16 евро заплата на час, но кадри няма – криза в строителния бранш

В Германия строителни работници се търсят, но няма желаещи
25 сеп 2019 16:20,
152

Работите по строежите не е лесна, нито в дъжд, нито под слънчевите лъчи. Няма и достатъчно желаещи да работят, няма и обучители.

"Има недостиг на нови попълнения. Няма млади хора, които да желаят да вършат тази работа. на повечето им липсва издържливост. Вкъщи може би получават всичко наготово, а тук трябва да се доказват", обяснява пред DW Рихард Щьоцнер, ръководител на строителна бригада.

Липсата на кадри сре певръща в още по-голям проблем за фирмите. Работа има, персонал не - обяснява Щефан Хирш, директор в строителна фирма.

Той обяснява, че веднага би взел още 20 души служители, но няма работници. Поради липса на персонал отказва поръчки за работа.

"Ресурсите са изчерпани. Демографските проблеми почват да се усещат и при нас", обяснява той. За да запази персонала си е вдигнал надниците от 16 до 18 евро на час.

Според него лошият имидж на бранша също влияе на евентуалните работници.

Проблемът е в много други сфери. Все по-малко млади хора избират да изучават занаятчийски професии.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички станаха юристи,икономисти и няма кой един пирон да забие.
12
0
 
10
 
! Отговори
Миро преди 4 години
ИздРЪжливост!
11
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И защо да се блъскаш по стоежи? Със сергашните изисквания, това си е сезонна работа Стане влажно - псираме да работим. Духне ветрец, спираме да работим. Стане лято - много горещо. Стане откомври - много студено, чак март МОООЖЕ би ще почнем. И се сууупере блъсканица. За ко да бачкам там, като на нощнтава в 7/11 ми дават по 14ка?
10
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Намерете си работа да бутате стентове. Ще вземате 57 хиляди лева, което 170 евро на час. Има предприемчиви лекари, печелят. Може да бутате изкуствени стави, да правите хората киборги и Терминатори. Има работа за работливите.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До VАма ти, големия разбирач, който допрди 10 години позлваше "кичрпичя" в сторителство, си много кадърен. Вари, прави компании в Германия, па ще станеш мултимилионер за 5 години, кат знайш толкоЗ ГОСПОДИНЧОУ!
8
2
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Отидоха много гастарбайтери от Сирия, Афганистан, Ирак и Африка. Да запрятат шалвари, да хвърлят бурки и да се хващат на работа. Да строят Светлото евроатлантическо бъдеще.
7
2
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тея милион мигранта, каква им е работата? Ейде синджирите на връта и да бачкат....
6
2
 
70
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Как да няма хора-ето Меркел нали им докара над 2млн. специалисти от Азия и Африка!
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Земете *** мене плс моля много ша бачкам алиии 16 еврууу въъъъъъъъъъъъ
4
13
 
11
 
! Отговори
V преди 4 години
Германците са изключетелно *** в конструктивно отношение народ . Тези изчезват по естествен принцип :))) Този вид строителство е възможно най нерентабилното .Да не говорим за армировката :))) Никога няма да се сетят да променят системата. В университетите ги учат да не мислят .Да не копират най добрите модели ,а най скъпите и нерентабилни .Тези с право изчезват от планетата :))) Ако се направи както трябва няма да е нужно да правят това .
3
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Говорим за Германия.Поляците ъсщо не стават, защото повечето отиват за 3-4 месеца, ама искат на черно, че да спетят ткасичките. Имаше едни, бяха си направили фирма в Берлин, бачкаха по-разни строежи, а като им преведоха парите, фалираха фирмата и айдеееее у полша. Ни данъци ни нищо. После се връщат, другия наред прави фирма и така.Ама се секна ... Па с и на черно го секнаха ...
2
6
 
40
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 4 години
Господинът не търси работници където трябва. Нека да потърси в БГ-то, тук все ще успее да намери поне малко кадри, които да емигрират и да отидат да работят за него. А кадрите да пращат сухота насам към БГ-то за да имаме приходи в конвертируема валута и да имаме биджетен излишък.
1
3
 
23
 
! Отговори
Ортопедист преди 4 години
Дайте и 16 евро на час на ортопедистите, ние съща заслужаваме даже и повече!