Кашоги - убит от саудитски командоси, обучавани в САЩ

Това твърди в. "Вашингтон пост"
31 мар 2019 14:00, Петя Славова
15
Кашоги - убит от саудитски командоси, обучавани в САЩ
Снимка: БТА


Членовете на саудитския екип от командоси, които убиха саудитския журналист Джамал Кашоги, са били на обучение в САЩ, съобщи в. "Вашингтон пост", който разкрива нови елементи около смъртта на бившия си автор, предаде Франс прес.

Критикът на саудитския режим Кашоги, който живееше в САЩ, беше убит на 2 октомври от екип от 15 агенти, пристигнали от Рияд в консулството на страната в Истанбул. Тялото на журналиста и досега не е открито.
След като първоначално отричаше убийството, Саудитска Арабия каза, че станалото е резултат от операция, извършена от лица, които са били "извън контрол" и затова се изродила. Съдебен процес срещу 11 подсъдими започна в началото на годината в саудитски съд.

Още по темата

Според журналиста на "Вашингтон пост" Дейвид Игнейшъс, "саудитец, който внимателно прочел стенограмата от аудиозаписа", направен с поставен от турските служби микрофон в консулството, му разказал, че екипът смятал да отвлече Кашоги и да го върне в Саудитска Арабия, за да бъде разпитан. От записа се разбира, че на журналиста била поставена инжекция, "вероятно с много силен седатив", преди да му сложат торба на главата.

"Не мога да дишам. Имам астма. Не го правете", се чувало да вика Кашоги непосредствено преди смъртта си, предаде БТА. Игнейшъс казва, че е разговарял с повече от 10 американски и саудитски източници, пожелали анонимност. Те му съобщили, че някои членове на "групата за бърза намеса", създадена от саудитските власти и изпратена в Истанбул, са били обучавани в САЩ.

ЦРУ е уведомило други правителствени агенции, че това обучение по специални операции може да е било частично осъществено от групата Tier 1 (Тайър уан) - компания от щата Арканзас с разрешително от Държавния департамент, пише вестникът.

"Това обучение е било проведено преди смъртта на Кашоги" и "не е възобновявано след това", уточнява всекидневникът, уверявайки, че и други дейности по обмен в сферата на сигурността между САЩ и Саудитска Арабия са преустановени след убийството на Кашоги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те сега ще се състезават да се фалят кой го е убил. То много акъл не се иска да пребиеш някой, особено по начина по който го направиха.
12
3
 
31
 
! Отговори
Мда преди 5 години
От цялата работа спечели Турция,естествено полагайки големи усилия да примами Кашоги в саудитското консулство,както и да запише събитията там.Перфектна операция,спасителна за Турция!Сигурно имат и още материал,щом САЩ спряха атаката срещу тях!Турските служби си ги бива!
11
2
 
56
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 5 години
СЕГА ДА ВИДИМ ГОЛЯМИТЕ ДЕМОКРАТИ ЩЕ НАЛОЖАТ НА САУДИТСКА АРАБИЯ САНКЦИИ КАКТО НА РУСИЯ ЗА СЛУЧАЯ СКРИПАЛ, ЩОТО ДОКОЛКОТО ЗНАМ СКРИПАЛ НЕ СА ГО ОТРОВИЛИ В РУСКОТО ПОЛОСТВО
10
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами да, САЩ са най-добрите.
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бързо, лесно, чисто.
8
15
 
1
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Разследването още върви а от ВП вече знаят всичкоЕЖК нюз
7
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ясно е че е в САЩ ако бяха учили в русия щяха и да го изядът
6
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Важното е, че пясъчната демокрация възтържествува. Величието на Америка сред петро доларите, подържащи едни зелени хартийки. Във велик свят живеем!
5
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да земат да наминат към позитано 20 момчетата Само да свършат работа цяла България ще ги черпи с баклава до живот
4
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е важно къде са обучени, а кой е дал заповедта. Крайно време е света да спре да толерира Саудитска Арабия.
3
19
 
2
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
Пък на мен личният камериер на Нейно величество ми каза, че дочул разговор между Нейно величество и видни членове на Камарата на лордовете, от който било ставало ясно, че би могло евентуално да няма Брекзит.Цялата статия се състои от непотвърдени слухове и неоснователни допускания. Освен това, щом няма труп, откъде сте сигурни, че е убит?И кой е другарят Кашоги?
2
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Там ли са ги учили да дерат жив човека?Защото даваха снимки на одраната му кожа.Нали САЩ са най-демократичната страна ,според родните им слуги-гербаджиите.
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хуманизма е в течение в изкуството и философията --бруталността е начина да си постоянно отгоре...коя власт в коя държава не е способна на всичко....ае някой да издъни израелското правителство или разузнаване...новичок --казаджок....чадър със сачма...