Студенина лъха от САЩ след победата на Ердоган

Белият дом призова Турция да укрепи демокрацията
26 юни 2018 07:39, Александър Попов
63
Студенина лъха от САЩ след победата на Ердоган
Снимка: Reuters

Белият дом прикани Турция да укрепи демокрацията, ден след убедителната победа на президента Реджеп Тайип Ердоган на президентските и парламентарните избори, предаде Франс прес.

"Насърчаваме Турция да предприеме мерки за укрепване на демокрацията", каза говорителката на Белия дом Сара Сандърс. Нейното изявление е първата реакция на САЩ след преизбирането на Ердоган за президент на първия тур от изборите вчера, добавя АФП.

Още по темата

Досега Съединените щати не са поздравили официално президента Ердоган за преизбирането му на първия тур и първите американски реакции са много студени, отбелязва АФП. Въпреки че Вашингтон и Анкара са съюзници в НАТО, от години отношенията им са напрегнати.

"Опитваме се да организираме телефонен разговор между президента на САЩ и турския президент, за да потвърдим здравината на нашите връзки", каза Сандърс.

Държавният департамент също се въздържа от поздравления и заяви, че Вашингтон зачита волята на турските избиратели.

"Искаме конструктивни отношения с президента Ердоган, за да се изправим заедно срещу общите предизвикателства", каза говорител на Държавния департамент. "Насърчаваме всички излъчени на избори представители на Турция, включително президента Ердоган, да изразяват различните позиции на всички турски граждани и да укрепят турската демокрация", добави говорителят, цитиран от АФП.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още по темата: САЩТурцияЕрдоган
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
26
 
10
 
! Отговори
дядо поп преди 5 години
мдаа скоро ще има независим Кюрдистан................
25
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чакат го, да ни нападне, да поубие много хора, че да кажат "хуманитарна криза", да си изсипят войските и да си поделят Турция. Накрая ние и *** ше го духаме.
24
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Султана си прави таш-ак клоуна.
23
8
 
14
 
! Отговори
we преди 5 години
ЛУДИЯ президент ще се успокои,Агата знае как !!!
22
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хахаха, и на тия им се спече лай/ното.
21
6
 
7
 
! Отговори
7 преди 5 години
Мисли и тогава коментирай. Става въпрос за САЩ.
20
7
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Явно на ,,султанчето"" мерника е вдигнат.
19
13
 
24
 
! Отговори
до циник преди 5 години
коя тази държава с 200 годишна история ти ходил ли си в турция да видиш за какво става въпрос или си гледал тв кадето дават развалини и стари къщи в бг ходил ли в ромските махали всяка държава си има такива места и имаш ли си представа турция с колко годишна история
18
20
 
11
 
! Отговори
Циник преди 5 години
Държавата с "богата" 200 годишна история - трябваше да се консултира с Европейците преди да направи анадолската *** - ЧЛEН на НАТО!
17
4
 
26
 
! Отговори
защо така,бе Миме преди 5 години
Все пак не е добре американците така явно да показват,че те могат да бъдат добри и любезни само към тези,които безусловно следват американската политика и безпрекословно изпълняват указанията.Ердоган разбира се ,не е цвете за мирисане,но тези ,които бяха преди него да не би да са много по-добри!?Цялата работа е в това ,че Ердоган иска нещо повече от това,което му се дава иска,но най-вече не иска да бъде в ролята на марионетка,а Турция -пушечно месо!А някои напр.умират да бъдат марионетки!?
16
4
 
30
 
! Отговори
гащ преди 5 години
всеки обича послушковците продажниците защото лесно се управляват и подкупват иначе като не им вървиш по водата ставаш лош и диктатор това е истинта балъци
15
10
 
30
 
! Отговори
бх преди 5 години
краварите не са доволни не можаха да си вкарат мръсните си игри и да се месят в изборите в турция не искат ердоган защото е твърд и не им кляка
14
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ФактМоже да се добави, че в Османската империя собствеността е била на Султана. Даже спахиите (болярите) не са имали право на собственост. На раята са раздавани земи но те не са били собственици. Търговията е била запазена за евреи, араби и османлии, гърците са били назначени за старши началници на християнското население. Никой не е имал права, имало е само задължения и терор. И това пак се задава на хоризонта, исляма е смърт.
13
0
 
12
 
! Отговори
гошо преди 5 години
До Анонимен-1 На ЕРДОГАН много му дреме нито на БОЙКО за лошия мат,рял
12
5
 
16
 
! Отговори
А бе преди 5 години
До ВангелияТо и Америка ке падне,ама време ке мине!По-старите(50+години) тука нема да сме живи,ха-ха!Русия нема да падне,ама нема и да се оправи.Се ке си е такава.
11
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
#2 ТУРЦИЯ никога няма да стане като Сирия но бг.е по зле от Сирия Турция става все по велика и аз си пия кафето кат гледам терминал 2 след няколко години ще сте малцинство в собствената държава
10
4
 
19
 
! Отговори
Факт преди 5 години
До АнонименА знаеш ли кога на българите в Османската империя е разрешено да притежават земя?Горе-долу когато са освободени робите в Америка и крепостните в Русия!Причините впрочем са същите-по-висока производителност,а и от хора със собственост се събират повече и по-лесно данъци..
9
11
 
12
 
! Отговори
Факт преди 5 години
До баба мараТочно това се опитват разумните да обяснят на брюкселските дже.ндъри-За Турция(и всякакви ислямски държави) НЯМА място в ЕС!С тях може и трябва да се поддържат икономически отношения,но дотам!
8
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До баба марабабо маро, знаеш ли защо при султана не е имало безимотни българи?
7
5
 
4
 
! Отговори
Паметлив преди 5 години
До До 5,6Ако знаеш по-добър начин за публикуване на текст над лимита-кажи го.