2018-та привършва с двойно повече убити журналисти

До 14 декември по света са убити най-малко 53-ма журналисти
Обновена: 20 дек 2018 06:32 | 19 дек 2018 20:56,
6
2018-та привършва с двойно повече убити журналисти
Снимка: Reuters

Броят на журналистите, убити по света като отмъщение за тяхната работа, се е увеличил почти двойно през тази година, сочи годишният доклад на "Комитета за защита на журналистите", цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Още по темата

Базираната в Ню Йорк организация е установила, че до 14 декември 2018 г. в света са убити най-малко 53-ма журналисти, като 34-ма от тях са станали жертва на отмъщение заради работата си, докато през 2017 г. убийствата за отмъщение са били 18 от общо 47-те, документирани от комитета.

Докладът, публикуван днес, споменава убийството на коментатора от "Вашингтон пост", саудитския журналист Джамал Хашоги, критик на управляващия режим в Саудитска Арабия, както и убийствата на разследващите журналисти Ян Куциак в Словакия и Дафне Каруана Галиция в Малта, отбелязва АП. Според организацията нараства също броят на журналистите, които попадат в затвора.

Освен убийствата за отмъщение, журналисти са загинали и по време на бойни действия, под кръстосан огън или при изпълнение на други опасни задачи, посочва докладът.

Най-смъртоносната страна за журналистите през тази година е бил Афганистан, където са били убити 13 журналисти, включително при самоубийствени бомбени атентати, организирани от "Ислямска държава".

В Сирия и Йемен обаче, въпреки опустошителните граждански войни, са убити най-малко журналисти от 2011 г. насам - трима в Йемен и деветима в Сирия, за разлика от 31 през 2011 г., но това може би се дължи на ограничения достъп и естремния риск, които възпират медийните визити.

"Контекстът на тази криза е разнообразен и сложен, тясно свързан с промените в технологиите, които позволиха повече хора да практикуват журналистика и направиха журналистите излишни за политическите и криминалните групи, които някога се нуждаеха от новинарските медии, за да разпространяват посланията си", заключава докладът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 5 години
Дребна работа, в сравнение с щетите които причиняват на човечеството.
1
1
 
8
 
! Отговори
men преди 5 години
като се им предвид колко продажни словостутки има по света и особено в нашата мила рОдина е малка бройката. ей например ако некой земе и напраи услуга на свера и ни отърве от продажните бездарници от фес.бг и цензурастчетата им половината бройка отиде. за босфор тиви и другите каналчета ше трябват поне още 5000 билета към отвъдното. за жалост убитите обаче са най вероятно от другата страна на барикада, опитващи се да разкрият мицериите на такива като тиквоний и шефовете му. жирардели ти си бате, стани сега собственик и на некой тец или на енергото и си 6.