US съветник в туит към Борисов: F-16 – чудесна сделка за България!

Джон Болтън: Това е чудесна сделка за България, Америка и НАТО
Обновена: 10 яну 2019 16:44 | 10 яну 2019 12:00,
647
US съветник в туит към Борисов: F-16 – чудесна сделка за България!
Снимка: БТА

Още една подкрепа за избора на F-16 за българската армия получи българското правителство, този път в лицето на съветника по национална сигурност на САЩ Джон Болтън.

В Twitter той написа, че силно подкрепя усилията на българския премиер Бойко Борисов да закупи произведените в САЩ изтребители F-16.

Болтън подчертава, че F-16 е "превъзхождащият избор" в сравнение с конкуренцията. Той допълва, че изборът на F-16 ще засили стратегическото партньорство между България и САЩ и ще осигури работа за 4000 американци.

"Това е чудесна сделка за България, Америка и НАТО", смята Болтън.

Преди Болтън, държавният секретар Майк Помпео, както и администрацията на Белия дом, също приветстваха решението на България за избор на самолети.

"Ако F-16 Блок 70 бъде избран от България, то той ще служи на българските ВВС ефикасно и надеждно десетилетия наред и ще им предостави възможността надеждно да защитават българското въздушно пространство и да участват в операции заедно с НАТО", гласи позицията на Белия дом.

Вчера военният министър Красимир Каракачанов съобщи, че кабинетът е предложил на Народното събрание България да започне преговори със САЩ за закупуване на изтребителите.

Одобреният проект предвижда да бъдат купени общо 16 самолета на два етапа.

Закупуването на 8 изтребители се очаква да излезе около 1,8 млрд. лева с ДДС. На следващ етап е планирано закупуването на още 8 машини.

Стана ясно обаче, че САЩ искат по-висока цена, а МО ще преговаря за свалянето й.

Срокът на доставка също вероятно ще бъде по-голям от записания в проекта 24 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


647
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
4
 
40
 
! Отговори
Красимир преди 5 години
Чудесна сделка за Американците,ще ни натресат бракми от миналия век.От тези американци нищо хубаво не сме видяли само гледат да съдерат кожата на бедния български народ.
10
8
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Блок 70 е най-неуспешният модел на Локхийд Мартин.Не случайно производството му е спряно през 1972 година и произведените модели са изтеглени.Сега заради *** Авиатора ще извадят чертежите и ще произведат 8 самолетчета, които ще ни продат на около 15-20 пъти завишени цени.Ама Боко свалените *** плаща.
9
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От САЩ нищо не купувайте бе , утре ще стане война с ромите и ще ни сложат санкции..
8
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не, не е чудесна сделка, чудесна щеше да е ако ни подарят тия самолети и си платят за базите както плащат на Турция за Инджирлик.
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега обаче трябва да даде нещо и на Путин/Пеевски/Доган.
6
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ се канят да купят 8 самолета за 2 милиарда лева.При положение че един Ф-16 БЛОК 70 струва 16-18 милиона $.Интересно къде отива разликат от близо 1.8 милиарда.В чий джоб.И защо нито една медия не пише за този скандален факт.
5
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво разбира Болтън от самолети ?
4
1
 
40
 
! Отговори
Православен преди 5 години
ОСТАВКА!
3
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сутринта пишеше в 24 часа, че ще взимаме заем за изстребителите, но не от Световната банка, а от американското правтелство.
2
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Значи все пак Кофопомпаджията Борисов е определил победителя в нагласения конкурс, а не комисията от експерти, както ни бе внушавано.
1
0
 
59
 
! Отговори
nekoj преди 5 години
А два милиона Българи ще работят - да осигурят поминъка на 4000 американци + ББ и ЦЦ!