Джими Картър на 95 – най-дълголетният президент на САЩ

Той е първият бивш президент, достигнал тази възраст
Обновена: 2 окт 2019 09:24 | 2 окт 2019 09:20, Елка Василева
6
Джими Картър на 95 – най-дълголетният президент на САЩ
Джими Картър. Снимка: архив, Reuters

Джими Картър отпразнува на 1 октомври 95-ия си рожден ден и така стана първият американски президент, достигнал тази възраст, предаде Асошиейтед прес.

Картър, който е президент на САЩ от 1977 до 1981 г. и живее в малкото градче Плейнс в щата Джорджия, не беше планирал никакви публични тържества за отбелязването на годишнината си.

Трийсет и деветият президент на САЩ е роден през 1924 г. и е израснал във времената на Голямата депресия. През последните години той намали темпото във физическо отношение и наскоро призна, че има проблеми с ходенето след претърпяна операция през май за смяна на тазобедрена става.

Той обаче остава активен в участието си в програмите на центъра, открит от него и съпругата му Розалин Картър след края на президентското му управление през 1982 г. Все още преподава в неделно училище в баптистката църква Мараната в Плейнс. Семейство Картър планира по-късно тази седмица да посети Нашвил в щата Тенеси, където ще помогне за построяването на къщи за фондацията "Подслон за човечеството".

През 2015 г. Картър се пребори с раково заболяване след тежка диагноза, а тази пролет стана най-дълголетният американски президент в историята, след като задмина по този показател починалия миналата година Джордж Буш-баща.

Розалин Картър, сега на 92, е сред най-дълголетните първи дами на САЩ. Двамата са женени от 73 години.

В последните си публични изяви бившият президент звучеше като човек, който все още се грижи за политическото си наследство. Той критикуваше американските военни разходи и войни, заклейми все по-голямото присъствие на парите в политиката в САЩ и призова за действия за борба с кризата с климата, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Особено се гордее с факта, че при управлението му Вашингтон не е участвал в нито един военен конфликт зад граница.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: САЩДжими Картър
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
5
 
2
 
! Отговори
sd преди 4 години
Едно безличие, което ще се прочуе като бившият президент живял най-дълго и наж-безсмислено
4
2
 
13
 
! Отговори
Samo minavam преди 4 години
Благочестив човек,който каза и се постара да свърши много полезни неща в политиката.Да си жив и здрав.
3
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Беше казал нещо вярно ,че Америка трябва да намали потреблението си за да има повече мир в света.После го измамиха Иранците,руснаците и ЦРУ го финтира за втория мандат .Дойде Роналд Рейгън .
2
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Джими Картър е един от най-свестните президенти на САЩ. Да е жив и здрав още дълго време!
1
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Картър е истински демократ, добър ,но наивен човек. Най -слабият американски президент от времето на Калвин Кулидж. Само Обама и Оранжевият клоун могат да го надминат....