Малоброен протест на бели националисти във Вашингтон

Хиляди пък излязоха на ляв контрапротест в САЩ
13 авг 2018 09:20, Елка Василева
17
Малоброен протест на бели националисти във Вашингтон
Снимка: Reuters

Няколко десетки националисти излязоха на по-малобройна от очакваното демонстрация във Вашингтон, съобщи ДПА.

Това стана година след шествията в град Шарлотсвил, свикани под мотото "Да обединим десницата", където протестиращ срещу расизма човек бе убит от крайнодесен екстремист.

Националистите бяха ескортирани от стотици служители по сигурността по маршрута им, включително покрай Белия дом.

Хиляди излязоха пък на ляв контрапротест в американската столица. Те скандираха срещу президента Доналд Тръмп и издигнаха плакати с послания, че "белите супремасисти" са "терористи". Сред тях имаше и значителна група анархисти със скрити лица от групировката "Антифа".

Властите държаха двете групи разделени и се готвеха със седмици да предотвратят избухването на насилие, пише БТА.

Началникът на полицията във Вашингтон Питър Нюшам съобщи, че само един човек е бил арестуван в хаотичния ден на протести и контрапротести, в центъра на който бе шествие на бели националисти пред Белия дом, предаде Асошиейтед прес.

Кметицата на столицата Мюриъл Баузър поздрави полицията за начина, по който се е справила с предизвикателството. Тя каза, че нейните служители успешно са защитили правото на хората свободно да изразяват мненията си и същевременно са опазили реда.

Имаше няколко напрегнати моменти, в които полицията влезе в схватка с около 150 маскирани лица от лявата групировка "Антифа" и на практика се наложи да брани излезлите на протест двайсетина бели националисти от няколко хиляди гневни контрапротестиращи, отбеляза АП.
 


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.