Вярвате или не: И днес в САЩ "лекуват" хомосексуалните си деца

700 000 души са преминали през такава терапия в страната
4 сеп 2018 21:35, Елка Василева
227
Вярвате или не: И днес в САЩ "лекуват" хомосексуалните си деца
Матю Шурка. Снимка: Twitter

Стотици хиляди хора в САЩ имат тази съдба: подлагат ги на терапия, за да "излекуват" хомосексуалността им. Много от "пациентите" са деца, изпратени на терапия от собствените си родители. Понякога с фатални последици.

Потънал в сълзи, 16-годишният Матю най-после признал пред баща си, че изпитва влечение към момчетата. Двамата тъкмо прекосявали с колата Бруклин. Бащата отбил до тротоара и подхванал спокоен разговор със сина си.

„Реакцията му много ме зарадва", разказва 30-годишният днес Матю Шурка. „Каза ми, че ме обича, независимо от всичко." Бащата обещал да се погрижи. В онзи момент Матю изобщо не предполагал, че ще го подложат на терапия, за да бъде „излекуван" от хомосексуалната си ориентация, пише Дойче веле.

700 хиляди съдби

Проучвания на калифорнийския институт „Уилямс" показват, че в САЩ близо 700 000 души са преминали през такава терапия. Половината от тях са на възраст под 18 години. „Тъй наречената „репаративна терапия" си поставя за цел да промени сексуалната ориентация или пък половата идентичност на ЛГБТ-личности", обяснява Кристи Малъри от института „Уилямс". „Онези, които предлагат подобна терапия, все още вярват, че хомосексуалността е някакво увреждане, подлежащо на лечение", казва тя и добавя, че освен терапевтите подобна дейност извършват и религиозни организации.

„Да, църквата определено е голям проблем, защото за някои християни да си гей или лесбийка е грях", казва Матю Шурка. В момента 57 000 момчета и момичета на възраст между 13 и 17 години преминават през подобна църковна терапия, предполагат специалистите от института „Уилямс". В редица щати вече бяха приети закони, които забраняват платената репаративна терапия. Но религиозната терапия е безплатна, тоест - остава си разрешена.

Обикновено родителите са онези, които вкарват всичките тези десетки хиляди момчета и момичета в коловоза на репаративната терапия. Много от бащите и майките просто не желаят да приемат различната сексуална ориентация на децата си.

Хомосексуалността все още е натоварена с какви ли не предразсъдъци, казва Матю Шурка. Според него младите хора възприемат хомосексуалността много по-спокойно в сравнение с предишните поколения. Тъкмо поради това с родителите възникват големи трудности, когато син или дъщеря признаят своята различна ориентация и помолят за подкрепа.

"Ако не си силен мъжага, не струваш пукната пара"

Матю е израснал в консервативно еврейско семейство в едно от нюйоркските предградия. „Баща ми е роден в Израел, но родителите му са иранци", обяснява 30-годишният мъж. По-късно семейството емигрирало в САЩ, където бащата започнал собствен бизнес. „Той ми каза: Ако това подлежи на терапия, бих предпочел да си хетеросексуален. В неговия свят не струваш пукната пара, ако не си силен мъжага", разказва Матю. Именно под влияние на баща си, който смятал, че като гей ще има огромни трудности в живота си, Матю решил да започне терапията.

Терапевтът, при когото отишъл заедно с баща си, изповядвал един широко разпространен възглед: всички хора изходно са хетеросексуални, а хомосексуалната ориентация е резултат от някаква травма, преживяна в детството. На първия сеанс Матю се чувствал ужасно напрегнат и уплашен, но разговорът все пак преминал добре. Следващите сеанси вече се провеждали по телефона, защото терапевтът практикувал чак в Калифорния - бащата на Матю се опитал да избере най-добрия.

При Матю репаративната терапия се свеждала единствено до беседи. Но други хора, преминали през нея, разказват наистина страшни неща. Често пъти се практикува така наречената „аверсионна" или „електроконвулсивна терапия", в чиито рамки на пациентите се пуска хомосексуално порно, а в същото време ги подлагат на електрошокове в комбинация с предизвикващи повръщане медикаменти. По този начин в главите им хомосексуалността трябва да се свърже с отрицателни емоции.

Терапевтът на Матю бързо „открил" къде се корени хомосексуалността на пациента му. „Каза ми, че в детството си съм имал прекалено много жени като пример за подражение", спомня си Матю. Според терапевта момчето било имало прекалено близка връзка с майка си и с двете си сестри, а и поддържало твърде много приятелства с момичета. „Затова първата стъпка в лечението беше да прекарвам по-малко време с жени и повече с мъже", разказва Матю.

В продължение на седмици не бивало да общува с майка си. Той самият имал съпротива срещу тази мярка, но въпреки това изпълнил указанието. Майка му също се подчинила, макар че след няколко седмици ѝ дошло до гуша и казала: „Не знам как може да бъде полезна една терапия, която отделя дете от майка му".

Мъки години наред

Няколко здравни организации в САЩ предупреждават, че репаративната терапия крие много опасности. Тя е вредна за организма, а и не дава никакъв ефект, твърди Американската медицинска асоциация. Матю също бързо забелязал, че терапията му се отразява много зле. Изпаднал в депресия, наддал 30 килограма и често мислел за самоубийство. „Две години го обмислях, но тъй и не посмях", признава той.

Минали цели пет години, докато най-после решил да прекъсне терапията. „Много пъти съм питал дали има примери с хора, които успешно са променили ориентацията си", разказва Матю. И след като терапевтът тъй и не му посочил конкретен пример, младежът постепенно започнал да се съмнява. На 21-годишна възраст, измъчван от тежки психически проблеми, Матю се отказал от репаративната терапия. Трябвали му още две години, докато се отърве от депресията.

Днес Матю живее в малко жилище в Манхатън. И си е изборил свободата да бъде такъв, какъвто е. Има си приятел и напоследък е един от най-важните активисти на движението срещу репаративната терапия в САЩ. Неговата организация "Born Рerfect" помага на хора, които са станали жертва на опити за промяна на сексуалната им ориентация. А основната му цел е да бъдат наложени закони срещу тази терапия. „Искаме да сложим край на стигматизирането. Хората най-сетне трябва да разберат, че е нормално да си хомосексуален", казва Матю.

"Предразсъдъците са много жилави"

Междувременно баща му го помолил за извинение. „Днес той вече приема моята ориентация. Не му харесва обаче, че станах активист", обяснява Матю и добавя: „Абсурдно е, че в САЩ са разрешени еднополовите бракове, но подобни терапии все още не са забранени".

Матю силно се надява, че през следващите години отношението към хората с различна сексуална ориентация ще се промени. Но затова се иска още много труд. „Предразсъдъците са жилави, а доста хора все още искат нас да ни няма", казва Матю.


 


227
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
бийте им инжекции тестостерон.. брачед ми така го излекувахме, сега гони жени като нерез
12
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 100% ГЕЙ

Като не харесваш жени, някой насила ли те кара да се.....с мъже?Спираш да го правиш и няма да си гей. По същият начин някой може да има желание да пие, ама като не близва алкохол не е пияница. Важни са действията.
11
12
 
32
 
! Отговори
qwertr преди 5 месеца
Един американски психолог,който е бил гей,е разбрал на какво се дължи това и се е излекувал,сега има жена и 4 деца.Излекувал е и над 2000 човека от двата пола.Казва,че това е леко психично отклонение,което се лекува за месец.Никога няма да видите да пише за него в NYT,да го дават по CNN,BBC и т.н. Целта е деморализация на обществото с цел по-лесен контрол.Забравих му името,но ако се поровите в нета,ще го намерите.
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
верно е, че психопатиите не могат да се лекуват. доказват го практите. но щом искат да полагат децата си на лечение от хомосексуални психопатии няма кой да ги спре!
9
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това е страшна болест. Една съседка се ожени за един, прикрит хомосексуалист. Даже дете имат и се прибрала една вечер и го хванала на калъп с друг мъж. Тоя не искал да е... жена си, почнал да ходи само по мъже. Жената сега иска развод и се чуди какво да прави, има и дете...
8
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да не се лекуват тогава и другите психични заболявания понеже на болния му е добре.
7
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Хомосексуализма не е вродено, а целенасочено човешко поведение.Ако беше вродено, пшщо не им пречи да се въздържат от хомосексуални връзки.Ама те нарочно ги търсят.
6
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Очевидно заболяването не се предава по полов или генетичен път.
5
14
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Това е болест и трябва да се лекува.
4
23
 
13
 
! Отговори
По-обективно... преди 5 месеца
До Обективно

Всъщност е било в миналото и от години не е, това не е заболяване! Справки СЗО
3
19
 
42
 
! Отговори
Обективно преди 5 месеца
Това състояние си е признато психическо отклонение и задължително трябва да се опита терапия, макар че невинаги помага.
2
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не верваме, по скоро ги държат на антидепресанти и приспивателни и след един месец дори самите хомосексуалисти не знаят какви са, след 3 месеца "лечение" изперкват и отиват и убиват 20 деца в някое училище.
1
8
 
30
 
! Отговори
маразъм преди 5 месеца
абе, днес ли сте, вчера ли сте, не знам кви сте - това ли ви остана? да милеем пред съдбата на шепа *** в щатите. я вижте по-добре от преди няколко дни: Учените от Университета „Браун“ в Род Айлънд изследваха причините за бума на „внезапната джендърна дисфория“ сред юношите, тоест ситуациите, при които юношата внезапно обявява своята транссексуалност, макар и по-рано да не е бил замесен в нея и да не е проявявал интерес към темата.

На основата на анализ на историите на 256 семейства, учени