САЩ праща военни сили в Саудитска Арабия и ОАЕ

Може да има и допълнителни действия, заяви Марк Еспър
21 сеп 2019 14:00, Петя Славова
30
САЩ праща военни сили в Саудитска Арабия и ОАЕ
Снимка: БТА

 Съединените щати ще изпратят допълнителни военни сили и оборудване в Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ). Така те ще подсилят сигурността им, като поне засега президентът Доналд Тръмп е взел решение да не нанася незабавен военен удар срещу Иран в отговор на атаката срещу саудитската петролна индустрия, съобщи Асошиейтед прес.

Още по темата

Американският министър на отбраната Марк Еспър каза, че това е само първата стъпка и не изключи допълнителни действия в хода на събитията. Той заяви, че решението за допълнителни военни сили е в отговор на молби от Саудитска Арабия и ОАЕ за помощ за усилване на противовъздушната и ракетната им отбрана, пише БТА.

Според американски официални представители броят на военните, които ще изпрати Вашингтон, ще бъде няколкостотин. Сред въоръжението, което ще бъде разгърнато в Близкия изток, най-вероятно ще има зенитно-ракетни системи Пейтриът и евентуално усъвършенствани радари.

Съобщението на Пентагона отговаря на по-ранните коментари на президента Тръмп днес, който заяви по време на среща с австралийския премиер Скот Морисън във Вашингтон, че сдържаността "показва далеч по-голяма сила", отколкото започването на военни удари, и че той би желал да избегне всеобхватна война с Иран.

С решението си срещу незабавен американски удар Тръмп за втори път през последните месеци се отдръпва от мащабна военна операция срещу Иран, която мнозина в Пентагона и други съветници се опасяват, че ще постави началото на нова близкоизточна война. През юни, след като Иран свали американски разузнавателен дрон, Тръмп първоначално одобри ответен военен удар, а след това внезапно го отмени, защото, както каза той, при него биха загинали десетки иранци.

Вашингтон държи Техеран отговорен за атаките срещу саудитски петролни съоръжения с дронове на 14 септември. Отговорност за нападенията поеха йеменските бунтовници хуси, докато Иран отрича да има участие.
По-рано в петък президентът Тръмп обяви санкции срещу иранската централна банка и суверенния фонд на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво- поздравления!
20
1
 
8
 
! Отговори
Хора бдете! преди 4 години
Червения фашизъм е много по-кръвожаден от кафявия фашизъм, а втората разлика е, че е избил най-вече сънародниците си! Никога повече на власт БКП$БСП - наследниците на червения фашизъм у нас!
19
4
 
8
 
! Отговори
asd преди 4 години
Рeшeниeтo нa CAЩ дa изпрaтят дoпълнитeлeн вoeнeн кoнтингeнт в Близкия изтoк cлeд aтaкaтa върху caудитcкитe пeтрoлни cъoръжeния пoтвърждaвa, чe Вaшингтoн cтoи зaд aтaкитe c цeл дa пoлучи кoнтрoл нaд пeтрoлa в рeгиoнa.
18
6
 
2
 
! Отговори
муспи преди 4 години
България, по взаимно съгласие на Б Борисоф и Радеф, ще се включи с четири изтребителя F16, производство 1978.
17
2
 
13
 
! Отговори
прост човечец преди 4 години
Тези съсипват всичко и най-вече планетата. Но скоро прородата ще ги затрие...В името на еволюцията! Няма Америка-няма проблем
16
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хитлер победи Ссср за 5 месеца. САЩ победи Хитлер. Ясно е кой е царя.Отделно гадоряне с голям нос... Не знам дали знаеш, но САЩ имаха атомно оръжие когато Ссср НЯМАШЕ. Ако САЩ искаше можеше да имзете всяка държава за секунди. Айде ходи си лягай да четеш народно дело.
15
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, нали имаха там 48 станции с Петриът ракети. Що не ги фанаха дроновете? Дришлиовци
14
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВЕЛИКА СТРАНА, ВЕЛИК ПРЕЗИДЕНТ!
13
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе то и Садамчо уж имаше химическо оръжие па после се оказа ,бе няма .Ама кел файда ,едни си взеха парите от оръжието,други прилапаха петрола,всички заедно окрадоха и съсипаха една държава,а народа им днес са имигранти в европа и ги храним,пък в Кравария и Острова на марулите всичко е точно .
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 14Напротив ,С.Арабия има на РК,, Пейтриът"!
11
6
 
6
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 4 години
Ако навремето някой беше дръзнал да нападне СССР, Райха или САЩ , то сещате се какво го очаква нали. Докъде се докара белия човек. Всякакви питекантропи от Азия и Африка да се гаврят с него. Все едно зебрите и маймуните да се евават с тигри и лъвове. Хак да ни е.
10
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото и да се напъваш с детските си писаници на всеки му е ясно, че САЩ може да натупа всеки, когато реши. Никакви крилати ракети, няма да спрат ядрено оръжие. Айде отивай да спиш селскиии бек. Най вероятно това и ще стане. Дадоха достатъчно време на *** да се съвземе. Дадоха му заводи, инвестиции, вдигна санкциите Обама... Но той просто НЕиска пари... Иска война... Мисли че е здрав, като всеки диктатор. Така че с кеф, ще гледам как САЩ му отрязват главата на тоя ***. Жалко за народа
9
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп много добре знаеше че иран има крилати ракети руски образци и вместо да изпрати противоракетни системи за крилати ракети които по принцип не ги продават на арабите както настояваше Болтън, той взе че го уволни. Сега Тръмп разбра че е направил голяма грешка и бърза да я поправя, но иранските терористи си направиха планираните атентати.
8
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХА-ХА-ХА-ХААААААААААПатриотът е пословичен със своята безполесност още при войната в Залива, когато не успя да смъкне нито една ракета Скъд на Садам. Комплексът също се оказва безполезен в продължаващата вече няколко години война в Йемен - при опити от страна на САУ да смъкне ракети и други летящи обекти комплексът регистрира над 95% провали.... Интересно четиво са опитите на САЩ да прикрият срамнтие инциденти като правят опити да фалшифицират оперативната му статистика в доклади и т.н
7
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вашингтон държи Техеран отговорен за атаките срещу саудитски петролни съоръжения с дронове на 14 септември. Без всякакви доказателства той ни предлага и на нас да повярваме в тези негови вярвания. Нали имате сателити. Дайте доказателства!
6
4
 
15
 
! Отговори
SS преди 4 години
"САЩ праща военни сили в Саудитска Арабия и ОАЕ"А пък Иран праща дрончета на хусите и на Хизбула... :)Кой се набутва повече, и кой би имал по-голяма файда за в бъдеще?
5
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След няколко дни в Оманския залив Иран планира да проведе съвместни военноморски учения с Русия и Китай.
4
3
 
10
 
! Отговори
ПЕНКО преди 4 години
КОЛОНИО-ЛИЦИЯТА НА "САУД И СИЕ" Е НАСТОЯВАЛА ЗА "ЖЕЛЕЗЕН КУПОЛ" -ПРЕД САЩ ,НО ТЕ ИМАЛИ САМО "НАЙЛОНОВИ ЗАЩИТНИ ТОРБИЧКА " !!! И ТАКА ,БАЗАТА НА САУД ДО ЙЕМЕН ИМА САМО НАЙЛОНОВ ЩИТ !!! РИЯД ПЛАНИРА БАГСТВО ОТ ЙЕМЕН -ЗА ОТЦЕЛЯВАНЕ !!! САЩ ПЛАНИРАТ СТАТИИ В РОЙТЕРС И СНН !!!
3
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По принцип админирации за Тръмп, че запазва мира в региона въпреки наглия Иранец ислямист, който се мисли за нещо и постоянно провокира куп държави там. Лошото е обаче, че като ненаказваш един... Идва и втори и трети. Такаче тук трябва вече и други държави да заявят гласно, че няма да търпят повече ислямиста да прави, каквото иска. Неможе само САЩ да го прави. Те могат.. Но къде е останалата част от света, която НЕиска ядрено оръжие или ислямисти?
2
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Новият онбашия на саудито е виновен за всичко. Нападна Йемен като си мислеше чее недосегаем щото е ду,, *** и *** с краварите. Не така бе онбашията ше те направат луд ако тръгнат да те бият. Ше ти разтурат кочи, ната и ше те върнат в средновековието. Забравил е как са живяли дедите му с чаршафите и камилите в пустинята. Наяла се гнида и станала въшка.