Хърватия отказа израелски F-16 след възражения на САЩ

Израел ги модернизирал без американско съгласие
11 яну 2019 08:20, Елка Василева
165
Хърватия отказа израелски F-16 след възражения на САЩ
Снимка: архив, Reuters

Хърватия се отказа да купи от Израел изтребители F-16 заради американско противопоставяне. Това заяви хърватският министър на отбраната Дамир Кръстичевич.

"Израел информира министерството на отбраната, че не може за жалост да получи адекватна зелена светлина от САЩ за предоставяне на самолетите F-16", каза министърът след разговори с израелска делегация.

Загреб беше договорил миналия март да купи от Израел 12 стари F-16 американско производство, за да замени своите МиГ-21 руско производство.

Според хърватски представители САЩ са се противопоставили на тази продажба, защото искали модернизираните електронни системи, инсталирани от Израел на изтребителите без американско съгласие, да бъдат отстранени.

Транзакцията беше за 500 милиона долара (435 милиона евро). Това трябваше да бъде най-скъпата оръжейна поръчка за Хърватия от нейната независимост насам, пише БТА.

Сега според хърватски медии Загреб може да се обърне към Швеция за изтребители Грипен, които също са участвали в търга и са останали на втора позиция, или да анулира търга за закупуване на изтребители. Загреб може да обяви нов търг или пък да се споразумее директно със САЩ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен"Миналата година Русия ни предложи последно поколение МИГ 35 на цена от 35"Кое от това че сме в НАТО не си разбрал?
36
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МУТРАТА БОЙКО БОРИСОВ КОЙТО АМЕРИКАНСКИТЕ МУ ГОСПОДАРИ ГО ДЪРЖАТ ЯКО ЗА ТОПКИТЕ С КОМПРОМАТИ ОТ КРИМИНАЛНОТО МУ МУТРЕНСКО МИНАЛО ЗА ДА БЪДЕ ОСТАВЕН НА ВЛАСТ ОТ ТЯХ И НА НЕ БЪДЕ ПРЕЧУКАН ОТ БИВШИТЕ СИ АВЕРИ СЕ СЪГЛАСИ НА ТАЗИ СУПЕР НЕИЗГОДНА ЗА БЪЛГАРИЯ СДЕЛКА ДА КУПУВАМЕ 40 ГОДИШНИТЕ РЪЖДЯСАЛИ ТАРАЛЯСНИЦИ НА ЗАДЛЪЖНЯЛАТА И ФАЛИРАЛА *** САЩ.ТОВА Е ИСТИНАТА ,ОСТАНАЛОТО СА АЛАБАЛИЗМИ.БОРИСОВ НЕ БЕШЕ ЛИ ВЗЕЛ Ф-16 СИ ОТИВАШЕ,.ЗАТОВА СЕГА ПРАВИТЕЛСТВОТО ИЗТЕГЛИ НОВ 2 МИЛЯРДЕН ЗАЕМ ЗА Ф-16
35
2
 
18
 
! Отговори
! преди 5 години
В Столипиново вече са подготвили каруци самолетоносачи да ги посрещнат.
34
13
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Гoшу"Мале, маса си ***. Миг пред Ф няма даже и 1% шанс :) Ха-ха-ха..."Да това е вярно ако Ф-16 няма значение коя модификация е под управлението на АУАКСОт Виетнамската война до сега няма свален самолет от САЩ изтребители без участието на АУАКС а колко голямо е това ПРЕДИМСТВО сочи статистиката която достига в някои случаи до 75 : 1Истинската статистика трудно ще я научим. Но съм убеден че и тя е няколко пъти повече самолети са свалили САЩ срещу загубени свои(колко е въпроса)
33
5
 
20
 
! Отговори
Пърл Харбър преди 5 години
Тия клозетни чинии могат ли да станат на скрап ако Путин ги отпере с една ракета направо както са в хамбарите на летището.
32
6
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"Има един филм оръжието брадли по истински случаи гледайте го как стават нещата в сащ"Вярно филмът е по истински случай и направо кърти мивки. Съдбата на Главния герой в действителност е Печална но от гледна точка на Американските пехотинци той е спасил повече Американски животи от всеки друг военен!В крайна сметка съвременните Брадли са тежко бронирани с маса колкто на някои по-стари танкове. А за цената няма да говорим.
31
5
 
11
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"Какви мигове бълнувате бе. Това въобще не е опция. По добре да нямаме авиация ако ще е с мигове."Значи проблемът с ЕВТИНИТЕ страни като България не е с какви самолети оперираме а колко железни договори за поддръжка и навременна модернизация сме сключилиЕто МиГ-35 е във финален стадий на изпитания - в сравнение с Оригиналните МиГ-29 няма система която не е била подменена - в компановката затварящите се въздухозаборници са демонтирани има и ново крило и унифициран 1/2 местен корпус
30
5
 
9
 
! Отговори
Военен преди 5 години
Миналата година Русия ни предложи последно поколение МИГ 35 на цена от 35 милиона долара за бройка. И също предложиха да изкупят нашите стари МИГ 29.----------Това не е вярно, не лъжи!
29
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Има един филм оръжието брадли по истински случаи гледайте го как стават нещата в сащ
28
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всички си говорят най различни неща.Накрая винаги става каквото кажат САЩ.Тва е положението.
27
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е, Хърватите щото са много "глупави" са много преди нас... САЩ многократно е блокирал доставки на военна техника и особено самолети за най-различни държави. Т.е. САЩ са изключително ненадежден доставчик на военна техника! Да се лобира за такъв доставчик е глупаво и изключително нагло!!!
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Схемата проста румъния купи от португалия ф16млу със логистична подръжка сащИзраелските са модернизирани от тях със тяхно оръжие ще се подържа от тях келепир за сащ няма освен някоя бомба няма далавера това е проблема
25
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви мигове бълнувате бе. Това въобще не е опция. По добре да нямаме авиация ако ще е с мигове.
24
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Все още им руски *** които смятат че трябва да купуваме МИГ-ове. ХАХАХАХАХАХА
23
6
 
8
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 5 години
Няма как в сегашнотп положение да си купуваме руско оръжие. Това което стана със зделката със самолетите е тотален провал на нашата политика, ясно е че американците искат да ни продадът оръжие с доста по-висока цена и заради това прилага политически натиск. В Индия специално направиха завод, за да иместят грипен и руснаците, защото индийците не са тотални продажници и си гледат интересите.
22
15
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Миналата година Русия ни предложи последно поколение МИГ 35 на цена от 35 милиона долара за бройка. И също предложиха да изкупят нашите стари МИГ 29. А нашите продажници отхвърлиха оферттата. Важното е на всяка цена да се облизват краварските задни части.
21
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва ни самолет, който да транспортира Тигрите от Бистрица и певиците манекенки!
20
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой *** реши, че ни трябват чисто нови самолети?Не, че изобщо ни трябват някакви, но хайде, натискат ни братята американци, държат Тиквата и Пъпеша за топките с досиета и няма как.Но защо даваме милиарди, а повечето държави от нашия ранг не си го позволяват?Забравих, тук 100 евро пенсия е поносима от "обществото".
19
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕС трябва да предпочита и подкрепя себе си, ако желае да не му се подиграват и изнудват от Вашингтон, Анкара и Кремал!
18
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-богатата от нас Хърватска купува повече самолети за в пъти по-малка сума?Ааа, ние сме тарикати, сетих се...