Защо се бунтуват богаташите в Ню Йорк?

Градът иска да построи приют за бездомници в Манхатън
23 апр 2018 10:10, Бойчо Попов
13
Защо се бунтуват богаташите в Ню Йорк?
снимка: Ройтерс

Местните жители наричат един отрязък на "West 57 Street" в Ню Йорк "Billionaires Row": Редица от най-богатите хора в света са закупили апартаменти тук. Сред тях е и предприемачът от сферата на информационните технологии Майкъл Дел, който наскоро придоби най-скъпия апартамент в кулата One57 (за 100,47 млн. долара).

В този квартал на милиардерите наскоро избухна спор: градът иска да построи приют за бездомници на ъгъла на "West 58 Street", точно на задния вход на кулата One57. 140 души ще бъдат настанени в бившия хотел Park Savoy, който ще бъде превърнат в приют, пише агенция AP.

Жителите на околните блокове реагираха на новината със сериозна критика. "West 58 Street" е задният двор на милиардерите", цитира AP живеещ там музикален продуцент, "но е и предният двор на семействата от средната класа с деца и по-възрастни съграждани".

Опонентите на съоръжението считат това като проблем за сигурността на квартала. Те също така критикуват онова, което наричат "изключително потайно" жилищно планиране, за което няма разрешително за дейността или екологична оценка. Тук те постигат частичен успех: От 8 февруари засега ремонтната дейност в хотела е замразена, докато не се набавят всички необходими разрешителни.

Но богатите жители на квартала очевидно се притесняват от потенциалните си нови съседи и по други начини. Бездомните няма да могат да си позволят да живеят в квартала, където един хамбургер струва 20 долара, заяви адвокат пред AP. Тя се страхува, че в крайна сметка хората ще се провалят там, докато операторът на институцията пълни джобовете си с обществени средства. Подобни аргументи напомнят на спора за настаняване на бежанци в престижния квартал Харфестехуде в Хамбург.

Протестиращите получават подкрепа например от New York Post, чийто репортер с ресор недвижими имоти изразява ясно разбиране за опасенията за сигурността. Стив Куозо гарнира коментара си с остри критики към кмета Бил Де Блазио: „Поддръжниците на демократа очевидно изпитват крадливо удоволствие, когато членове на средната и горната класа на обществото се гърчат“.

Милиардерите от жилищната кула One57 все още не са коментирали проекта. Въпреки това един портиер е казал пред Guardian, че е сигурен, „че нашите обитатели няма да бъдат доволни".

Още подобни анализи четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно там им е мястото и храна трябва да им доставят,ако са бездомни,безработни.Точно там им е мястото,за да видят богатите на чия сметка и на чий гръб са забогатели.И да не забравят богатите,че никой не е застрахован,че утре и те може да са на тяхно място.
12
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Точно така, в задният двор, така богаташите ще имат възможност да подадат ръка на нямащите, ще ги наемат да свършат някоя работа, бавно с търпение, без да бъдат обеспокоявани от общественото мнение за това че помагат на бедни. Всички ще са щастливи, бедните ще имат, богатите ще даряват възможност и света ще продължи напред в мир и благоденствие
11
3
 
24
 
! Отговори
Анонимна преди 6 години
А на тях от къде им са парите???? Всичко им е позволено на богаташите,никой не им държи сметка за нищо!!!! Защо не ги разследват тези милиардери???? Затова хората не трябва да вярват в нито една институция!!!!!!Бавно,но сигурно вървим към робството и мизерията!!!! Бог да ни ни е на помощ!!!!
10
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УжасТ!
9
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виждам как бавно но СИГУРНО наближава "Краят на Дните"!!!1-2 поколения макс и всичко свършва.
8
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Безумията не са само в България.Когато "Зеленият Гущер" играе ие и БОГОВЕТЕ мълчат.ФАКТ!!!
7
4
 
32
 
! Отговори
123 преди 6 години
Ще настаняват бедни п.о.д.ч.о.в.е.ц.и. до супер богати такива. И нас какво ни интересува това?! Въпреки че си представям гледаката и ме напушва смях. Даже измислих един виц: "Преди живеех на 57-*** улица, ожених се и разведох, сега живея на 58-***".
6
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Таман вчера ни критикуваха официално, че дискриминираме ромите ...
5
1
 
28
 
! Отговори
Е що пък да е ясно преди 6 години
Ако могат да дадат 100 млн за апартамент могат да си позволят да го сменят. Сега си представи да вземеш ипотечн кредит за жилище и общината да започне да строи столипиново покраи тебе - но нямаш пари да се преместиш, не можеш и да го продадеш (кой ще го купи?)
4
2
 
32
 
! Отговори
vlady преди 6 години
Да представят исканията си пред отговорния за източните щати архиепископ Хаджаг Барсамян.
3
7
 
54
 
! Отговори
Българина преди 6 години
Значи не искат до тях да има просяци щото генерирали несигурност?!? Обаче америка срещу България, бхк и отворено общество вече 30 г отглеждат плъхове в нашия двор, които явно генерират просперитет!?! Да ви е а май ката юдейска лицемерна... Взмете си ман галите до един, дори пари ще ви дадем да ни отървете от тази благодат
2
1
 
48
 
! Отговори
Е много ясно преди 6 години
Представете си да дадете 100млн за апартамент и общината да запичне да строи Столипиново около него.
1
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде сега, българските руснаци да започнат да плюят по американците колко били лоши и как се отнасяли зле с бедните :)