US посолството отговори: $1,6 млрд. за F-16 не е крайна цена

Процедурата в Конгреса била формална
4 юни 2019 17:07,
392
US посолството отговори: $1,6 млрд. за F-16 не е крайна цена
Снимка: Reuters

След като вчера американският Конгрес одобри финансовата рамка за сделката по продажбата на България на пакет от 8 изтебителя F-16 Block 70, то днес американското посолство в България уточни, че цената от 1,6 млрд. долара не е крайна и ще зависи от конкретните изисквания на българските власти.

Ако цената на самолетите остане такава каквато е предложена от американския конгрес, то тя многократно ще надвиши финансовата рамка, която нашето правителството одобри преди време - 1,6 млрд. лева. Срещу увеличението днес се обявиха от АБВ, които поискаха мораториум върху сделката, а министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза пред bTV, че "можем да отклоним цената в рамките на изгодното за България - около 2 милиарда лева".

Още по темата

"Важно е да се отбележи, че цената, цитирана във формалната нотификация до Конгреса, не е окончателната цена на програмата. Държавният департамент и Министерството на отбраната на САЩ дават възможност за горна граница във всички нотификации, в случай че чуждестранните партньори разширят обхвата на програмата извън първоначално заявеното. Това избягва възможността от промени в нотификацията до Конгреса и намалява времето, необхдимо за приключване на чуждестранна военна продажба", се казва в разпространената позиция на посолството.

От там уточняват, че окончателните разходи на програмата ще се основават на окончателните български изисквания.

"След като процесът по уведомяване приключи, Министерството на Отбраната на САЩ ще предостави предложение за сключване на сделка. На този етап ще започнат окончателни преговори и българското правителство може да преразгледа или предефинира изискванията, преди да се стигне до крайната цена", допълват от Американското посолство в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


392
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
278
1
 
2
 
! Отговори
крадци преди 4 години
Шведите даваха сигурна оферта и по-добри изтребители!!!
277
1
 
0
 
! Отговори
R3v0lv3r преди 4 години
До АнонименЗа грипените съм съгласен, но да взимаме 50 годишни мигове, които вече всички искат да се отърват си е безумие.
276
1
 
1
 
! Отговори
Империя преди 4 години
За теб незнам ама аз съм виждал истински ф 35 и съм говорил с пилота.А руските са само на чертожната дъска, уж страна ''могучая'', ама танка го теглиха на Черевения площад. Падат понякога сами, но това е щото летците много затъпяха(справка Педерадеф) и го боли фара за скъпата техника.
275
1
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 4 години
МИГ-23 е по-нов от тези чудесии,ама нали ги беше страх на запад от него,и ние го извадихме от въоръжение,защото бил скъп за поддръжка.
274
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Току-що прочетох в Интернет, че днес Словакия е сключила договор с Русия за МиГ 29, който включва пълна поддръжка и гаранция за 100% работоспособност за следващите 5 години."Има двама съседи... Пешо живее в западния апартамент, а Гошо в източния. И двамата не се харесват. Стоян живее в апартамент малко помежду им. Стоян иска да играе в един отбор с Пешо и да си бранят заедно имотите от Гошо. Обаче Стоян си прави договор с Гошо за поддръжка на алармената система, пак произведена от Гошо. Ха Ха
273
4
 
6
 
! Отговори
До 316 преди 4 години
Абе оптимист, ти уверен ли си, че твоите F-35 ще долетят, без да идат на дъното като оня в Япония?В Гърция има и море, а твоите F-35 ги карат от САЩ в Европа с кораби, защото не са сигурни дали ще долетят до Европа, без да се гмурнат някъде в океана и да стигнат дъното.Посмях се от сърце на твоята увереност в F-35
272
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като руснаците са направили МиГ 29 за словаците, които 100% отговарят на изискванията на НАТО и за едни никакви пари са им оправили авиацията с четири пъти повече самолети от нашите 8 броя въздушни мишени, ние какво да кажем?Сигурно закупените за баснословна сума 8 броя хвърчила вместо керосин ще им сипваме пачки???
271
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ха, ха ...Току-що прочетох в Интернет, че днес Словакия е сключила договор с Русия за МиГ 29, който включва пълна поддръжка и гаранция за 100% работоспособност за следващите 5 години. Цената на контракта е 100 милиона Евро.Запазват си опция за следваща модернизация на техните изтребители евентуално до МиГ 35 с радари с активна фазирана решетка след това.Премиерът на Словакия е заявил, че са доволни от руснаците до сега и ще продължават така за напред. Имат 30-тина МиГ съвместими с НАТО.
270
1
 
16
 
! Отговори
12 преди 4 години
120 милиона струва 1 еурофайтър, който е 5 поколение самолет, за грипен да не говорим, че е 70 милона за 4+ поколение, а ние купуваме за по 200 милиона морално остарял ф16...
269
1
 
13
 
! Отговори
Легендата преди 4 години
Тези се оляха вече. Пишман станахме от тяхната демокрация. Тук всеки който ни освободи после ни поробва. Не слушат българите Левски и това е.
268
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази постоянна анти-Руска пропаганда в интернет създаде повече русофили от когато и да било.Смятайте около мен хора близки и роднини, които са мразили комунистическото управление, бай тошо и са страдали от режима... сега са настроени про Путин и Русия.Само и единствина като ответна реакция на постоянното натякване и пропаганда на интернет асовете.А истерийте на Плевнелиев, колко хора около мен накара да обърнат пристрастията и да си харесат Русия... даже ми е смешно.каквото сеете такова
267
2
 
15
 
! Отговори
Бат Койчо преди 4 години
Eurofighter - цена 70 милиона с пълно оборудване
266
3
 
22
 
! Отговори
Емил преди 4 години
Не съм привърженик на Русия и лявата политика, но се заинтересувах и видях че цената на чисто нов СУ - 35 е средно 60 милиона долара. Тоест за същите пари, които ще дадем на американците за самолет 3-поколение от преди 30 години, ще имаме поне две пълни ескадрили с модернизиран 4++ поколение машина. Някак си ...не е за вдяване цялата ситуация и е въпрос на проста математика. 8 - Ф 16 срещу 30 СУ - 35
265
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще има Ф 16 над бузлуджа руски бядoве свиквайте
264
1
 
7
 
! Отговори
хахахахаха преди 4 години
Хахахахахахахахахахахахахахахахаха каква изненада!!!!
263
3
 
26
 
! Отговори
Викинга преди 4 години
Една ескадрила С-400 и няколко Панцера, и птичка няма да може да прилети над България, а и цената на половина!!! Но ду петоо, дуп етоо с вазелин!!!! Лошото е, че народа винаги плаща за такива продажни политици!!!!
262
0
 
10
 
! Отговори
Викинга преди 4 години
С тия талиги ефове за никъде!!! Но нали, ако си купим руско оръжие ще трябва повече вазелин, че ще ги опат от запада!!!, та вече са си дали дето под наем!!! До никъде с такива политици, а и *** народ, който ги търпи-мизерия, емиграция, разруха, и обезличаване на България!!!
261
1
 
6
 
! Отговори
Обърквам се преди 4 години
Не мога да разбера с колко се е повишила цената и изгодна ли е още офертата?Също. нали щяхме да купуваме 16 самолета? Защо говорят само за първите 8?Ако все пак изберем 20-те Грипен вместо 16 Ф16- колко ще спестим тогава?Вярно Ф 16 е по-хубав самолет, ще е хубаво да караме Ферари, но за полицейските ни нужди и голф също би вършил работа.Още мисля че по-добре да вземем Ф16, но за цената чета ту едно, ту друго.Да самолетите са хубави, но можем ли да си позволим да *** купим?
260
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къде е Румен Грипена да обясни на русофилството, че от Миг29 по-убаво нема.
259
11
 
6
 
! Отговори
rt преди 4 години
То от КТБ изчезнаха 4 000 000 000 тука са за некви 2 и половина по цял ден се коментира. Плащай и това е и с тях и без тях се тая.