до смърт... Всичките са такива там. Социопатични престъпници - убийци без капка морал.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тръгнаха по пътя на Русия... Ама ония са с един Путин напред ;))
16
1
 
6
 
! Отговори
к преди 6 години
Тръмп лека полека разчиства евреите и слугите имЦРУ традиционно е било подчинено на еврейското лоби в конгреса, сега нещата драматично се променятПомпейо пък заяви че Китай е най-голямата заплаха за САЩ а не Русия, което изправи на нокти евреите и глобалиститеако Трумп изкара САЩ Световната Турговска Организация и НАФТА - това ще е смъртен удар за евреите-лихвари и глобалистите
15
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До AndreshkoОппаа, вече проработи:"и явно в мъченията се е престаравала."И кое му е "явното""???? Просто на територията на САЩ е незаконно да се изтръгва насила информация дори от терористи и главорези. Но в Тайланд това е разрешено. Това е. За какво "престараване" дрънкаш? Или мислиш че тя лично ги е мушкала с куки за плетене?
14
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом Вашингтон Пост е написал опорката- няма как да не е вярно.:)Тая опорка сега ще е поредния хит за папагалите!Ще я изкарат че собственоръчно е вадила нокти на горките терористи и съратниците им и е правила лампиони от кожите им.Само гледайте.
13
0
 
10
 
! Отговори
Andreshko преди 6 години
Тази не знам дали е много умна,но е със сигурност много послушна,като нашите герберски кукли...и явно в мъченията се е престаравала.
12
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Такива като тази трябва да бъдат съдени, а не повишавани! Ето какви изверги са по върховете на службите...
11
0
 
17
 
! Отговори
Каракочев преди 6 години
Голям патриот, няма що. Измъчвала затворници в Тайланд.
10
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не съм чел CV-то на Хаспел, но четох че е разследвала мюсюлмански терористи. Четох и че много мюсюлмански адвокати били притеснени. Предполагам че затова всички комсомолци са гракнали.
9
0
 
19
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
Жена садист е много страшно. Човек разработвал методики за изтезания, шеф на ЦРУ?!Без думи!
8
0
 
9
 
! Отговори
11 преди 6 години
Тоя хаспел със сигурност не го слуша главата.
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тази лелка очисти Скрипал и получи повишение, Марк Помпейo мозъкът на операцията за ликвидиране на Скрипал също получи повишение, а Тилърсън отива да търси следи от руските хакери,
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оййй... Дж. Хаспъл беше шеф на един от тайните затвори в Тайланд "Окото на котката" където се използаха незакони фарми на разпити и мъчения. В 2005 Хаспъл унищожава видеозаписите от жестоките разпити и мъчения.През 2013г. Хаспъл заема поста ръководител на Националната тайна служба NCS, но скоро след това е уволнена от поста си заради дейноста й в Тайланд.След този случай за нея се появява анекдота "изгонили я от Гестапо за проявена жестокост".
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вие сигурни ли сте, че там от където сте преписвали пише "шпионка"? Защото по-принцип в страната си тези хора се наричат "разузнавачи". "Шпиони" ги наричат противниците им. За шпионаж има член в наказателните кодекси на всички страни.А иначе, тази е образцова инквизиторка идеална за ЦРУ.
4
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Готвачите на Вова, махайте се от тук, дори за белене на картофи на ставате.
3
0
 
12
 
! Отговори
Атанасов преди 6 години
... "и Дзерджински навремето би я назначил с удоволствие в ЧК"...От шпиони като тази светът може да очаква само убийства на невинни хора и всякакви несправедливости и издевателства!!!