Кисинджър: Търговската война Пекин vs Вашингтон може да стане истинска

Първата световна избухна заради малка криза, посочва бившият държавен секретар
Обновена: 22 ное 2019 21:47 | 22 ное 2019 21:10,
39
Кисинджър: Търговската война Пекин vs Вашингтон може да стане истинска
Снимка: Reuters, архив

Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър предупреди, че ако САЩ и Китай не успеят да разрешат търговската войа помежду си, тя може да прерасне в истински военен конфликт, предава AFP.

Трезвите забележки на Кисинджър, който играе важна роля за нормализиране на дипломатическите отношения между Вашингтон и Пекин, дойдоха на конференция в Пекин относно бъдещето на двата икономически гиганта.

"Ако се допусне конфликтът да протича неограничено, резултатът може да бъде дори по-лош, отколкото беше в Европа", заяви той пред форума на Bloomberg New Economy, цитиран от "Фокус".

"Първата световна война избухна заради относително малка криза... а днес оръжията са по-мощни", заяви бившият държавен секретар.

Още по темата

Китай и САЩ водят търговски конфликт от 18 месеца, като двете страни не успяват да постигнат споразумение въпреки проведените редица преговори. Освен това нараства напрежението на дипломатическия фронт.

Пекин критикува яростно Вашингтон заради военноморските операции на САЩ в Южнокитайско море, а американците Китай за предполагаемите масови задържани на уйгури в Синцзян-уйгурския автономен окръг на Китай. Последно Конгресът на САЩ се обяви в подкрепа на протестите срещу китайските власти в Хонконг.

"Китай е голяма икономика. Такава сме и ние", заяви Кисинджър. "И заради това сме обречени да се сблъскваме по целия свят".

96-годишният изтъкнат дипломат посочи, че по време на Студената война основният приоритет за САЩ и Съветския съюз е бил да намалят количеството на ядреното оръжие. Но заради това, че конфликтите между САЩ и Китай винаги са били "пасивни", той предупреди, че няма рамка, според която Вашингтон да се договаря с Пекин, като с "военна сила". Ако двете страни продължат да виждат "всеки проблем по света под ъгъла на конфликта" помежду им, това може да е "опасно за човечеството", заяви Кисинджър.

По неговите думи, търговските преговори са просто "заместител" на по-съществени разговори за конфликтите между двете държави, включително напрежението около Хонконг.

На въпроса дали вълненията в полуавтономния регион на Китай могат да се превърнат в "епицентъра" за нова Студена война, Кисинджър отговори, че се надява "силно емоционалният" въпрос да бъде "уреден чрез преговори".

"Грешна посока"

Държавният секретар на бившия президент Ричард Никсън тайно лети в Пекин през 1971 г., за да започне преговори за нови отношения между САЩ и комунистическия Китай.

Кисинджър все още е уважаван от висшите китайски служителили, които му разпъват червения килим, когато посещава Пекин. Той проведе среща с президента Си Дзинпин в китайската столица през ноември миналата година.

На по-късна сесия във форума бившият министър на финансите на САЩ Хенри Полсън заяви, че вярва, че САЩ и Китай "сега са се насочили в грешна посока".

Той предупреди за нарастващите бариери пред визите и движението на хора, ограниченията в търговията и технологиите и че продължаващото икономическо напрежение ще "остави нашите страни и целия свят по-зле".

"Когато дойде следващата криза и тя ще дойде, защото идват финансови кризи, ще съжаляваме ,много, ако двете най-големи икономики в света нямат механизми за сътрудничество", заяви Полсън, който беше министър на финансите при бившия президент Джордж Буш-младши.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А пък в Бyлгaйpacтан за кой се работии? За ушеееееееееееев
9
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смях. Не е тайна, че Кисинджър мрази Тръмп.Китай не може да нападне САЩ, защото просто Китай ще бъде заличен от Картата много бързо. НАТО това чака.
8
3
 
18
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
не е ли днес китай на сегашното си ниво именно благодарение на западните и американските суперконсуматори?имаме два края на единия са тези които произвеждат а на другия тези които консумиратпочти всичко днес влизащо в америка и европа се прави евтино вкитайизненадващо е че китай може изобщо да изпитва някаква нужда от техника произвеждана в америкаднес всеки вече иска да продава на западния свят и америка и от това еестествено да забогатее
7
15
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Ако Русия не пазеше Китай,досега жълтурите да са дали фира!
6
7
 
23
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Само в последните 10 години, Китай е откраднал толкова пари от САЩ,Толкова неук няма! Нима САЩ не крадеше не само от Китай, а от цял свят - мозъци!? Окрадаха мозъка на света чрез зелените им карти най - не само най - важният ресурс, но най-качествения!
5
12
 
4
 
! Отговори
13 преди 4 години
САЩ подвиха опашки от Сирия, какво остава за Китай. Китайците са най-големите тарикати в историята. От около 2000 години при тях измамата е превърната в култ. Измамите на САЩ бледнеят пред Китай. Само в последните 10 години, Китай е откраднал толкова пари от САЩ, че биха стигнали България да се издържа половин век без никой да работи. Просто се чудят как да сменят Тръмп, затова му измислят такива невъзможни мисии. Явно флашката на Епщайн е попаднала в грешни ръце.
4
8
 
15
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Какво значи "истинска война"?Търговската нима не е истинска? Китай се развива много бързо в информационните технологии и генното инженерство. Това са ключови насоки на развитие ако една държава иска да доминира. Нова световна конвенционална война едва ли ще има. По скоро трансформацията ще продължи през информационната война, а в нея Китай значително превъзхожда САЩ.
3
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Русия въпреки силната си армия не е опасна за САЩ заради много по-малката си икономика. Единствения в САЩ който разбира че в днешно време силната икономика на социалистически Китай е много по-опасна за САЩ от силната армия на Русия е Тръмп. Но за демократите и военно промишления комплекс е много по-важна комфронтацията с Русия заради печалбите които това им носи.
2
7
 
19
 
! Отговори
Мда преди 4 години
Преди 20 години САЩ просто щяха да набият канчето на Китай,ама сега е коренно различно.Може би за Америка тия няколко години са последна възможност да се задържат на върха и в интерес на истината се опитват да го направят със всякакви средства.Какво пък-шансовете им за успех са доста добри,почти 1/3!
1
3
 
16
 
! Отговори
Хххх преди 4 години
Този още ли е жив бе...