Католическата църква разкри 300 свещеници педофили

Епархиите в Тексас публикуваха имена на насилници от 1950 година до днес
28
Католическата църква разкри 300 свещеници педофили
Снимка: Reuters

Повикът за прозрачност в американската католическа църква накара епархиите в щата Тексас да публикуват списък с около 300 имена на свещеници, обвинени в педофилски действия от 1950 г. насам, предаде Франс прес.

След щата Вашингтон, Илинойс и езуитския орден, 15-те епархии от втория по население щат в страната също оповестиха имената на свещениците - обект на "достоверни обвинения в сексуални посегателства срещу непълнолетни" през последните десетилетия.

Още по темата
Епархията Сан Антонио огласи 57 имена, Хюстънската - 42, Даласката - 31. Някои имена фигурират в няколко списъка, като общо са публикувани имената на близо 300 свещеници педофили. Мнозинството от тях обаче вече са починали.

"От името на всички неуспели да го сторят, поднасям най-искрени извинения на жертвите“, заяви в комюнике кардинал Даниел ДиНардо.

"Тази рана разкъса нашата Църква и трябва да действаме, за да я изцерим", добави председателят на американската епископска конференция.

Американската католическа църква бе разтърсена през 2002 г. от поредица публикации в печата за посегателства, продължавали в Бостън десетилетия наред. Разкритията накараха някогашни жертви на посегателства, живеещи из цялата страна, също да разкажат за подобни случаи.

Мнозина свещеници оттогава бяха лишени от сан и дадени на съд. Освен това църквата отпусна значителни суми за обезщетения на пострадалите, припомня БТА.

През лятото прокуратурата на Пенсилвания нанесе нов тежък удар на църквата, като огласи подробности за посегателства, извършени от над 300 свещеници от този щат върху около хиляда деца през последните десетилетия.

Правосъдието започна разследвания в редица щати и много диоцези отвориха архивите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
6
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Важното е всекидневно да се пропагандира срещу Бялата Раса и Християнската цивилизация! Колко лоши били поповете и колко добри имамите! А пък Исляма, ше знаете, бил религията на мира и любовта! Който не е съгласен е нацист, расист, хомофоб, ислямофоб, а и малко джендерофоб.
17
0
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ИНТЕРЕСНОТО Е ДАЛИ СА ПОЛЗВАЛИ ВАЗЕЛИН ИЛИ С МАСЛОТО ОТ КАНДИЛНИЦИТЕ!
16
0
 
8
 
! Отговори
Оо преди 5 години
Гледайте филма Спотлайт ,точно по този случай със свещенниците и църквата,много повече са от 300 ,десетки хиляди са.Църквата умело ги прикрива.
15
0
 
4
 
! Отговори
дедо попе где така? преди 5 години
Абе какво стана с ония пошлия български свещенник дето си беше правил снимки до големите бомби на една ученичка?
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** религиите. Или ще те накара да се взривиш или ще те направи педофил.
13
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
*** и педофилите използват църквата за прикритие. Оскверниха всичко! И в Българската Църква е така! Аз лично считам че Бог е в нас и Църквата е там където осъществяваш контакта си с Висшата сила! В душата ти и умът ти! Там е и Армагедона, битката мужду добро и лошо.
12
3
 
1
 
! Отговори
Hafen der Wahrheit преди 5 години
Католическата църква проявава принципност и обявява разкритите педофили, а БПЦ се прави на ни лук яла ни лук мирисала.Що така бе Неофите?- УПЦ или Московската - и до сега няма позиция по въпроса! Ама тя се знае, щом праща съратници при мафиоза. Руски ***!
11
0
 
7
 
! Отговори
odpo преди 5 години
Никога не бих наранил човек! Но ако това се случи на моето дете, ще запаля църквата със свещеника вътре, и ще отида да се предам! Това е непростимо! Хиляди деца, хиляди съдби и живот съсипани от уж свети хора! УЖАС!
10
3
 
6
 
! Отговори
Hafen der Wahrheit преди 5 години
А пък Баце дава пари на педофилте от Бачковският, които БПЦ мести от манастир до манастир, като цветарки!И сега, същата тази БПЦ ще праща попчета, да се кланят на главният "православен" руски мафиоз- поп Киро!
9
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
V bg kolko sa sa 13 sgenti e jasno v svetiesenod
8
12
 
0
 
! Отговори
Турчин преди 5 години
Ами от християни какво друго да очакваш...
7
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нормално за САЩ, казват 300 за да не помислим, че са над 3 000. А пък в Холивуд каквo става, всичките акриси са инасилвани по няколко пъти поне получават душени травми и умират на 50 год от наркoтици и алкохол.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 1Защото цялата им организация е приемана за една голяма шега?
5
1
 
12
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Като си нямат католиците попадии,да ги е**т и бият-така ще е!
4
1
 
15
 
! Отговори
ТОВА Е ДИМОКРАЦИЯ преди 5 години
първо насилваш деца, след това криеш 50 години това престъпление и накрая ОПА когато повечето престъпници са умрели обявяваш фактите след дълга и мъчителна борба за истината
3
1
 
7
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Аз ако съм един съдия ще ги помилвам и изпратя на лагер сбор в някоя северна сирийска провинция да видим кой първи ще им гостува в лагера.
2
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хубаво, признат грях не е грях в десеттте божи заповеди не пише нищо за изнасилване може пък Господ да е бил изнасилвач. А не трябва ли изнасилвачите да бъдат в затвора и повече да не чуваме нищо за тях
1
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Просто удрят по католическата църква.Защо точно сега се сетиха да извадят тези неща на показ?