2 часа с Тръмп: Борисов си тръгна с обещание за визите и повече газ

Премиерът не се вълнувал от срещата. "Не ми е за първи път"...
Обновена: 26 ное 2019 06:17 | 26 ное 2019 06:15, Петя Славова
186

Снимка: БТА

След срещата си в Белия дом, продължила около два часа, премиерът Бойко Борисов и американският президент Доналд Тръмп подписаха Рамка за стратегическо партньорство и Съвместно изявление. Не с всеки се подписва такъв документ, отбеляза пред журналисти премиерът Борисов.

Отдавна не се вълнувам от такива срещи, защото не ми е за първи път да съм в Белия дом, каза Борисов след разговорите. Мисля, че на следващата среща ще обсъдим отпадането на визите за България. В САЩ гледат на България като на много праволинейна държава, която има общи ценности със САЩ, посочи Борисов. Убеден съм, че Доналд Тръмп ще дойде в България, каза още Борисов.

Убеден съм, че визите ще паднат, не само защото сме направили много по темата за отпадането на визите. Канада е ярък пример, че не създаваме никакви проблеми. Мисля, че президентът Тръмп ме разбра и че ще остане в сърцата на българите за много години ако направи този жест. "Самият той пред вас каза, че се работи по темата за визите и сега, на тръгване, каза, че ще работи много активно и много скоро ще даде отговор на въпроса кога", каза Борисов.

В писмения документ, подписан днес, е записано че, България е стратегически газов хъб, който да има възможност да осигури диверсификация за доставките на природен газ за съседните страни, каза Борисов. Досега посоката на доставките на природен газ беше изток - запад сега се добавя и север - юг, като се изграждат интерконекторите с Гърция, посочи Борисов. Мисля, че максимално съм защитил интересите на България, посочи премиерът.

Още по темата

По темата за АЕЦ "Белене" отделихме 15 минути, защото досега се говореше че "Белене" е руска централа, а това не отговаря на истината - тя е 100 процента българска централа, посочи Борисов. Част от технологията е руска, но има и на германски компании, а и има реална възможност да влезе и Дженерал Електрик, каза Борисов. Важно е да се знае, че ядреното гориво ще е примерно на Уестинг Хаус. Давам само пример за възможна схема - това е един разкошен проект. Казах на Доналд Тръмп, че не мога да правя чисто нова централа и два нови реактора "3 плюс" да ги "хвърля в реката", ще ме бият българите с камъни", каза Борисов. Той е бизнесмен и ме разбра, че това е много добър проект и още тази седмица идват техни ядрени експерти, за да видят реакторите Белене и Козлодуй, допълни той.

Всички смятат, че самолетите F16, които ще купим са най-добрите. Сега съвместно работим по модернизиране на летищата, каза още Борисов. Генералите, които ни посрещнаха, са били през 2009 г. в полигона "Ново село" на подготовка и познават Несебър и Варна, което показва че с нашите военни тренират като бойни другари, посочи Борисов, цитиран от БТА.

Черно море е сигурно море и се надявам, че ще е така. Има разлика между база и координационен център, посочи Борисов. Винаги съм казвал, да има колкото се може повече учения, за да може да се увеличи възпиращата ни мощ и това трябва да е ясно на всички. Ние с президента Тръмп не сме казали и дума срещу трета държава, "ако някой шпионства ние го залавяме и му даваме срок по най-бързия начин да си замине", каза Борисов пред журналистите.

Когато има зловредно влияние, българските служби и прокуратура действат мигновено. "Не можах да му обясня, как е възможно прокуратурата, ДАНС и МВР да арестуват обвинен в шпионаж и български съд да го пусне да отиде в Русия да вземе орден от Владимир Путин", каза Борисов.

Сред срещата си с Доналд Тръмп премиерът Борисов отиде на среща с директори на фирми от Американската търговска камара.

Представители на големи фирми като Филип Морис, Бритиш Американ Табако бяха информирали американския президент, че България е пример в борбата с контрабандата, каза българският премиер. Тръмп остана доста изненадан, като му казах, че имаме само 3 процента контрабанда на цигари, каза Борисов.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Актуални снимки на Сулю и Пулю !
99
2
 
8
 
! Отговори
А бе преди 4 години
Тия визи ще паднат когато белите хора спрат да се интересуват от емиграция в САЩ.То горе-долу натам вървят нещата.
98
1
 
18
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Повече газ?Голямо *** ще падне,па и нас*иране може да има...Впрочем Прибалтийците минаха на втечнен американски газ и сега вият на умряло през зимата.
97
0
 
3
 
! Отговори
визите преди 4 години
Като отпаднат визите кои ще са първите гювечари да ползват Американските блага-от Америка има много за крадене.
96
1
 
17
 
! Отговори
до Анди преди 4 години
на Боко!Патриот е, душа дава...но не своята душа братя, а душата на народа.И секиму добро струва,Само знайте, за парата...Продава си и душата. Но не той вас, братя, храни,а вий него със трудът си.Хр. Ботев
95
1
 
15
 
! Отговори
Обещание за газ??? преди 4 години
Обещание да плащаме на тях по-високи цени.Нещо ново???Всеки търговец обещава доставка като му плащаш.За самолетите даже ни благодариха, че сме им заплатили за нови 4000 работни места.Колко ли ще им плащаме за газ...
94
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен..Ако някой ШПИОНСТВА......Господи,какъв интелект?!?!Ами ако някой ШПИОНИРА кво ще го правиме???--------------правиМЕ - ами браво - присмял се хърбел на щърбел. Научете бъларски най-сетне
93
0
 
11
 
! Отговори
бизнесът преди 4 години
Това е само бизнес!
92
4
 
21
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Борисов си тръгна с обещание да налива още пари в скапващата се американска икономика! Тръмп от своя страна му обеща да продължи да източва каквото може от ресурсите на България.
91
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като си помисля какво впечатлява населението-една екскурзия на вожда,на която получи инструкции.Велик,свещен,незаменим,направо бог.Абе,верно ли сме толкова прости или да?
90
23
 
7
 
! Отговори
Анди преди 4 години
Чест и почитания господин Борисов ! Поредния успех, най-успешният държавник на България за всички времена , единственият , който дава душа и сърце за всичко ! Само напред и нагоре !
89
0
 
17
 
! Отговори
Резултатът преди 4 години
Варна на нато!Здравствуйте ,братушки.Очакваме руското ресто.Ние,защото чичакът си е осигурил светли дъртини в ел ей.
88
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знаем, че Тръмп е бизнесмен, подъл и лукав, но бат Бойко е далеч от тази материя. Определено не ни управляват умни хора.
87
1
 
22
 
! Отговори
Алеко Константинов преди 4 години
150% Бай ***.Надмина моите описания....
86
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Работите(визите)уредени човекът(Тръмп)каза ще видим!
85
8
 
21
 
! Отговори
Равносметка преди 4 години
От срещата Тръмп си спечели пари от летящи баракми, тръби, газови доставки, доставки на ядрено гориво, черноморска база и ангажимент от страна на Боко за нов шопинг на остаряла техника. Баце си спечели празни обещания за визите и за визита и нищо повече!А най големите балъци - ние сега ще плащаме за всичко това! Евала!
84
2
 
18
 
! Отговори
Съмнително преди 4 години
Тая работа с ядреното гориво от Уестингхаус е твърде съмнителна.Това гориво е с различни характеристики от руското гориво и руснаците едва ли ще се съгласят да поемат отговорност за последствията.
83
8
 
12
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Газов хъб Балкан си е заобикаляне на Южен Паток европейските правила и директиви за енергийните доставчици и диверсификация!!!Газов хъб Балкан, ще се пълни само с руска газ, защото няма никаква друга алтернативна газ, дори и да има, руските бандити няма да допуснат , да навлезнат конкуренти на този геостратегически пазар!!!Доналд Тръмп се дръпна, когато Бойко Борисов се опита да го прегърне!!!Агент Скоти Морисън!ЦРУ!!!
82
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И къде ще изхвърляте ядрения ***? Ако не е в Русия,къде?
81
1
 
17
 
! Отговори
т преди 4 години
Не бил се вълнувал от такива срещи в Белия дом, а?А при посещение при любимия Путин така се вълнува, че изглежда като наакан...