Как руснаците хакнаха победата на Хилари Клинтън?

Франс прес обясни как са се намесили в президентските избори
14 юли 2018 08:18, Александър Попов
132
Как руснаците хакнаха победата на Хилари Клинтън?
Снимка: Reuters

През последните месеци от кампанията за президентските избори в САЩ през 2016 г. десетки хиляди имейли на високопоставени представители на Демократическата партия са били хакнати от руски агенти и публикувани в интернет. Според Хилари Клинтън това е била една от причините тя да загуби надпреварата за Белия дом, предаде Франс прес.

От вчера се знае малко повече за начина, по който руснаците са действали срещу над 300 души от Демократическата партия на САЩ и предизборния екип на Клинтън. Това е бил един от елементите от руската намеса в изборите, която е включвала и операции по дезинформация в социалните мрежи, вече описани от Конгреса и от американското разузнаване.

Специалният прокурор в разследването на руската намеса в изборите Робърт Мълър вчера повдигна обвинения на 12 руски агенти. В документ от 29 страници той описва методите на действие на хакерските атаки, извършени от два екипа на руското военно разузнаване ГРУ от два адреса - 20, булевард "Комсомолски" в Москва и 22, улица "Киров" град Химки, Московска област.

На 19 март 2016 г. един от обвинените руснаци изпраща лъжливо съобщение на личния адрес в уеб пощата Gmail на ръководителя на предизборната кампания на Клинтън Джон Подеста. То имитира съобщение от Google за сигурността с цел злонамерено придобиване на информация. Джон Подеста кликва на линка, който го препраща към фалшива страница на Google, където той въвежда паролата си и по този начин неволно дава на ГРУ достъп до електронната си поща.

В продължение на няколко месеца хакерите се опитват по този начин да проникнат в тайните на екипа на Клинтън. Те създават фалшив акаунт на името на един от членовете на този екип и излъгват тридесетина негови колеги чрез връзка към екселски файл.

Нападнати са и други представители на демократите. Чрез служител на една от организациите им, който става жертва на фишинг, хакерите постепенно проникват в сървърите на ръководството на Демократическата партия и инсталират вреден софтуер за шпионаж на 33 компютъра, с който получават скрийнкапове и данни за последователността на използване на клавишите. Те преравят харддисковете и в продължение на месеци крадат огромно количество данни.

През май 2016 г. партията осъзнава, че е жертва на кибератака и започва да предприема мерки. Вирусите обаче остават скрити до октомври.

Хакерите търпеливо изчакват подходящи моменти да разпространят откраднатите документи. Едва на 8 юни сайтът DCLeaks.com, създаден по заобиколен път за прикриване на самоличността им, е лансиран с публикуването на първа партида файлове.

Хакерите стоят и зад ника Guccifer 2.0, който се представя за румънец, извършил кибератаката срещу Демократическата партия.

И най-вече, те използват добре познатия сайт Уикилийкс, който в края на юни и началото на юли се свързва с Guccifer 2.0 и иска от него "всичко свързано с Хилари", насърчавайки го да прехвърли плячката си преди конгреса на Демократическата партия през юли. В крайна сметка Уикилийкс разпространява хиляди имейли три дни преди началото на конгреса, което предизвиква оставката на председателката на партията заради разкриването на някои вътрешнопартийни тайни.

В последния месец преди вота през ноември 2016 г. отново Уикилийкс разпространява 50 000 имейла на Джон Подеста.

След изборната си загуба Хилари Клинтън публично заявява, че е щяла да ги спечели, ако не са били две намеси: на бившия шеф на ФБР Джеймс Коми, който според нея ненужно е възобновил точно преди изборния ден отделното разследване на личния й сървър, който е ползвала докато е била държавен секретар (този сървър не е бил хакнат), и на руснаците.

"Бях поела към победата, докато писмото на Джим Коми от 28 октомври и руският Уикилийкс не породиха съмнения в главите на хората, които бяха склонни да ме подкрепят и в крайна сметка се уплашиха", каза тя през май 2017 г.

Клинтън изрази и убеждението си, че е имало контакти между предизборния екип на Тръмп и Русия - нещо, което президентът републиканец винаги е отричал като измислица, и което не е установено при разследването, отбелязва АФП.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига лъжи. Хилъри въпреки манипулациите нямаше шансове да спечели. Медиите я даваха и как припадна и я водят към колата. Просто може да е по- обрзавана от Тръмп,но излъчва демонизъм,антипатия и не вдъхва доверие. Тръмп имаше много силни послания,докато тя поддържаше статуквото,от което на всички име писнало. Причината за неуспеха на хората,коит о стоят зад нея е,че избраха куц кон,за да заложат на него. И сега си измислят,че руснаците им били виновни.
66
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От Сан Франциско съобщават за солиден чувал с екскременти с тегло 10 кг., който някой е изхвърлил на улицата. Подозират се бездомниците или жителите с изключена канализация - такива в града са хиляди. Коментара на градските власти: "Купчини екскременти на улицата стават обичайно нещо, но тук имаме не съвсем типичен обем".
65
10
 
15
 
! Отговори
Astarot преди 5 години
А че руснаците вероятно имат сериозен дял в хакването на сървъра й, е безспорно. Друг е въпросът, че вероятността, руснаците официално да си признаят е същата, като тази американското правителство да си признае официално, че организираха Майдана в Украйна :) Това са нещата, които всеки човек знае, но нито едно правителство не си признава.
64
7
 
17
 
! Отговори
Не е важно това преди 5 години
По-добре би било да не обсъждаме подхвърлените ни "новини" за скандалите в САЩ, а да обсъждаме нашите скандални управници и окаяното ни положение. Като напр. Колко платихме за председателството? Защо ни увеличиха съдебните такси, при положение че такива изобщо не трябва да имеме, защото сме ги платили с данъците. Защо избиват овцете и козите без основание, Защо здравната ни система е в колапс, Къде се дянаха парите ни за пенсии? Като начало само.
63
8
 
22
 
! Отговори
Astarot преди 5 години
Тези (и в частност Килъри) имат наглостта да се изкарват жертви? За информацията от тези мейли, тя трябваше да е в затвора, а не да кърши пръсти и да сочи Москва.Всичко, което нормалните хора вече предполагаха, тези мейли го потвърдиха. Че с тази на чело, се задаваше ако не трета световна война, то със сигурност мноооого сериозен военен конфликт.Да не говорим, че всички мейн стрийм медии срaха по Тръмп през цялата кампания и компроматите, с които го заляха бяха в епични пропорции.
62
27
 
14
 
! Отговори
ЕС не вярва на Русия преди 5 години
Никой не вярва на Русия, даже и тя самата не си вярва...
61
18
 
12
 
! Отговори
Гoшу преди 5 години
Е, и като го наместиха Дъмп на мястото на Хилари та какво? Да не стана по-добре за тях? Тоя *** е 100 пъти по-непредвидим от Хиларито. Ей го на, вчера каза, че иска нови санкции срещу Колхозия, а пък среща с Путларах има
60
8
 
36
 
! Отговори
Хипстър Многознайков преди 5 години
За Хилари първо фалшифицираха едни избори,за да бие Бърни Сандърс и въобще да стане кандидат на демократите.След това цяла кампания лъгаха,че имала 20 пункта преднина пред Тръмп и била сигурен президент.И накрая като излязоха тези мейли,за да не пратим Хилари в затвора,понеже като си държавен секретар и не ползваш държавния,инкриптиран сървър за работната си кореспонденция,извършваш углавно престъпление,завъртяха фалшивата новина за лошите руски хакери.Две години мощно отклоняване на внимание.
59
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това всъщност ни дава ясна картина как протичат изборите в САЩ. Американското стадо е толкова мaлoyмно, че без проблем би могъл да го насочиш да гласува и за Сталин.
58
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До до минуса за 51Аз чакам 2040 година,когато всички горива ще са изчерпани,тогава света ще се успокои,надявам се да не исмислят нещо ново,та да си отдъхне света от проблеми и всеки да си гледа собственото населено място.
57
7
 
29
 
! Отговори
Николаев преди 5 години
Ние се извиняваме на америка и на леля хилари хакерите ги хванахме в едно сибирско село но те са ученици от седми клас и в кръжока млад хакер са направили белята
56
6
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи руснаците са осуетили победата на Хилари, като са извадили на бял свят тайните помисли и намерения на нея и екипът и. Сметай за какво става дума!
55
6
 
16
 
! Отговори
Факт преди 5 години
До Анонимен"...повече от половината световни открития са направени от евреи..."А не е ли по-вярно ПРИСВОЕНИ????
54
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До помнимТръмп събира по-малко избиратели от Клинтън , но поради особеност на избирателната система в щатите те дават повече гласове в конгреса и съответно тежест в избирането.Например щат който е имал 5 гласа в конгреса сега има по-малко избиратели като население ,а друг има повече избиратели , но по-малко гласове.
53
5
 
31
 
! Отговори
Бате Гойко преди 5 години
Тия се състезават с англичаните, кой ще каже(напише) по- голяма глупост. Съревнованието е оспорвано, участниците са равностойни, към момента нямаме победител, в очакване сме на следващия кръг.
52
2
 
19
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Естествено,възниква въпросът:Защо Х.Клинтън като човек на Сорос,виден евреин бе прецакана?Ами Синедрионът е колективен орган,а Сорос играеше сам за себе си,поиска цялата власт на Света(чрез американския президент и демократите)!Е нямаше как да го оставят-препънаха го и даже го глобиха(образно казано)!Той обаче не се укроти и сега на противниците му бе разрешено да преследват организациите му!
51
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе ако не бвха пистите му руснаци, чудя се кой щеше да им и виновен на герберастките крадци и *** некадърниците.
50
3
 
18
 
! Отговори
до минуса за 51 преди 5 години
Не само ти ами и поколенията ти ще се радват да плащат сега само 2 проц. утре повече. Ще плащат с песен на уста и ще казват благодаря. А за всичко останало ще бъдат винивни комунистите, руснаците, турците, македонците. С една дума според случая, все някой ще прави лошо на пухкавата овца б...
49
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха-ха, това ли са новите опорки на Евроджендърите?Защото и без руснаците, всички американци презират извратен ите Хилъри Клинтън и мъжът й.
48
5
 
32
 
! Отговори
помним преди 5 години
Тръмп събираше хиляди,а тая-по една зала!Лошите руснаци са виновни и за глобалното затопляне!Не съм русофил,но такива идиотщини ми идват в повече!