АБВ иска мораториум върху сделката за "прахосмукачките" F-16

Политиката спрямо българската авиация била безумна
4 юни 2019 16:10,
83
АБВ иска мораториум върху сделката за "прахосмукачките" F-16
Снимка: БулФото

Настояваме за незабавен мораториум върху сделката за F-16 и за преустановяване на безумната политика спрямо българската авиация. Това каза председателят на АБВ Румен Петков по време на пресконференция, предава Агенция Фокус.

Днес стана ясно, че снощи американският конгрес е дал зелена светлина за закупуването от България на пакет от 8 изтребителя F-16 Block 70. Сделката е на стойност 1,6 млрд. долара( 2,9 милиарда лева по днешния курс на долара). Пакетът включва пълен комплект въоръжение "въздух-въздух" и "въздух-повърхност", всички допълнителни системи на самолета, както и бъдещите модернизации и нововъведени оръжейни системи. Първоначално българският парламент одобри финансова рамка на сделката до 1,8 млрд. лв. По-късно депутатите приеха допълнително решение договорът да се има възможност да се отклони от посочената цена.

Още по темата

Според Петков, това, което е било обявено в публичното пространство и потвърдено от Министерство на отбраната, е поредното доказателство, че на България се гледа като на портмоне от страна на партньорите ни от САЩ.

"Те са преценили, че могат да бръкнат в портмонето и да си вземат близо 3 милиарда лева за 8 изключително скъпи "прахосмукачки", както специалистите наричат самолетите F-16", категоричен е бившият вътрешен министър.

Според него, България е променила първоначалната финансова рамка от 1,5 милиарда лева на 2,1 милиарда лв., за да угодим на САЩ, противопоставайки се на нашия бюджет и на интересите на националната сигурност.

"С вчерашно обявените 1,6 милиарда долара, тази сутрин потвърдени в средствата за масова информация, ние отиваме на 2,7 милиарда лв. Това е безумна цена, която българският данъкоплатец ще трябва да плати. Продължаваме да питаме кой ще поеме отговорността за самолетитие, в които няма да бъдат необходими резерните части и кой ще поеме отговорността за боеспособността на самолетите, или прахосмукачките, които ще си купим", подчерта Петков.

Малко по-рано днес Министърът на отбраната Красимир Каракачанов коментира пред bTV, че дадената от американците цена е "таван" и че ще се преговаря за намаляването й.

"Смятам, че можем да се отклоним в рамките на изгодното за България - около 2 милиарда лева.", поясни Каракачанов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
7
 
5
 
! Отговори
Казуар преди 4 години
Когато руснаците направят по добър пътнически самолет от американците, ще направят по добър военен.
66
3
 
3
 
! Отговори
Анонимния успокой се преди 4 години
До АнонименАбе пич ти все едно ще те приемат в ЕС.Ще има да си чакаш на чакалнята здраво и ще си живееш в двойни стандарти,ядейки *** на америка и европа.
65
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За 2 милиарда лева можем да си купим 20 първокласни руски бойни самолети. Какво са се лепнали за тая Америка. Америка , та Америка. Руснаците имат далеч по-добри самолети. Ей къде е Русия, съвсем близо и самолетите и хубави и евтини, но умниците решили да изхарчат 2 милиарда лева за едното нищо. Забележете само 8 самолета. Какви ще да са тия самолети където струват 2 милиарда лева. Въобще не могат да си направят сметката. Щото са прости наравно с началника.
64
0
 
9
 
! Отговори
mango преди 4 години
Тоя пикльо кога е искрен , когато работи с ГЕРБ срещу БСП , или когато плямпа след избори на които се оакал
63
5
 
3
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Направо да я приключват военната авиация, за какво ни е? Има ли воля тя да бъде използвана, това е първото . Не, тогава за какво са ни тези самолети, пък чак и въоръжение ще им купуват, смях.
62
0
 
5
 
! Отговори
Загрижен преди 4 години
Подозрително еднакви тези от "наши" граждани АЕЦ, САНКЦИИ, ГАЗ, ВЪОРЪЖЕНИЕ:БСП, АБВ, Атака, Президент - чудя се това наши ли са или тяхни?Дали всичко се продава, дори и Родината!?!?!?!?
61
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Грипен ни предлага 10 самолета но без въоръжение, без системата свой-чужд, с радари от поколение 3 (90те години). Обучението на пилотите се плаща отделно. Като си купим системите и въоръжението и те стават по скъпи от Ф16, а и с по ниско ниво. Отделно оръжие и системите линк16 се купуват от САЩ"Глупости на Търкалета1. Оръжие Ф-16 няма толкова оръжие интегрирано колкото Грипен(включително Южноафриканско)2. ВБ си обучава пилотите на Грипен3. Радара е ПФАР и РЕБ са Шведски умнико
60
1
 
0
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"Тези дни четох за Су-57... Бързото всеракурсно управление на тягата му дава луда маневреност"Ето един Експерт дето се ИЗЛОЖИ ОТНОВО - да беше вникнал в това което си прочел1. Су-57 се пуска в Серия със стария двигател (същия е ина Су-35)2. Кръговото радиолокационно поле е опция каквато си беше още от Су-273. Да има Кръгови сензори но те са пасивни радиолокационни, ИЧ Оптически за изстреляни ракети и за лазерно облъчване4. Позна само за маневреността
59
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 4 години
До Анонимен"И на мен ми става смешно като чета как аха да стане ама все не става работата с тоя Су57"1. подписан е договор за 76 бр със СТАРИЯ двигател Ал-41Ф-А1(което редуцира цената новия двигател изделие 30 все още се доработва)Вероятно след година две да се промени договора и самолетите да се пускат с новия двигател2. Първи полет на Су-57 2010 държавни изпитания 2018-2019 на въоръжение сериен образец 2020 3. Ф-35 първи полет 2000 - 2016 ВВС, 2019 ВМФ е приет на официално въоръжение
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 9Тези дни четох за Су-57, който го качват на конвейера с новия двигател.И на мен ми става смешно като чета как аха да стане ама все не става работата с тоя Су57
57
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 62Сухой-57 (Русия)Какво за Сухой?Къде го?Двата произведени още ли летят?От 2012 ни разправят как щял да влезе на въоръжение.Оня ден Путин нареди до 2028г тая работа да стане.
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"За Белене колко пъти разтурихме стелката, хайде сега и за прахосмукачките."Премиерът на Републиката Бойко ту иска ту не иска.Ту това е най-долният проект и гьол на комунистите, ту е най-важната работа за България.Аз вече дигнах ръце, този човек каква му е позицията. Всеки ден и час обръща палачинката.
55
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Самолет без СТЕЛТ технология в 21ви век... думи нямам.Всичко вече или има стелт или го свалят още като излита:F22 Raptor (САЩ)F35 (САЩ)Сухой-57 (Русия)Chengdu J-20 (Китай)Shenyang FC-31 (Китай)За какво купуваме щайги с порви полет 1974та година не е ясно. И сега на двойна цена... за наше добро бе.
54
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
става ми смешно, когато пълни профани повтарят като зобмирани "блок 70"! И какво? Нов радар, нови ракети и толкоз! Самолетът си е същият.Тези дни четох за Су-57, който го качват на конвейера с новия двигател. Има кръгов радиолокационен обзор, енорговъоръжеността му е 1.15-1.20 и носи двойно повече боеприпаси от F-22 при сходна енерговъоръженост. Плазменото запалване на двигателя му осигурява почти пълна липса на топлинна следа. Бързото всеракурсно управление на тягата му дава луда маневреност.
53
17
 
8
 
! Отговори
Руми е много ядосан преди 4 години
Руми Радев е много ядосан, защото загуби комисионните, които му бяха обещали за Грипен.
52
3
 
10
 
! Отговори
не може да бъде! преди 4 години
Няма никакво безумие!Американските медии вече обявиха,че с американския втечнен газ се пренасят "молекулите на свободата"!С F-16 също ще се пренася нещо,но още не е ясно и може само да правим предположения!Разбира се,първото предположение пак може да бъде за някакви молекули,които трябва да са доста големи,за да ги пренасят със самолет!Г-н Цветанов ходеше редовно на молитвените закуски във Вашингтон и сигурно знае нещо/не е спец само по асансьори!/,но сега го бламираха и ще бъдем в неведение!
51
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Еми "прахосмукачки" са!За разлика от непретенциозния Грипенкойто може да излети и кацне на шосеФ-16 трябва да ползва добре изметена специално подготвена пистаиначетоку-виж двигателят се задръстил)Блок 25 ,70,72 ако ще и 100Конструктивен дефект на фюзелажа
50
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
200 милиона долара една прахосмукачка. Но трябва да купим и самолети, освен тези прахосмукачки. Най-яките едномоторници са Грипен.
49
6
 
13
 
! Отговори
Скептик преди 4 години
Все едно някой на минимална заплата да си купи електрокар Тесла.
48
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Купуваме си геополитически съюзник, а не само самолети.МИГ-овете сигурно ще са по-евтини, но вървят с Болен Лидеров - премиер и излизане от ЕС и НАТО.