Дипломацията на Тръмп през 2019 г.: Препирни със съюзници, договорки с врага

Американският президент се възприема като миротворец
26 дек 2019 14:15, Елка Василева
61
Дипломацията на Тръмп през 2019 г.: Препирни със съюзници, договорки с врага
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Препирни със съюзниците, договорки с врага и ласкателства към избирателите: Доналд Тръмп наложи на света своята съвсем лична концепция за международните отношения, която отново ще се прояви, докато той търси успех с наближаването на президентските избори догодина.

Сирийската криза е учебникарски пример, пише Франс прес.

На 27 октомври американският президент обяви това, което вероятно ще остане като най-сериозната му победа на международната сцена: ликвидирането на лидера на терористичната организация "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади при американска операция в Сирия.

По времето на Тръмп "Ислямска държава" загуби териториите си в Ирак и Сирия. Това е доста сериозен резултат", казва Найл Гардинър, експерт от консервативната фондация "Херитидж", изричайки рефрен, който Тръмп със сигурност ще повтори по време на предизборната си кампания.

Смъртта на най-издирвания човек на планетата обаче дойде в края на поредица от хаотични действия.

Доналд Тръмп успя да породи недоволство у най-близките си съюзници, както в Европа, така и в американския Конгрес, като в същото време демонстрира разбирателство с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, с когото доста демократични страни все повече намаляват контактите си. Причина за това стана зелената светлина, която бе дадена на Анкара за офанзива в Североизточна Сирия срещу кюрдските сили, съюзници на Запада в борбата срещу джихадистите.

Освен това Тръмп засили позициите на режима в Дамаск и на руските му съюзници, които са противници на САЩ.

И за капак, след като направи гръмко изявление - за втори път в рамките на по-малко от година, че всички американски войници в Сирия ще бъдат изтеглени, президентът трябваше с риск да намали доверието в себе си да се откаже от решението си.

"Изключителна" криза

"Кризата в отношенията със САЩ е изключителна, вече никой на нищо не вярва", казва високопоставен европейски служител.

Още по темата

Французите са особено недоволни, както стана ясно от думите на президента Еманюел Макрон за "мозъчната смърт" на НАТО и от напрежението между него и "приятеля" му Доналд Тръмп на срещата на върха на НАТО в началото на този месец във Великобритания.

Въпреки това американският президент се възприема като миротворец.

Дипломатическите му инициативи, които понякога са нетрадиционни, най-често се озовават в задънена улица.

Въпреки основното му обещание да "сложи край на безкрайните войни" той трябваше да се откаже от изтеглянето на войниците от Сирия и от Афганистан, където сложи край на мирните преговори с талибаните, които впоследствие възобнови.

Тръмп започна процес на историческо сближаване със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, но след провала при втората им среща през февруари в Ханой преговорите са в мъртва точка.

Във Венецуела голямата дипломатическа и икономическа офанзива, започнала в началото на миналата година с цел сваляне на президента социалист Николас Мадуро, бе преустановена.

Планът за мир между Израел и палестинците, толкова хвален от президента, изглежда бе забравен, след като зачестиха случаите, при които САЩ заемат позиции, все по-благоприятни по отношение на Израел и все по-малко съответстващи на международния консенсус.

"Да предвидиш непредвидимото"

Противно на мнението на ястребите от собственото му обкръжение Доналд Тръмп се показа доста отворен за диалог с иранските лидери, но напразно. А военната сдържаност след атаките в Персийския залив през юни и септември, за които бе обвинен Техеран, провокира обвинения в слабост на президента, който превърна мотото "Мир чрез сила" в своя дипломатическа доктрина.

Търговските офанзиви на Тръмп, изразяващи се в налагане на мита, включително и на съюзнически държави, доведоха засега до подриване на световната икономика без победител. След като обеща сключването на "голямо споразумение" с Китай, което щеше да се превърне в едно от основните му постижения, сега намерението му изглежда е да превърне това в тема на кампанията си за преизбиране, както през 2016 г.

"Харесва ми идеята да изчакам изборите да минат преди сключването на споразумение с Китай", каза на 3 декември Тръмп, чийто лозунг е "Америка на първо място".

Тъй като сега всичко ще бъде анализирано през призмата на изборите догодина.

"Единствената му грижа е да бъде преизбран", казва европейски дипломат.

Докъде ще стигне Тръмп, който бе обвинен от демократите, че е упражнил натиск върху Украйна, за да получи услуга за предизборната надпревара?

Според Брайън Катулис от близкия до левицата мозъчен тръст Център за американски прогрес "с Тръмп трябва да предвиждаш непредвидимото". "Това е президент на телевизионното реалити - дори да не постига сериозни успехи, той казва обратното".

Ястребите вече оказват натиск за по-сериозен тон по отношение на Северна Корея, която обеща на САЩ "коледен подарък" от заплахи, припомняйки сериозното напрежение от началото на мандата на Тръмп.

С Иран "прозорецът се затваря" и "възможностите на президента Тръмп да прави отстъпки, които да не се харесат на министрите му и на избирателите му републиканци, ще намаляват с наближаването на изборите", прогнозира друг европейски дипломат.

Има опасност международните отношения да бъдат преустановени до оповестяването на резултата от изборите, казва Найл Гардинър, който е пламенен поддръжник на президента и според когото "би било грешка чуждестранните лидери да разчитат на факта, че той вече няма да е на власт след една година".

Каквото и да се случи, Тръмп ще има възможност още веднъж да разтърси световния елит при домакинството си в Камп Дейвид на следващата среща на лидерите от Г-7. Или на Г-8? Той не скри желанието си да покани руския президент Владимир Путин с риск да провокира нова реакция срещу себе си.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до СидниБил съм в Сидни.Хубаво е,но социалната им политика е слаба.Без да се заяждам по добро място за живеене от Европа няма.А съм обикалял доста
19
1
 
11
 
! Отговори
prrrrr преди 4 години
абе бай *** бре, вземи си извади главата от..та да видиш какво е ЕС.2 свръхдържави-германия и франция, които са се надупили на демократите в сащ - клинтънови, бонговци които работят за сорос, гейтс, бесос и прочие либерасти и облъчват в либерастки идеали населението си от пришълци и плюене срещу неудобния им Тръмп. И какво е ЕС? Ами 2 държави и слугите им, бананови републики чиито ресурси източват - от младите хора, мозъците до цялата икономика работи за тях под ръководството на демократите в сащ. А бай Дончо е Републиканец и пише франс прес, мдаа...
18
2
 
8
 
! Отговори
Макрон преди 4 години
Германия Ке Падне (ГКП)!!!
17
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Австралия изгоря бе Сиднито.
16
15
 
4
 
! Отговори
Смех преди 4 години
Да сидней е невероятно място азиатска дръпната клуака в която белите са малцинство.
15
1
 
8
 
! Отговори
Пич преди 4 години
До АнонименСан Франциско е един от т.н. "санктуери сити" Като Чикаго и НюЙорк напримерв тези градове незаконните не ги преследваттази перверзия е излислиха юдо-масоните по ремето на ннегроторезултатите са на лице - не само ссерат и ппикаят къде заврят но там е като в Германия и Белгия - по всеко едно време на деня в неизбран от теб момент можеш да отнесещ 10 подрязани "бежански" кучана Тръмп искашве да ги разчисти тези градове, но юдо-масонски съдия от Мексифорния спря декрета му
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ми да учиме логика и да фалираме и да печелиме от фалита
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поради кризата с бездомните, която властите в Калифорния отдавна не са в състояние да разрешат, и които ползват улицата като тоалетна, градът на екоактивистите Сан Франциско се "дави във фекалии", казва медицинският специалист д-р Марк Сийгъл за Fox News:. Според лекаря това е извънредна ситуация, която заплашва с разпространението на коремен тиф, бактериални инфекции и дори чума.
12
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тръмп е дипломат колкото Груйо падарина от наше село.
11
6
 
6
 
! Отговори
Овчи Мозъци преди 4 години
за 2019 САЩ са инвестирали 35$ МИЛИАРДА в Русия ей тъй както им налага санкцииза последните 3 години Тръмп унищожи Ирак, Либия, Сирия - държавите от където европа се снабдяваще с евтин нефт.Сега европа купува нефт от Американски компании - скъпо и прескъпоТрумп саботира Кувеитския газопровод през Сирия, Южен Поток и Северен Поток 2 - т..е и без газ ще останетеТръмп разгроми Дойче Банк, Социете Генарал и изрита Фолкс Ваген от САЩна мен по- ми се види като да воюва с ЕС а не с Русия
10
4
 
2
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
"От 'фалит' може доста да се спечели." Да може, то от всичко може да се печели, стига да му намериш, чалъма. Но да печелиш от фалит, не се иска добра икономическа логика, достатъчно е да си добър спекулант. И е ли е, Тръмп един президент - спекулант?!
9
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВЕЛИКА СТРАНА, ВЕЛИК ПРЕЗИДЕНТ!
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С някои се препира и договаря, други сами му се навеждат със смъкнати ***.
7
7
 
7
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
егоистична звезда от реалити шоу е най подходящото определениемайсторско умение да обявява резултати или реалност по начин по който на самия него му е изгодно и иска да достигне до публикатабезкрупулно и самоизолационно поведение и действия по подобие на диктатор спазващ що годе някакви нормине съм фен на русия заради управляващата ги вихрушка но и тръмп отблъсна малкото симпатии които се съдържаха спрямо америкаЕС е най доброто място за живеене
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ми да фалираме и да печелиме от фалит
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Sichtpunkt - не си прав! От 'фалит' може доста да се спечели. Както казва самия Тръмп - до сега не е плащал данъцъци (защото е умен)! Ако са му били добри счетоводителите (а явно са!) от всеки 'фалит' е бил на печалба (предвид данъчната система на САЩ)
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Наистина Тръмп направи изключително много глупави ходсове, глупави изказвания и недалновидни умозаключения, но все пак направи и много полезни неща като санкциите срещу самозабравилите се Русия и Германия. Сега Путин и пеликаните с празни гуши около Меркел су чудят какво да правят, стоят в разкрачено положение и нито напред нито назад могат да тръгнат защото ще станат за смях като иранските аятоласи.
3
6
 
10
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Тръмп не е нищо повече от един търгаш начело на най - мощната държава. Много се фалитите на негови развлекателни проекти от увеселителни паркове до хотели и казина. Какъв Неудачник трябва да си за да фалираш казино?
2
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те руснаците за това го сложиха, че го видяха, че е глупендър та Путин да си прави каквото си иска.
1
4
 
7
 
! Отговори
nekoj преди 4 години
Ами то си е така - май е единственния президент от доста време който не е почнал нова война!