Организаторът на атентата от 11/09 - готов да даде показания

Условието е да не му налагат смъртна присъда
Обновена: 30 юли 2019 14:43 | 30 юли 2019 14:41,
25
Организаторът на атентата от 11/09 - готов да даде показания
Снимка: Reuters

Един от организаторите на терористичните атаки от 11 септември 2001 година в САЩ Халид Шейх Мохамед има готовност да даде показания в съда в полза на хората и компаниите, подали искове срещу Саудитска Арабия, ако американските власти се откажат от искането да му бъде наложена смъртна присъда, пише американското издание The Wall Street Journal, цитирано от Фокус.

Още по темата

По-рано роднини на жертвите от атентатите от 11 септември в САЩ подадоха колективен иск срещу Саудитска Арабия, която обвиняват във финансиране и други видове подкрепа за терористичната групировка „Ал Кайда“.

Искът има за цел да получат компенсации от правителството на Кралството. Той е подаден от името на 800 души.

След това повече от 20 американски застрахователни организации подадоха искове против две банки от Саудитска Арабия и компании, свързани със семейството на Осама бин Ладен, както и против няколко благотворителни организации за сума, не по-малка от 4,2 милиарда долара във връзка с атаките от 11 септември 2001 година.

Предложението на Мохамед се съдържа в текста на писмо, изпратено в съда от юристи, представляващи компаниите и роднините на жертвите. Мохамед, който в момента се намира в американския затвор Гуантанамо, не е готов да даде показания в „момента“, но „в случай на отсъствие на потенциална смъртна присъда ще бъде възможно по-широко сътрудничество“.

Съобщава се, че представляващият Саудитска Арабия адвокат е отказал да направи коментар.

По-рано Конгресът прие закон, позволяващ наследниците на жертвите от терористичните атаки на 11 септември да подадат искове в съда срещу Саудитска Арабия, чиито граждани бяха повечето от терористите, осъществили атаките. Президентът на САЩ Барак Обама наложи вето на приетия от Конгреса законопроект, но Сенатът го преодоля с 97 на 1 гласа.

Преодоляването на президентското вето в Конгреса на САЩ беше първият подобен случай в рамките на мандата на Обама. Още в началото на октомври 2016 година американка, загубила съпруга си на 11 септември, подаде първият иск в съда срещу Рияд.

На 11 септември 2001 година терористи от „Ал Кайда“ завзеха няколко пътнически самолета и ги забиха в сградите на Световния търговски център в Ню Йорк и Пентагона, като в резултат от атаките загинаха три хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нека да уточня за"кулите"Амеркканеца които взриви кулите е бил търговец измамен от фирма която е имало офис в Търговския центърИ за да си отмъсти на фирмата измамник,която имала офис в Търговския център,качва на камиона си варели с три нитрол и го паркира между двете кулиПосле го взривява дистанционно но не нанася огромни щетиВ неговите действия няма намеса нито на мафията нито на ЦРУ, но ги подсеща как може да бъде измамен светът.Естествено той е арестуван и никой не знае съдбата му след това.
19
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината е,че "кулите" се бяха наклонили след като амерканец ги взриви с варели тринитрол и те едва се крепяха.След атаката на 11. 09 впоследствие измислиха начин (лъжата с химическите оръжия) и се възползваха от него за да се разправят с неудобните им из арабските страни.Затова и започнаха по късно арабската пролет. Затова и са благодарни на СА,че дадоха на ЦРУ престъпници за да ги обучи и изпълни престъплението.Дори Буш младши не е знаел часа и деня на атаката за да изглежда всичко достоверно
18
0
 
2
 
! Отговори
Подрастващия пита преди 4 години
До ЧУДЕНКАВерно бе! Да не са имали инфо или те са организирали фойерверките?
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
фащ е по 2-те стандарти,само Русия и Китай ще им избият дяволите от главите им
16
0
 
11
 
! Отговори
Кво става бе? преди 4 години
Абе как така хем им бомбят кулите, хем оранжевият петел им е приятел и им продава оръжие за сума ти милиарди?
15
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен до 15 преди 4 години
Ако всички евреи си бяхте останали на едно място, и да се се мислехте за богове светът щеше да бъде много по добро място за живеене. С една дума ако ги нямаше евреите светът щеше да бъде приказка.
14
17
 
4
 
! Отговори
. преди 4 години
До VictimizedКазвам се Хамелн, евреин съм и от 25 години живея и работя в България - женен съм за българка.Не послушах тъст си, лека му пръст, да остана в Израел, въпреки че и жена ми искаше.Авраме,каза ми той, не ходи в България, хората там не са добри.Даже повече-зли са, несъстрадателни и прости. Оказа се прав. Е, ИЗРОДЕ, той, братовчед ми ( който работеше в една от кулите ), жена му и още 46 техни колеги, все евреи загинаха на 11.09 в търговския център. Вашето племе е непоправимо изродено!!!
13
0
 
0
 
! Отговори
. преди 4 години
До Victimized
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересна логика по американски. Значи организаторът от С. Арабия, а амерканците нападат съвсем друга държава в следствие на атентата?! И не стига това, ами и стават първи дружки със Саудитите! А, ианак аз знам истината! Атентаторът ще потвърди, че е лично Ленин, Сталин и ГРУ са го шантажирали да планира атентатите и понеже Скрипал е ще бил на път да издаде конспирацията е бил отровен с Новичок, който е докаран с малайзийския самолет, преди да го свалят руснаците!
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ниш е БългарияЗа правителството на САЩ, това е добре, защото хората вярват, че има такива сили и може, да организира десетки хиялди души, за да извършва масивни конспирации и нищо, отникъде да не се чуе, а в действутелност, всяка ооперация с над 30 души в нея е почти сигурно излязла наяве до 5 години ...
10
7
 
21
 
! Отговори
Нови разкрития преди 4 години
Да, както се досещате човека ще разкаже как е вербуван и как атентатите от 11/09 са организирани от Русия и Путин лично. Следват 500+ коментара от Козяци, които ще си слагат плюсчета и ще громят Путин.
9
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пълен цирк.организаторите седяха в белия дом, цру и федералния резерв, тоя е дребна риба.
8
6
 
23
 
! Отговори
бай х преди 4 години
доде беше виновен Осама Бин Ладен расипаха Ирак и Афганистан ... сега измислиха нов филмов герой ... коя ли държава е наред сега ...
7
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хм, а ако виетнамците пострадали от ***, подадат иск серщу САЩ, САЩ дали ще платят?То такива държави пострадали от САЩ с лопата да ги ринеш.
6
29
 
16
 
! Отговори
Ниш е България преди 4 години
Има още заблудени глупци, които вярват, че американците сами са си взривили кулите.
5
4
 
23
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Много анализатори и сериозни журналисти започнаха да навръзват нещата покрай Мосад, танцуващите евреи под моста Вашингтон, факта, че този точно е живял няколко месеца преди атентата врата до врата с действащи агенти на МОСАД и така на татък. Сега ще признаят някаква минимална вина на СА, те понеже са послушните кучета на САЩ и Израел ще поемат вината, но никой няма да направи нищо, както и не направиха нищо след голямото реване като убиха Кашоги. Цирк да има...
4
0
 
10
 
! Отговори
АЗ преди 4 години
Този още ли е жив???
3
11
 
32
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Продължавате да сте жалки !!! Цял свят разбра,че краварите сами взривиха кулите ,за да окупират Ирак ! И по-скоро краварите-юдеи,защото в деня на атентата нито един Моше не е отишъл на работа ...
2
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички експерти от нашия блок в Овча Купел са на мнение че американците сами си взривиха кулите, само балъците вярват на лъжите на ФАЩ
1
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя ЦРУ са го излъгали, както взривиха Чернобил , така си взривиха кулите и излъгаха за кацането на луната