Официално: САЩ представи предложението за F-16

В съобщението не се коментират подробности от договора
17 юни 2019 15:42,
196
Официално: САЩ представи предложението за F-16
Снимка: Reuters

Посолството на Съединените американски щати в България съобщи, че днес Отделът за военно сътрудничество официално е представил на българското министерство на отбраната предложение за сключване на договор, съдържащо евентуално споразумение за придобиването от страна на София на осем самолета F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялосттна подготовка на пилоти и помощен персонал.

Още по темата

"Посолството на САЩ използва възможността да изрази задоволството си от работата на българската делегация от военни и финансови експерти, които гарантираха, че предложението за сключване на договор е съобразено в най-голяма степен с изискванията на Българските военновъздушни сили", се казва в официалното съобщение на мисията на САЩ.

Накрая, оттам допълват, че САЩ очакват финализирането на този договор с правителството на България в съответствие с българските процедурни изисквания.

Това е поредната стъпка от сключването на договора по закупуването на 8-те изтребителя между двете страни. На 4 юни американският конгрес одобри и официална финансова рамка на документа за 1,6 млрд. долара или около 2,9 млрд. лева. Тази сума обаче надвишава гласуваните от българският парламент 1,8 млрд. лева, които министерството на отбраната има право да ползва. След като редица български политици се обявиха против сумата предложена от американците, посолството излезе с нарочна декларация, в която обясни, че тази цена е "таван" и крайната стойност на самолетите ще зависи само и единствено от това, какво България иска включи в договора. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов коментира, че страната ни ще се опита да "затвори" сделката за около 2 милиарда лева.

След официалното подаване на офертата на САЩ се очаква да започнат и преговорите по цената.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На българите трябва да им стане ясно, че докато не започнат да мразят Русия и в България още има хора които носят тениски със сърп и чук визите никога няма да паднат.
37
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АЙДЕ, НАПИШЕТЕ 1000 КОМЕНТАРА РУБЛОФИЛИТЕ ТУК, НА ИЗБОРИТЕ СЕ ВИДЯ КОЛКО НИ ВЛИЯЕТЕ НА МНЕНИЕТО!
36
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каракачанов няма да сключи сделката като родолюбец и патриот .
35
0
 
4
 
! Отговори
До Бизнесмен преди 4 години
От кого ще ги вземе? От тези които вече нищо нямат, а те ще му резнат зелката след това, ритуално! Може и в Аруба.
34
3
 
13
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Както и да си чешем езиците поне от финансова гледна точка предложението не отговаря на изискванията на купувача така, че сега са наред нашите мижи турки да ги видим защо са с панталони .
33
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И един милион са много! Ненужни разходиС тези пари можем такива болници да направим, че целия регион да идва да се лекува. Така, както направиха в ТурцияАма сега ще летим, като ангелчето обаче.
32
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Официално: САЩ представи предложението за F-16В съобщението не се коментират подробности от договораРазбира се, че няма да се коментират и дават подробнистти. Подробностите се решават с САЩ, васалите трябва само да приемат предложението и да кажат "да", другото не е тяхна работа.
31
6
 
5
 
! Отговори
C-400 преди 4 години
С400 не е доказан в нито една война. Нито с300.Ми добре. Никой не е длъжен да вярва в ефективността на системите.
30
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 1989 г. българските ВВС са получили и експлоатирали общо: 224 МиГ-21, 90 МиГ-23, 4 МиГ-25, 22 МиГ-29, 23 Су-22, 31 Су-25, 44 Ми-24, 18 Ми-8s всичко 460 машини. Всички доставени на заводски цени срещу бартер на българска лютеница и компоти за Русия.
29
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Супер качествени мигове ХАХАХАДве противоречиви думи :)
28
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция свали СУ-25, това е бомбардировач, много лесно може да се свали, и най-вероятно е имало уговорка между Турция и Русия да го свалят и пилотите са знаели и са били готови да катапултират, но стана издънка с единия пилот, иначе турските спасителни екипи бяха много бързи и намериха другия пилот веднага.
27
5
 
17
 
! Отговори
бай Тошо преди 4 години
за тез пари можем да вземем супер качествени мигове от руснаците, вижте турците какво правят
26
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руския няма самолет ново поколение. Нито старо. Нито бъдещо. Германия и Япония са мн по способни да направят самолет, от колтло тея. Всичко им е голямо тежко и старо като технология. Даже и Еурофайтера ще ги свали, а защо не и грипен. Сърбите се биха с миг и СУ и им разпраха сърбскатаа ввс за 2 месеца, без зор.
25
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Западняците не са виновни, че третират българите като хора втора ръка, гледат ги с презрение, продават ми стоки второ качество и ги използват за евтини черноработници. Виновни са си българите защото са прости и със изостанал манталитет.
24
2
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 19 преди 4 години
Не можеш да различиш бомбардировач от изтребител, а си тръгнал да коментираш авиация. Ако беше СУ-27 шалвара щеше с голи ръце да изкърти фанара за да скочи преди да са го свалили.
23
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България ще си плати, но самолетите я дойдат, я не дойдат някъде към 2030...
22
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти сам си виновен, че си втора ръка. Мисленето ти, работата ти, знанията ти, уменията ти, манталитета ти... Всичко ти е изостанало. Неможе да виниш хората. Ти даже неможе да оправиш собствената си ***. Да въдвориш ред, законност, доверие. А очакваш хората да ти го дадат :)) Шегаджия
21
8
 
2
 
! Отговори
Бизнесмен преди 4 години
Това е добре. Българските летища не са пригодени за тези самолети, ще има много държавни поръчки за разширяване и преустрояване на летищата, бизнесаът ще спечели много пари от тях.
20
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един руски изтребител от ново поколение ще ги попилее и осемте страри машини буквално за минути. Но не би, никой български пилот няма да тръгне на бойна мисия с това чудо.
19
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички стари членове на НАТО (новите са само статитисти) са геополитически и исторически врагове на България и винаги ще бъдат такива. Взеха ни за да не се ориентираме към Русия, но винаги ще ни третират като хора втора ръка и ще ни гледат с високомерно презрение. За тях сме само евтинни слуги, пазар за стоките им и пушечно месо за войната с Русия. Какво ще ни опазят тези остарели 50 годишни машини...