САЩ разполага ядрени глави в Полша? Впечатляващо, но едва ли

Вашингтон по-скоро би избрал Германия
11 мар 2020 22:15,
249
САЩ разполага ядрени глави в Полша? Впечатляващо, но едва ли
Снимка: БГНЕС

В редица полски медии се появи информация, че американската армия е транспортирала част от ядрените си оръжия от Турция към Полша. Предполага се, че операцията е извършена на 20-21 февруари и са използвани транспортни самолети C-17 Globmaster III. Новината за разполагането на ядрени оръжия на САЩ на територията на Полша предизвика много емоции, но едва ли това е истина, коментира варшавското издание Polityka.

САЩ вече имат ядрено оръжие в Европа

САЩ разполагат с шест бази за ядрено оръжие в Европа. Става дума за Бомби В61 с различна мощност (тя се конфигурира преди те изобщо да излетят). Тези бомби са на въоръжение от 1979 г., а първо са разработени през 1963 г. Два американски склада с ядрено оръжие има в италианските авиобази Авиано и Геди и по един в турската авиобаза Инджирлик, германската Бюхел, нидерландската Волкел и белгийската Клайне Брогел.

В Турция се предполага, че има 50 ядрени оръжия, а в останалите бази – по 20, пише "Фокус".

В Авиано е базирана 31-а изтребителна ескадрила на ВВС на САЩ, състояща се от машини F-16C Attacking Falcon. В Бюхсел се намира 33-а тактическа ескадрила с бомбардировачи Tornado. В останалите бази се намират още шест ескадрили, които разполагат с тактически бомбардировачи и самолети F-16AM MLU.

Преместване на ядреното оръжие от Турция

Четири държави участват в програмата на НАТО за споделяне на ядрени оръжия: Белгия, Холандия, Германия и Италия. Доскоро Турция също принадлежеше към тази група, но бомбите, предназначени за нейните изтребителни ескадрили в базите Акънджъ и Балъкесир бяха прехвърлени в Инджирлик, където не са разположени нито турски, нито американски военни сили. Там е разположено 39-то авиационно крило на ВВС на САЩ, а мястото е логистична база за единици, които могат да бъдат разположени там. До 2001 г. и в Гърция се съхраняваха ядрени оръжия, а до 2006 г. такива имаше и в британската база Лахенхет, където е разположена американската 48-ма изтребителна ескадрила със самолети F-15E.

Американците отдавна обмислят възможността да преместят ядрения си арсенал от Турция в Германия. По тази тема се води дискусия и тя продължава от октомври 2019 г. Тъй като НАТО се връща към стратегията за ядрено възпиране на потенциални противници, това означава, че САЩ ще запазят арсенала си в Европа, като се предполага, че ядрените оръжия ще останат причислени към авиационни бойни единици.

Ядрените оръжия не стоят на склад

Ядрените оръжия не стоят по складовете просто така. Съхраняването им се извършва в съответствие със специални процедури и изисква скъпо оборудване. Безопасността стои на първо място: бомбите трябва да се съхраняват в специални условия. Всички изброени бази са снабдени с бетонни бункери, наподобяващи хангари за военни самолети. Вътре има системи за съхранение и сигурност на ядрените оръжия, скрити в подземни ниши с много електронни сензори, оборудвани с камери за видеонаблюдение и термични изображения, които се наблюдават постоянно.

Има сензори за движение, сензори за околната среда и вероятно устройства, които реагират на звуци. Цялото оборудване за едно ядрено оръжие струва около милион долара. В бункерите няма запалими материали. Има само бетон, стомана и огнеупорна изолация. Всяко такова съоръжение се охранява от специален екип, чийто персонал е внимателно подбран и преминава през обучение.

Ядрено оръжие в Полша?

Какво означава всичко това за Полша? Да започнем с политическите аспекти. По-рано заместник-министърът на отбраната Томаш Сатковски каза, че Варшава желае да се присъедини към програмата за споделяне на ядрени оръжия на НАТО. Изглежда обаче, че американците няма да се съгласят на това, защото смятат страната за недостатъчно стабилна. Освен това те не искат да провокират Русия с подобно действие. Новината за разполагането на американско ядрено оръжие в Полша със сигурност би предизвикала възмущение в Кремъл.

Нека да преминем към военните аспекти. В момента няма потвърждение, че самолетите F-16 на полските ВВС са пригодени за носители на ядрено оръжие. Освен това е известно, че в страната не е разположена нито една американска авиационна единица, която може да използва ядрено оръжие.

В Полша няма специални складове с подходящо оборудване. Разбира се, те винаги могат да бъдат построени. Американските военни вече са в Полша, а базите непрекъснато се разширяват и ремонтират. Такъв проект обаче ще бъде трудно да се запази в тайна в Полша, където за такава необичайна инвестиция би се разчуло бързо.

И накрая, най-важният аспект. Тъй като САЩ разполагат със складове с такова оръжие в Германия, Холандия и Италия, в случай на конфликт, тези оръжия могат да бъдат транспортирани и до Полша. Операцията отнема от четири до шест часа, но ще се изисква много повече време, за да се вземе решение за използването на ядрено оръжие.

Този метод на действие гарантира повече сигурност, отколкото съхраняването на ядрено оръжие в набързо построени бази в страната, където врагът може бързо да ги неутрализира, като това важи и за балтийските страни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ОНЗИРуски съоръжения за варене на водка от вайна.
150
4
 
5
 
! Отговори
Мръсен команиз преди 4 години
До Анонимен troll 158Мъка, мъкааа, рашките се потаковат от яд и злоба. А на мен нищо не могат да ми направят, защото съм никой.И аз съм никой
149
5
 
3
 
! Отговори
ОНЗИ преди 4 години
АМИ В КУБА ВЕЧЕ СА СЪОТВЕТНИТЕ СЪОРЪЖЕНИЯ ДОКАРАНИ ОТ РУСИЯ !?!?!?!? Е И КАКВО СТАВА !?!?!?
148
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 1919г. от великите сили единствено американския президент Удроу Уилсън се обявява против престъплението да бъдат отнети български земи от България. Факт!
147
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Америка ни освободи от руско робство през 1990г., това ми е достатъчно да уважавам тази велика нация до живот. Евала на поляците, мъдър народ. През 1990г. единствено САЩ подкрепяха обединението на Германия. Франция, Италия, Англия бяха против. За благодарност Германия е наложила мита на американски стоки и подкрепя строежа на СП, което е инструмент за хибридна война на Русия. Без САЩ 1945г. нямаше да има Германия, това ТРЯБВА да се знае. Щатите могат да ги мразят само комплексарите.
146
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мъка, мъкааа, рашките се потаковат от яд и злоба. А на мен нищо не могат да ми направят, защото съм никой.
145
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Е да ама Путин продава на задунайците бензин по цени на петрола при $70 за барел при положение, че цената вече е $31 за барел.
144
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мъка, мъкааа, рашките се потаковат от яд и злоба.
143
4
 
4
 
! Отговори
тонката преди 4 години
мразим сичко и мене си ама много обичам Калеко Алеко
142
5
 
6
 
! Отговори
доктор Костов преди 4 години
Калеко Алеко умора няма , само се поти в потника си!
141
16
 
15
 
! Отговори
USA преди 4 години
Щом зад Полша са САЩ и Англия значи тази страна ще бъде добре. Американските визи за Полша вече отпаднаха. Визите за България стоят. Докато ни управляват рyбладжии и тънем в мафия това няма да се промени. Напълно подкрепям САЩ да въоръжават Полша. Те са им верен съюзник.От Германия и Франция винаги могат да очакват нож в гърба.
140
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно ,че са ,скарани ,,със всички ,,демократични ,,държави ,в който ,гей парадите ,еднополовите бракове ,*** идеологията ,наркоманията ,корупцията ,демагогията , лицемерието ,лъжата ,са демократични ценности .
139
9
 
12
 
! Отговори
ТИ ДА ВИДИШ! преди 4 години
До Калеко АлекоДA БЕ ЗАЩОТО СА СКАРАНИ СЪС ВСИЧКИ, ЗАТОВА ВСИЧКИ СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С ТЯХ. ДА СИ ЧУЛ НЯКОЙ ДА СЕ СЪОБРАЗЯВА С БЪЛГАРИЯ КОЯТО Е " НЕЗАВИСИМА" ЗАЩОТО НИЩО НЕ ЗАВИСИ ОТ НЕЯ?
138
24
 
22
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
До Анонимен ... Тези които са скарани с всичките си съседи и са оградени отвсякъде с противоракетни щитове, не са поляците а *** ... !!!
137
22
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Поляците не се научиха да уважават съседите си. Затова страдат и затова са наричани временна държава.
136
15
 
20
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 4 години
До Анонимен ... То и ние си направихме Балкански поток, но се подсигурихме и с газов хъб, който при нужда освен руски да може да пренася и азербайджански и втечнен американски газ, както и от други източници от Близкия изток ... С путинова раССия всеки си име едно на ум, а с изтънялата руска рубла едва ли ще могат да се закупят хипотетичните мерцедеси и и фолксвагени, които ще се произвеждат в Матушката Ви.
135
13
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Полуръста в Кремъл съвсем ще зацапа гащите
134
14
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Калеко АлекоЕдни такива санкции са новите заводи на Мерцедес и Фолксваген в Русия. Аа, да и Северен поток 2 също. От ВСВ насам СП2 е единственото нещо, за което Германия (ФРГ) се опъва на САЩ.
133
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Онзи ден Турция обстрелва гръцка военна машина намираща се на гръцка територия. Това откъдето и да го погледнеш, е агресия! Вярно, мащабът е малък, не е като нападение над Солун примерно, но си е 100% агресия. Гърция има пълното право да се позове на Чл. 5 на НАТО и да поиска да нападнем Турция. Ще си изпълним ли задължението на член на НАТО или не? Ако "НЕ", можем ли да се надяваме, при необходимост другите държави от НАТО да се намесят в наша защита?
132
17
 
11
 
! Отговори
Всъщност не преди 4 години
До РУССКИЙ ОККУПАНТТе не броят никой друг освен себе си и Израел за хора. Когато си колиш агнето, прасето или петела не го мразиш. Дори докато го отглеждаш го обичаш. Просто поляците са им консуматив, както бензина за колата, тонера за принтера и т.н..