2 часа с Тръмп: Борисов си тръгна с обещание за визите и повече газ

Премиерът не се вълнувал от срещата. "Не ми е за първи път"...
Обновена: 26 ное 2019 06:17 | 26 ное 2019 06:15, Петя Славова
186

Снимка: БТА

След срещата си в Белия дом, продължила около два часа, премиерът Бойко Борисов и американският президент Доналд Тръмп подписаха Рамка за стратегическо партньорство и Съвместно изявление. Не с всеки се подписва такъв документ, отбеляза пред журналисти премиерът Борисов.

Отдавна не се вълнувам от такива срещи, защото не ми е за първи път да съм в Белия дом, каза Борисов след разговорите. Мисля, че на следващата среща ще обсъдим отпадането на визите за България. В САЩ гледат на България като на много праволинейна държава, която има общи ценности със САЩ, посочи Борисов. Убеден съм, че Доналд Тръмп ще дойде в България, каза още Борисов.

Убеден съм, че визите ще паднат, не само защото сме направили много по темата за отпадането на визите. Канада е ярък пример, че не създаваме никакви проблеми. Мисля, че президентът Тръмп ме разбра и че ще остане в сърцата на българите за много години ако направи този жест. "Самият той пред вас каза, че се работи по темата за визите и сега, на тръгване, каза, че ще работи много активно и много скоро ще даде отговор на въпроса кога", каза Борисов.

В писмения документ, подписан днес, е записано че, България е стратегически газов хъб, който да има възможност да осигури диверсификация за доставките на природен газ за съседните страни, каза Борисов. Досега посоката на доставките на природен газ беше изток - запад сега се добавя и север - юг, като се изграждат интерконекторите с Гърция, посочи Борисов. Мисля, че максимално съм защитил интересите на България, посочи премиерът.

Още по темата

По темата за АЕЦ "Белене" отделихме 15 минути, защото досега се говореше че "Белене" е руска централа, а това не отговаря на истината - тя е 100 процента българска централа, посочи Борисов. Част от технологията е руска, но има и на германски компании, а и има реална възможност да влезе и Дженерал Електрик, каза Борисов. Важно е да се знае, че ядреното гориво ще е примерно на Уестинг Хаус. Давам само пример за възможна схема - това е един разкошен проект. Казах на Доналд Тръмп, че не мога да правя чисто нова централа и два нови реактора "3 плюс" да ги "хвърля в реката", ще ме бият българите с камъни", каза Борисов. Той е бизнесмен и ме разбра, че това е много добър проект и още тази седмица идват техни ядрени експерти, за да видят реакторите Белене и Козлодуй, допълни той.

Всички смятат, че самолетите F16, които ще купим са най-добрите. Сега съвместно работим по модернизиране на летищата, каза още Борисов. Генералите, които ни посрещнаха, са били през 2009 г. в полигона "Ново село" на подготовка и познават Несебър и Варна, което показва че с нашите военни тренират като бойни другари, посочи Борисов, цитиран от БТА.

Черно море е сигурно море и се надявам, че ще е така. Има разлика между база и координационен център, посочи Борисов. Винаги съм казвал, да има колкото се може повече учения, за да може да се увеличи възпиращата ни мощ и това трябва да е ясно на всички. Ние с президента Тръмп не сме казали и дума срещу трета държава, "ако някой шпионства ние го залавяме и му даваме срок по най-бързия начин да си замине", каза Борисов пред журналистите.

Когато има зловредно влияние, българските служби и прокуратура действат мигновено. "Не можах да му обясня, как е възможно прокуратурата, ДАНС и МВР да арестуват обвинен в шпионаж и български съд да го пусне да отиде в Русия да вземе орден от Владимир Путин", каза Борисов.

Сред срещата си с Доналд Тръмп премиерът Борисов отиде на среща с директори на фирми от Американската търговска камара.

Представители на големи фирми като Филип Морис, Бритиш Американ Табако бяха информирали американския президент, че България е пример в борбата с контрабандата, каза българският премиер. Тръмп остана доста изненадан, като му казах, че имаме само 3 процента контрабанда на цигари, каза Борисов.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази снимка кърти.Само двамата и нашия нещо говори.На какъв ли език?
119
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винаги съм казвал, да има колкото се може повече учения, за да може да се увеличи...Да се увеличат плащанията на България за тези глупости, защото всичко плащаме ние. Ега ти кефа - нека има 24/7 "учения" а населението ще яде камъни.За болните деца нямало пари, за пенсионерите - коледна подигравка и т.н. ...Възпираща мощ?!?
118
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От 161 коментара,показвате само 2-3.Защо,бе?Страх ли ви е?
117
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много евтина пропагандата на русофилщината, американския газ бил 6 пъти по-скъп от прекрасния руски газ а американските корпорации щели да предизвикат Майдан в България както в Украйна. Тъпоатии, тъпотии и само тъпотии можеш да чуеш от московските платени с жълти копейки говорители.
116
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поканиха го,за да го потупат по рамото за бракмите,които ни пробутаха.Той скромно ги помоли за отпадане на визите,а те обещаха да помислят.
115
0
 
12
 
! Отговори
До 118 преди 4 години
Гориво от фалиралия наскоро Вестинг Хаус ?!? е това за пожарникаря е "раскошна сделка".Боже опази сляпо да прогледне!...
114
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всички смятат, че самолетите F16, които ще купим са най-добритеСлед като всички знаят, тази "истина" (всъщност - лъжа), защо не са толкова глупави като Борисов да се превъоръжат като нас с тези 50 годишни тенекета, а купуват съвсем други самолети на съвсем други цени?
113
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 114Явно че си роден след 1999 година когато в София идва Бил Клинтън.
112
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
а и има реална възможност да влезе и Дженерал Електрик, каза БорисовТоест, ще ни поставят в положението на Украйна, където разрешиха на американците да зареждат тяхно гориво в рускиет реактори, в резултат на което за 4 години има стотици аварийни изключвания на тези украински реактори.На всичкото отгоре, американското гориво за реакторите е 4 пъти по-скъпо от руското и работи по-лошо, при това, руснаците поемат ангажимента да утилизират ядрените отпадъци, а американците не.
111
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Досега посоката на доставките на природен газ беше изток - запад сега се добавя и север - юг, като се изграждат интерконекторите с Гърция, посочи Борисов.Този селянин *** говори поредните си глупости. Ще ни набута и ще ни набутва все повече и повече. Заради три пъти по-скъпия американски шистов газ, който на всичкото отгоре и като химически състав е с по-лошо качество, ще ни докара да плащаме всичко двойно и тройно всичко. Доказан предател на националните ни интереси!
110
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тате ми обеща колело,ама някой друг път.
109
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Донълд Тръмп щял да дойде в България , кой президент на Америка е идвал у нас въобще .......................смешен народ смешна държава
108
0
 
10
 
! Отговори
Anonimen преди 4 години
Дадохме им 3 милиарда и си тръгнахме с куп обещания:)
107
5
 
1
 
! Отговори
Янки!!! преди 4 години
70 години сме ви чакали.....................
106
12
 
2
 
! Отговори
кукувица кука преди 4 години
- Путин на ***!- Славейчето пее - Тръмп да живее! Той ще ни изкара от комунистическото блато и кал!
105
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заглавието на статията ми звучи като " тате обеща да ми купи колело, ама друг път"
104
0
 
4
 
! Отговори
охо преди 4 години
имаме и циркаджия към Б Боривсов! Момченце, трупаш актив за централния, присъдата се увеличава, увеличава...Бъзикате с етука, ама ще ви стане тъжно...Гешев не го подценявайте...
103
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Борисов е обещал да увеличи двойно износа на Тикви за САЩ.
102
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТУКА ВИ СЕ НАЧЕТОХ НА СКУДОУМИЕТО РУСКО НА ТЕМА ГАЗ И АЕЦ! ИЗПЛЪЗВА ВИ СЕ ХЛЯБА, НО ТАКА Е, ДЖУДЖЕТО Е МОГО ВИСОКМЕРНО И НЕ ОЦЕНИ, Ч Е ИМАМЕ СИЛНИ СЪЮЗНИЦИ! МНОГО С Е ПРЕДОВЕРИ НА РУСКАТА РАЗВЕДКА! ТА ВНИМАВАЙТЕ, ЩЕ ВИ ИЗЛОВИМ КАТО МИШКИ КАТО ЦАР БОРИС И ... НАЛИ ОЖБИЧАТЕ НАРОДЕН СЪД И КОНЦЛАГЕРИ...
101
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига сте манипулирали хората. Падането на визите не зависи от Тръмпа.САЩ е Законова държава и се действа по Закон, а не както е в Тикволандия - каквото каже *** от Банкя.