Тръмп си повярва, че войната в Сирия е спечелена

Американският президент официално изтегли US войските
20 дек 2018 08:00, Нели Христова
74
Тръмп си повярва, че войната в Сирия е спечелена
Снимка: Reuters

Във видеообръщение, което Белият дом разпространи, президентът Доналд Тръмп официално обявява изтеглянето на войските на САЩ от Сирия, предаде Асошиейтед прес.

Решението му бе неочаквано, а Тръмп бе категоричен: "Ние спечелихме срещу ИДИЛ. Време е нашите военни да се върнат у дома"

Още вчера, американски представители съобщиха за вероятността, Тръмп да изтегли всичките 2000 американски войници, намиращи се в Сирия.  Решението му не се прие добре от републиканските законодатели, които се възмутиха на действията на президента, а у някой се появи и чувство на притеснение.

Още по темата

Служители казаха, че ръководители на министерството на отбраната и военни командири до последния момент са се опитвали да разубедят президента да взима това решение. Изненадващото обявяване на победа над ИДИЛ е в противоречие и с оценките на собствените му експерти за положението в Сирия, отбелязва АП.

В  обръщението си Тръмп заложи на емоционалния елемент и посочи колко тежко е да пишеш писма и се обаждаш на близките на загиналите в битка. "Сега те всички се връщат, незабавно се връщат", заявява той.

Решението на Доналд Тръмп се базира на убеждението, че американските войници в Сирия нямат други задачи освен да се бият с "Ислямска държава", която сега държи около 1 процент от територията, която владееше, когато бе най-силна.

Видни американски сенатори реагираха с недоволство на новината. Сенатор Марко Рубио от Флорида каза, че изтеглянето ще е "голяма грешка" и че кюрдските бойци ще престанат да се бият срещу "Ислямска държава", когато им се наложи да се изправят срещу турски войски, преминали границата със Сирия. Това е лоша идея, на практика тя помага на ИДИЛ, заяви Рубио и предупреди, че изтеглянето на САЩ може да предизвика по-широк конфликт в региона.

Само преди няколко дни специалният пратеник на САЩ в антиджихадистката коалиция, Брет Макгърк, каза, че американските войски ще останат в Сирия, дори след като ИДИЛ бъде изгонен от бастионите си. А преди две седмици генерал Джоузеф Дънфорд, председател на Съвета на началник щабовете, каза, че САЩ все още има да свършат много работа, за да обучат местните сирийски сили как да не допуснат възраждане на "Ислямска държава" и да стабилизират страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От статията:"Решението му не се прие добре от републиканските законодатели, които се възмутиха на действията на президента, а у някой се появи и чувство на притеснение."Разбира се! Републиканците винаги са искали война, за разлика от демократите в САЩ. Преди време имаше една неписана почти закономерност да се сменят ту от едната партия, ту от другата. И републиканците палят, а демократите после се чудят как да гасят. Добре, че Тръмп е комплексар! Хахахах... едно полезно нещо стана от това!
30
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган ще прочисти поредния регион в Сирия от кюрди, със или без 2000 американци там... Затова се изтеглят. Американците пръснаха доста пари и оръжие за кюрдите, ония им свършиха мръсната работа, и толкова. Сега Ердоган ще купи американско оръжие на няколко милиарда и така ще "си купи" разрешението да се прочисти района в Сирия. А там ще остане една окупирна територия (буферна зона) под контрол на Турция.
29
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За САЩ Турция е по-важна от Сирия и Кюрдистан. И Гюлен не им трябва.Оставя Путин, Асад и Иран да се пържат в собствения си сос, а той ще продава оръжие и ще налага санкции !
28
3
 
28
 
! Отговори
ей хора преди 5 години
А какво са правили без покана и разрешение САЩ в Сирия?!
27
2
 
14
 
! Отговори
Osman преди 5 години
Голям смях, какво са спечелили, армията им беше там да обучава пешмергетата, които пак се прецакаха да разчитат на САЩ. Турция всеки момент разгъва трета операция срещу пешмерга след Щитът на ефрат и Маслонова клонка . Американците изпаднаха в потрес срещу минималната вероятност да ги запука Аскера и сега трябва бързо да се изнесат, защото турците познавам района, това са бивши османски земи, а както знаете, в чуждо село и керемидите бият.
26
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименАма то вече имаше пряк конфликт между "ционистите" и "мужиките"!!!Вагнеровците просто се изпариха. За секунди! :)
25
5
 
3
 
! Отговори
Правилно преди 5 години
Бай Дончо! Остави ги амуджите да се оправят!От какъв зор,американски момчета да загиват?Те от дума не разбират,всеки дърпа чергата към себе си!
24
5
 
15
 
! Отговори
скоро преди 5 години
Само дни след ултиматума на Иран,Турция и Русия,САЩ най после ще напуснат окупираната от тях Сирииска земя.Дано най после настъпи мир.
23
5
 
8
 
! Отговори
До 29 преди 5 години
Какви тежки шамари имат османлиите? Та те са по 60 кила с напикани дюшеци. 2-3-*** мога да ошамаря с лявата ръка и с вързани очи
22
3
 
23
 
! Отговори
факт преди 5 години
САЩ в Сирия бяха агресори те помагаха на терористите и пречеха на мира.Тези който наистина избиваха терористите са САА и техните съюзници Русия и Иран.
21
2
 
14
 
! Отговори
Бай Ой преди 5 години
На Тръмп му дреме на перчема за Сирия
20
1
 
17
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
и за какво ходихте в сирия да спасявате идил защо не спасихте кюрдите оттурските танкове убиици махаите се от сирия и оставете хората да си подредятдържавата както искат асад е законно избран и само избори могат да го свалят
19
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки ще избяга ако трябва да яде османлийските тежки шамари.
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тука си пишем на парче ,а общата картина е ,че бате Тръмп минава като тайфун и от всякъде вади парички и ги носи в щатите ,ние тука както щяхме да избираме изтребители и изведнъж избрахме.... така навсякъде където има и няма НАТО--всеки изведнъж извади парички и започна да пазарува , а кинтите са за американската икономика--той им каза ,че колективната сигурност е скъпа и че нещо не им вижда парите- имаше малко мрънкане, ама извадиха пачките всеки колкото има и от сърце .
17
4
 
3
 
! Отговори
Прверявващ преди 5 години
Тайният канал с Москва работи. Иначе светът ще види, как старец пие златен дъждец.
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всичко е за да се остави на мира Турция да направи каквото си иска с кюрдите--отделно сделката със пейтриътите който иска да продаде на Турция също е фактор с две думи човека си е бизнесмен. А, че там ще бъде пълна бъркотия или мир наложен от Русия и Турция него тая работа не го е...е . Както и със саудите ,могат да убиват ,ама парите са си друго нещо,, интереси ,,Тръмпич в момента събира едни пари от нас ще взема за ефовете от Турция ефове и пеитриъти от поляците от саудитците от всякъде..
15
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СЛЕДВАЩОТО МЯСТО ОТКЪДЕТО ЩЕ БЪДАТ ИЗРИТАНИ КАШЕРНИТЕ ЦИОНИСТКИ ГОВЕД@ ЩЕ Е УКРАЙНА .МЕЧТАЯ ДА ДОЙДЕ ДЕНЯ КОГАТО ТРАНСЕКСУАЛНАТА АРМИЯ НА СЪЕДИНЕНИТЕ ЮДЕЙСКИ ЩАТИ ЩЕ ВЛЕЗЕ В ПРЯК КОНФЛИКТ С РУСКИТЕ МУЖИКИ,ЗА СЪЖАЛЕНИЕ КАКТО ВИНАГИ СТРАХЛИВИТЕ И ПОДЛИ ЦИОНИСТИ В САЩ ЩЕ ИЗПОЛЗВАТ ЗА ВОЙНАТА СИ С РУСИЯ ПУШЕЧНО МЕСО ОТ МЕСТНОТО НАСЕЛЕНИЕ НА УКРАЙНА И ОТ ДРУГИ СТРАНИ ОТ ИЗТОЧНА ЕВРОПА ВКЛЮЧИТЕЛНО НАС.
14
2
 
16
 
! Отговори
Българина преди 5 години
Официалната версия, неофициалната, или излизате от сирия където и без това нямате никакво основание да сте или се връщаме трайно във Венецуела с БАЗА! Това е основния мотив.
13
0
 
5
 
! Отговори
10ти преди 5 години
Продължавай да пишеш едно и също. Явно си в място с ограничен достъп до информация. Производителите на смърт от КАКАНААКАЗЛЪК ще плачат, производителите на хим. оръжия от бритето и швабето също, тойота също ще се дере.
12
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мощен руско-турски тупаник в суратя на говеждите навлеци.