Творението на Мъск - транспортен хибрид от ада

"Не бързай да напускаш другата си работа, Илон”, възкликнаха първите, видели тунела му
Обновена: 23 дек 2018 07:54 | 23 дек 2018 07:45, Нели Христова
44
Творението на Мъск - транспортен хибрид от ада
Снимка: Reuters

Мъск, който е известен с това, че създава компания след компания, просто защото му е скучно, отново представи пред широката публика „изобретение от бъдещето”. Тунел, който ще реши всички проблеми с огромния трафик в градовете. Но не всички са на мнение, че това е наистина добра идея.

"Не бързай да напускаш другата си работа, Илон”,  възкликна авторитетното американско издание Slate, след като шефът на Tesla и Spece X представи първия подземен транспортен тунел на другата си компания - Boring.

"Изумително е, че любимата енциклопедична личност на Америка, човек, който едновременно изстрелва ракети в космоса и работи върху пенсионирането на двигателя с вътрешно горене, може да посвети толкова време и енергия на проект, който изглежда като машина на Руб Голдбърг", писа коментаторът на Slate Хенри Грабар. "Машина на Руб Голдбърг" в Щатите се нарича всеки абсурдно усложнен апарат, извършващ съвсем простичка дейност - примерно машината за хранене в "Модерни времена" на Чаплин. Името идва от Рубен Голдбърг - инженер, изобретател и карикатурист, който много обичал да рисува точно такива нелепи машини.

Мъск представи през журналисти и знаменитости първия тунел на своята компания, прокопан под град Хоторн в Калифорния. Гостите бяха возени от електрическа Tesla със скорост около 80 км/ч в тесния тунел. Колата стъпваше в два отлети от бетон коловоза, на места толкова неравни, че усещането бе като каране по черен път, свидетелства репортерка от L.A. Times.

"Като кола, но без свободата на движение, и като влак, но без капацитета за превоз, творението на Мъск е транспортен хибрид от ада", пише Грабар. Идеята за кола на релси, пътуваща под земята, е такова връщане назад от гледна точка на обществения транспорт, че е разбираемо защо на никого не е хрумвала подобна идея досега.
Разбира се, идеята на Илон Мъск надхвърля малко първоначалната демонстрация. Когато проектът бъде напълно завършен, тунелът трябва да поема до 4000 автомобила в час, движещи се със скорост 250 км/ч. Но дори и това да беше постижимо на практика, отбелязва Грабар, и дори всеки автомобил да беше пълен с пътници, Мъск пак би превозвал 20 000 души в час - горе-долу наполовина на това, което в момента постига лондонското метро.
 

Още четете на сайта на Аутомедия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма серийна кола, способна на средна скорост 250 км/ч. Пак измислени смешки.
32
0
 
3
 
! Отговори
Защо? преди 5 години
Тунел, добре, таен път за богаташи, ноо... ако някоя кола аварира на сред тунела ще се пеши ли километри/ мили под земята??? За да се опрости защо не е на въздушна възглавница, така ще избегнат смяна на колела и пътна основа... има още да се мисли и доизкусурява, като е по-лесно да литне над трафика има вече такива разработки, ще си спести копането.
31
1
 
4
 
! Отговори
чудя се.. преди 5 години
Тоз новатор Мъск да вземе да отиде до Букурещ. Там има един мега грандомандски дворец, дето Чаушску е трябвало да го измъкнат при нужда-в мъзетата са само тунели. Жалко, че за обикновен посетител не дават много да се ходи навътре, но ако спре осветлението, се губи ориентация още на втория завой. Като знам някой как по градска улица се губят, как ще се оправят като къртица- нямам идея!?
30
1
 
2
 
! Отговори
хората не са къртици преди 5 години
идеята с тунел под земята е голяма грешка, може да се каже глупост, предвиждането на хората може да бъде по много по елегантен начин, който си запазвам в тайна. Не винаги гениите правят гениални неща, ами понякога правят огромни глупости, които трябва да се спрат на време.
29
2
 
5
 
! Отговори
От последните... преди 5 години
два поста...СЛЕЗТЕ НА ЗЕМЯТА. Имам чувството, че на повечето Българи филтъра им за измамници съвсем се е бъгнал. Малко повече рационалност няма да ви дойде зле. Мъск си е класически измамник с дългосрочни цели. С днешните технологии технологията за изработката на тунелите може да е наистина евтина, но той не предлага такава технология, а транспортна технология. А това не е революция или дори еволюция. Ако направи качествено и евтино тунелостроене - те това е революционната еволюция. Но надали;)
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За момента, а и в обозримо бъдеще няма и няма да има серийна кола, на която крайсерската скорост да е 250 км/ч. 80 - 90 км/ч РЕАЛНА проектна скорост е по - приемливо от всяка гледна точка. 250 си е маркетингово изхвърляне, като всичко останало на Мъск. При американските сеизмично активни зони, проекта може и да има икономически смисъл само в строго определени региони и при спазване на строго определени изисквания. Но едва ли Мъск е човека, който да следи за техническото изпълнение.
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тази пародия на технология е далеч по - реална от всичко, което е предложил до сега. Ако беше влозил парите на хората в това досега да имаше тотален икономически и социален ефект от неговата работа. Обаче с такива неща фондове не се събират, та да има какво да управляваш. Иначе поджемна електричка е добра идея, стига да не му свършат батериите долу. Че тогава язък ти и от предимствата на проекта ;)))
26
5
 
9
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Мъск не е измислил нищо. Купува фирми, измислили нещо. И продава на Калифорнийските перални. Е и някоя местна пералня може да се изфука.
25
5
 
13
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Аз най обичам некой офисен плъх с айфоняк и заплатка 5000лв да си мисли че е много ентелегентен и всички други са на 400лв. Алоууу дори тираджиите взимат пъ 3-4000лв. Некой поназнайва леко жава и вече фърчи. Аууу мъск ауууу летящ форд аууу тунел за коли малииии.
24
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каквато му е колата, такъв му е и тунела... толкова си може момчето, няма да го плюете! :)
23
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един долен престъпник какво може друго да скалъпи освен тъпотия.
22
6
 
13
 
! Отговори
Скептик преди 5 години
Да вземат да си оправят жп-то и да не ни занимават с глупостите на този мошеник.
21
7
 
14
 
! Отговори
:))))))) преди 5 години
сектата на мъск нещо много озлобена ден преди Бъдни вечер. Що така бе?
20
2
 
16
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
А с летящите коли кво стана. Кога ще мога с голфо да се пусна от МКС към Горубляне
19
9
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 5 години
Само, че метрото струва 100 пъти повече.
18
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Като кола, но без свободата на движение, и като влак, но без капацитета за превоз, творението на Мъск е транспортен хибрид от ада", пише Грабар. Идеята за кола на релси, пътуваща под земята, е такова връщане назад от гледна точка на обществения транспорт, че е разбираемо защо на никого не е хрумвала подобна идея досега."Абсолютно вярно. А при една авария цялата система става неизползваема.
17
22
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българския селинджър дава акъл на американски инвеститори къде да си влагат парите.Безценно !
16
2
 
6
 
! Отговори
Преди не 10 преди 5 години
а 12 години бях с Асус Р535 и това съвсем не беше единствения или най-добър умен телефон...а това че ти колега си бил с Нокия 1616 си е твой проблем както и това че широтата на твоето познание започва с първия за теб умен телефон Айфон в крайна сметка това е доста показателно за незначителноста на менението ти по въпроса....номер 112...
15
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 18Плиткоумен си ти ама с толкова малко гръбначен мозък просто не можеш да го разбереш.
14
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Човека е невероятно създания... винаги е гледал да тъпче тези които дързат да направят нещо :) а в българина тази черта му е водеща. Болят го задните части какво били казали някакви балкански селяни които дори не могат да си оправят собствения живот.