В Турция се ядосаха на САЩ: Кои сте вие?

Поводът са думи на Джон Болтън за сирийските кюрди
7 яну 2019 12:00, Елка Василева
449
В Турция се ядосаха на САЩ: Кои сте вие?
Снимка: архив, Reuters

Турските вестници поместват на първите си страници изявление на съветника на президента на САЩ по въпросите на националната сигурност Джон Болтън за сирийските кюрди.

Болтън, който бе на посещение в Израел, заяви вчера, че САЩ няма да изтеглят войските си от Сирия, докато не се постигне споразумение с Турция за защита на кюрдите.

Турските издания определят като "скандални" думите на съветника за националната сигурност.

"Кои сте вие?", пише в заглавие в. "Йени шафак", като посочва, че САЩ, които засега спират планираното изтегляне на войските си от Сирия, "са заплашили" Турция относно ПКК (Кюрдската работническа партия). Изданието пише, че Болтън ще бъде в състава на американска делегация, която ще пристигне тази седмица в Анкара.

Още по темата

Според Анкара сирийските кюрдски Сили за защита на народа (СЗН) са свързани с терористичната групировка ПКК.

Джон Болтън направи скандалното изявление от Израел. Той посочи, че "ПКК представя кюрдите", коментира вестник "Йени шафак", цитиран от БТА.

"Грозни думи от Болтън", пише в заглавие в. "Тюркие", като констатира, че още преди да е пристигнал в Анкара, той е ядосал турските власти.

Болтън каза, че "Турция трябва да гарантира сигурността на кюрдските бойци". Това изявление предизвика много реакции, добавя вестникът.

В. "Стар" съобщава, че освен Болтън в състава на американската делегация, която пристига утре в Анкара, са включени специалният представител на държавния секретар Майк Помпео за Сирия Джеймс Джефри и председателят на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили генерал Джоузеф Дънфорд.

В. "Хюриет" цитира говорителя на президента Реджеп Тайип Ердоган, който по повод думите на Болтън заяви вчера, че е "неразумно" да се твърди, че Турция е взела на прицел кюрдите.

Проблемът се състои в това, че групировката ПКК/СЗН полага усилия да създаде свой собствен ред, потискайки кюрдите, които не й се подчиняват, както и в терористичните дейности на групировката срещу нашата страна, каза Ибрахим Калън.

Няма никакво съмнение, че една терористична организация не може да бъде съюзник на САЩ, добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


449
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
11
 
8
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Тюркската и в частност хуно-алтайската теория, които са двете органично свързани и взаимодопълващи се страни на тази обоснована историческа визия, представляват именно цялостната Теория за общия български/прабългарски произход, изградена върху абсолютно доказани от световната историография неопровержими факти за българите/прабългарите. Тези факти се поддържат от всички видни български историци като Златарски, Мутафчиев, Бешевлиев, Ангелов, Петров, Шишманов, Гюзелев и т.н.
202
6
 
8
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Атила, най-могъщия хунски владетел, който е българин и същевременно с това е национален герой на десетки държави, само не и на България на Балканите. Атила за българите е нещо повече от Наполеон за французите, но ние дунавските българи, сякаш сме се отказали от този велик човек!? Атила е бил владетел на целия познат в ранното Средновековие свят, човекът, фактически разгромил робовладелската система и тласнал човечеството към един по-висш етап на еволюция.
201
4
 
4
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Например подобни тенденции днес се наблюдават активно дори в Унгария, където най-виден национален герой е именнонашият Атила. Bизията за реалната българска история би следвало още да се разшири и да се изучава еволюцията и цивилизацията на всички българи по света, когато се преподава българска история, както и да се акцентира върху една от най-великите личности в световната история
200
6
 
5
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Българите да възстановят самочувствието и националната си гордост, както и да участват активно в творчеството на човешката еволюция, те би следвало да опознаят реалната си и велика древна история, която е световна, а не единствено балканска или местна. За да се реализира всичко това, българите би било добре и да станат активен участник в идеите за един бъдещ Турански съюз, като обединително звено между Европа и Азия, т.е., да бъдат един от двигателите на Евроазиатския съюз.
199
7
 
14
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 5 години
До анонимен 352Аз да ти обясня пак, ако може?! Благодаря!!Ами защото сте изродено, гадно и злобно племе. Защо мислиш българите се славят около света като много малко, но колосално злобно и гадно племе?!Това го казва един велик философ, който е написал разширената история на българите в един триплет:"Срещнали се на полянка, прабългарин и славянка,Цуни-гунуи, вади-тури, народили чуккундури,Хем ебливи, хем крадливи, но най-вече - злобливи!" Ще рече, че по рождение сте злобливливи урроди!
198
4
 
5
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Нима би било нормално балканските българи да се възприемат за древни македони, траки, славяни или иранци, а волжките и кавказките българи да продължават да бъдат тюрки, защото никога не са променяли историята и самоопределението си?! Е, когато не си променял историята и самоопределението си, тогава би следвало и да знаеш по-добре какъв си и откъде си.
197
4
 
5
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Всички останали хипотези за български произход довеждат единствено до разделение на българите по света. Виждате какво става днес в Македония с т. нар. античен македонизъм. Ако дунавските българи възприемат, че са нещо друго, освен тюрки, би следвало да се разделим исторически и с волжките, и с кавказките българи, които никога не са поставяли под съмнение историческия си произход.
196
5
 
9
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Българи и турци не са исторически враждебни народи, а напротив те са родствени и приятелски народи още от дълбоката Античност, защото имат общи еволюционни корени и обща история в продължение на хилядолетия. Това са факти, абсолютно доказани в световната историография, но в България бяха тенденциозно и политически изопачавани и манипулирани, особено по време на т. нар. социализъм.
195
5
 
4
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Напротив, Османската империя е създадена от кавказките българи от боз-ок Кайъ и представлява една от 16-те световни тюркски империи, в чието конструиране има активно и сериозно българско участие.
194
5
 
5
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Bреме е да осъзнаем, че българи е имало и има не единствено на Балканите, и тези българи са били и са все още активни участници в историята и еволюцията. Такива небалкански българи са били и тези от Кайъ, основали Османската империя. Именно това са и някои от акцентите в книгата ми Османо-римска империя, българи и тюрки. Време е да престанем да се чувстваме наследници на роби, защото никога не сме били роби.
193
4
 
4
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Преди това все още няма Османска империя. Фактически, именно балканските български земи представляват първото османско бейлербейство, наречено Румелия, т.е. Земя на римляните, Римляния, като в този смисъл балканските български земи са сърцевината на бъдещата империя Столицата на османската държава още от 1365 г. е Одрин. Империята е основана от преки наследници на българския род Дуло в лицето на Кайъ боз-ок една древна прабългарска община от Кавказ.
192
3
 
2
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Земите на разпадналата се вече българо-куманска държава (известна и като Втора българска държава на Балканите) са станали полуколониални територии спрямо Унгария, Сърбия, Източната римска империя и Венеция, когато не е заместена от Генуа в конкурентната борба в Черно мореОсманската империя се създава едва след като към Османското емирство се включват земите на четирите български държавици (четвъртата е Велбъжд на драгашите).
191
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Особено силно това личи в отношенията между католическото Видинско царство и православното Търновско от една страна, както и между Търновското и Добруджанското деспотство (известно и като Карвунско) от друга, чиято Карвунска църква е пряко подчинена на Константинопол и е напълно независима от Търновската патриаршия.
190
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 5 години
- Някои от моите твърдения са свързани единствено със съдбата на балканските българи, да ги наречем дунавски българи. В конкретния случай това няма общо със съдбата на всички българи например волжките, кавказките, уралските и т.н. Дунавските българи са били в период на тотален разпад на държавността по същност и съдържание на това понятие, като отделните им държавици са съществували в условия на краен антагонизъм помежду им, включително и такъв на религиозна основа.
189
2
 
5
 
! Отговори
Българин преди 5 години
"Османската власт изпраща войска в Батак за уталожване на събитията и установяването на реда.Вярно е, че държавата се е намесила, но пряка намеса на турците няма. В този случай има помаци и християни". Професорът допълва, че всъщност турците в близките до Батак села са оказали помощ на потърпевшите и обстоятелството сочено в официалната българска история,че турците са отговорни за събитията не отговарят на истината.
188
5
 
3
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Според проф.Динков твърденията на българските историци относно събитията в Батак не отразяват истината.Той пояснява,че събитията са се развили в две съседни села,през въпросния период керваните пътуващи от Истанбул за Балканите са попадали под набезите на разбойнически чети и че случаят е произтекъл в резултат от разногласията между селяните относно подялбата на плячката от керваните.Проф.Динков посочва,че събитията се коренят в начина на живот на населението.
187
5
 
3
 
! Отговори
Българин преди 5 години
"Не само Османските, но и арменските, руски, френски, италиански и британски архиви трябва да бъдат изследвани както от историците, така и от социолозите и психолозите. Трябва да се осъзнае как се е оформяло етническото съзнание 20-30 години преди тези събития. В Османската империя няма просперитет на даден етнос, на даден народ. Това е отговорност за бъдещето на целия свят. Това е универсалистичната доктрина на османизма."
186
5
 
6
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 5 години
До БългаринБили ми милион и половина! В края на 14 век българите наброяват едва 400 000 и населението на цяла Европа е едва около 38 милиона! Стигате вече с тези ваши фантасмагории бе хора! Цифите са от съвместно проучване на университети в Гютеборг и Болоня.
185
3
 
2
 
! Отговори
Българин преди 5 години
проф.др.Стоян Динков
184
4
 
4
 
! Отговори
Българин преди 5 години
Оказва се, че когато идват османците, нашият етнос, макар и част от тази по-голяма общност, вече е етнос без граници. Добруджа, Търново и Видин, отново стават едно. По това време българите са били около милион и половина. А българският етнос през 60-те години на 19-и век наброява около 7 милиона, като се включат българите в Северна Гърция, както и тези около Скопие.