Защо Тръмп пази гърба на принц Саламан?

Защото той предпочита да се сдружава с деспотите
22 ное 2018 21:10, Бойчо Попов
38
Защо Тръмп пази гърба на принц Саламан?
снимка: Ройтерс

Доналд Тръмп може да бъде обвиняван в много неща, но в едно не: липса на последователност. В действията на президента на Съединените щати се прокрадва един модел, който е толкова прост, колкото е опасен: който гали неговото его и пълни касите на САЩ е негов приятел, който не – става враг. Този почти небрежен подход в Близкия изток се дължи не само на характера на Тръмп. По-скоро той продължава стратегия, която характеризира американската външна политика в региона от десетилетия насам и може да бъде обобщена по следния начин: Икономическите интереси са по-важни от човешкия живот.

Деспотите в Близкия изток са предопределени за тези мръсни съюзи: имат пари, някои дори петрол, а техният авторитарен лидерски стил им дава и влияние. В замяна на това Тръмп е готов да приеме нарушенията на основните човешки права. И трансформира и без това една крехка област в истинско минно поле, коментира за Die Zeit Андреа Бакхаус.

Тръмп нарича египетския президент Абдел Фатах Саид Хусайн Халил ас-Сиси „велик приятел", който върши „фантастична работа“. От пуча през 2013 г. Сиси действа с крайна строгост спрямо критиците си, систематично нарежда арести и мъчения на активисти за правата на човека, журналисти, хомосексуалисти. На практика той погреба цялото гражданско общество, но... на Доналд Тръмп не му пука.

Затова фактът, че въпреки наличните доказателства Тръмп ще остави безнаказно поведението на саудитския принц Мохамед бин Салман, е изненадващ. Но последиците от това биха могли да надминат всички други подобни решения досега.

В странно изявление Тръмп оневинява принца за каквито и да е политически последици за убийството на Джамал Кашоги, като така представлява САЩ, където саудитският журналист живя в изгнание. Убийството на Кашоги в консулството в Истанбул на 2 октомври все още не е напълно разкрито. Но едва ли някой се съмнява в това, че самият принц стои зад него. Дори тайните служби на Тръмп, ЦРУ, предполагат, че принц Салман лично е заповядал убийството на критика на режима. Тръмп обаче отказва да го обвини, дори напротив: САЩ възнамеряват да „останат постоянен партньор на Саудитска Арабия", защото светът, казва той, е „много опасно място". Америка на първо място!

По-страшно в случая: Тръмп дори не се притеснява да отрече вината на принца. От изявлението му става ясно, че той ще застане зад него, дори ако ясно се докаже, че е заповядал убийството. Убийството на Кашоги е "ужасно", но принцът многократно е уверявал, че не е знаел за него, пише Тръмп. Дали това е вярно или не, Тръмп не можел да каже: „Може би той е знаел за него, може би не". За Тръмп това е второстепенно, важното в случая е, че Рияд е „прекрасен съюзник“ в борбата срещу Иран и тероризма.

Отвъд съществените нарушения действията на Тръмп изпращат опасен сигнал към деспотите в Близкия изток. Щом дори и американският президент така открито не обръща внимание на основните ценности на либералния ред - свобода на пресата и на изразяването, правоприлагането и върховенството на закона - тогава те могат да се надяват вече никой да не им чете лекции за морал, да не говорим за санкции и наказания.

Разбира се, Западът отдавна имаше трудна връзка с деспотите в Близкия изток. Европейската външна политика също се основава на интереси, а не на прилагането на чисто морални убеждения. Тя също следва прост модел. Реториката звучи предизвикателно: настоятелно призовава деспотите да подкрепят човешките права и да провеждат най-малко разумно справедливи избори. Въпреки това диктатори като Мубарак и Кадафи бяха подкрепяни, въпреки че насилват собствения си народ, защото се предполагаше, че осигуряват стабилност и борба с тероризма. Този погрешна преценка не бе променена дори от Арабската пролет, въпреки че европейците много ясно видяха към какво се стремят хората в арабския свят, а именно - същото, като тях - демокрация, зачитане на правата на човека, свобода на изразяване.

Продължението на коментара четете в Investor.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
за скрипал много бързо намерихте доказателства изгонихте руските дипломатис кеф а сега се ослушвате защото имате договори за 350 милиарда със сасеете смърт по света и ще изнасяте демокрация кре=те-ни малоум-ни никакви амкораби в черно море
32
1
 
6
 
! Отговори
Кравари преди 5 години
Големи мръcници са американците. Ако някой ги чуе отново да говорят за демокрация и за права на човека да им зашие един шaмар.
31
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като отново Америка я сполети нова финансова криза ще затънат здраво.България от криза не се бои, ние сме винаги в криза...
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Интереса клати ф_ _а на тромпета
29
1
 
5
 
! Отговори
Дмтр преди 5 години
Тръмп:"Саламан може да е *** син, но наш *** син"))))Браво!демокрация!
28
0
 
8
 
! Отговори
Хаха преди 5 години
Гражданско общество, са само журналисти, хомосексуалисти и разни активисти!Ако някой друг иска да се присъедини, да подаде молба!
27
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смерть американцам
26
4
 
14
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Хамериканската "демократи" са по-големи бАклуци даже от *** - те поне не са лицемерни да се бият в гърдите колко ги е еня за човешкия живот.За тях всичко се измерва с един символ: $
25
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото са толкова много корумпирани, че това което един българомразец мисли за корупцията в България БЛЕДНЕЕ в сравнение с корупцията която се шири в САЩ. Разбира се за удобство на политиците там, някой корупции са легализирани.
24
3
 
4
 
! Отговори
Handel преди 5 години
Ако аффтърът си беше направил труда не само да препише BBC, а и да разбере за какво става въпрос, щеше да разбере че убитият е подкрепян от левичарите мозък на терористична организация, а WAPO на това отгоре му даде място да пише статии в прослава на ислямските терористи. А колкото до пролетта - тя само съсипа арабските държави по брега на средиземно море.
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пари...пари...пари....пари.................
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Икономическите интереси са по-важни от човешкия живот==ми да, и не само. човешкият живот е толкова изобилен и същевременно толкова вреден за естествения баланс, че е вероятно най-малоценната стока в момента. да *** всичките, особено арабите.
21
5
 
8
 
! Отговори
c4n0puS преди 5 години
Тук не е проблем Тръмп, той просто си е ЛУД. Проблема е че алчността му надделява над здравия разум.
20
2
 
15
 
! Отговори
Чукча мислител преди 5 години
Ами поради същата причина, поради която държат и компроматите от мафиотските години на Борисов,. Вижте го как послушно тичка във САЩ като го викнат господарите му! Сега и този арабин ще е с няколко идеи по-послушен.
19
1
 
16
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
защото има договори за продажба на оръжие за 350 милиарда печалба завпк на сащ за скрипал се организираха светкавично но тука няма ценностиима бизнес и много пари
18
0
 
10
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
Надявах се статията да е на Дойче Веле, но уви... на всички стана ясно защо Тръмп така глади по косъма Саудитска Арабия след като й благодари за усилията за спада на цените на петрола. Това в съчетание с половинчатото ембарго срещу Иран доведе до свръхпредлагане и падане на цената. А този ход е очевидно срещу Русия.... до кога ли ще работи? Рублата продължава да устояна на натиска... с една дума играч ***, съобразяващ се единствено със себе си
17
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото е умен и поставя винаги Америка на първо място (America first). Ако се скара със СА, американците ще загубят стотици милиарди от военни сделки. На тяхно място ще дойдат Китай и Русия. И то щото някакъв ислямист убил друг ислямист. Свърши тая. САЩ вече гледат само своя интерес. Чaлмите да се оправят, бизнеса си е бизнес.
16
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото е умен и поставя винаги Америка на първо място (America first). Ако се скара със СА, американците ще загубят стотици милиарди от военни сделки. На тяхно място ще дойдат Китай и Русия. И то щото някакъв ислямист убил друг ислямист. Свърши тая. САЩ вече гледат само своя интерес. *** да се оправят, бизнеса си е бизнес.
15
5
 
14
 
! Отговори
Някой преди 5 години
Янките са безскруполни из.ро.ди!
14
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички знаем, кой е основния спонсор на ислямският фундаментализъм, американците очевидно нямат проблем и с тяхното общо отроче - Ислямска Държава. САЩ снабдява с оръжие и така наречените бунтовници с големи бради в Сирия. САЩ спонсорира с милиарди всяка година и другия рак на земята - Израел. Така че, ако има изненадани от реакцията на президента на САЩ, то той е наистина много наивен.