Помпео: САЩ не се доверява на лабораториите в Китай

Той поиска чуждестранни специалисти да влязат в лабораториите в Ухан
25 апр 2020 03:00, Петя Славова
90
Помпео: САЩ не се доверява на лабораториите в Китай
Снимка: БГНЕС

Вашингтон се притеснява, че те нямат “набора от умения, способности, методи и стандарти, които биха били достатъчни за защита на света”, заяви държавният секретар на САЩ Майк Помпео.

Властите на САЩ поставят под въпрос сигурността на лабораториите в Китай, чийто специалисти изучават вируси и патогени. Това обяви държавният секретар в интервю за радиостанцията WMAL-FM. Препис от интервюто бе публикуван от пресслужбата на Държавния департамент.

Още по темата

"Когато страните имат големи институции, в които се изследват вируси и патогени, ние винаги се опитваме да се уверим, че <…> това се прави по безопасен и надежден начин. Има много такива лаборатории в Китай и се притеснявахме, че те там не разполагат с набора от умения, възможности, методи и стандарти, които биха били достатъчни, за да защитят света от потенциално изтичане [на вируси]", каза Помпео, цитиран от БГНЕС.

"И имаме голяма вяра в подобни институции в САЩ. Спазваме много високи стандарти. Очакваме Световната здравна организация и другите световни здравни институции да гарантират, че другите държави имат същите стандарти, защото както видяхте прехвърлянето върху човека на вируси от дивата природа може да има глобални последици, които надхвърлят границите на която и да е държава", добави държавният секретар на САЩ.

Помпео каза по-рано, че се надява китайските власти да позволят на чуждестранни специалисти да влязат в лабораторията в Ухан, от която според редица американски медии би могло да започне разпространението на новия коронавирус. В същото време по-рано тази седмица пред "Фокс нюз" Помпео призна, че САЩ не разполагат с доказателства за изкуствения произход на COVID-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
3
 
! Отговори
noname преди 3 години
САЩ си събориха кулите преди около 20 години, обвинха намси кой. После дойде кризата от "балоните" в САЩ през 2007/2009 - пак криза. Ето сега дойде момента за нова криза. И пак САЩ са неподготвени. Рестарт на икономиката? Който е олигарх - печели. Малките и микро фирми - по схема. Населението в България - нищо. Седим си дома...
68
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А той откъде знае това --Нобелова награда за ясновидстволи е получил? И трябва веднага давярваме -- този филм не се прожектираотдавна, ще трябва да докаже.
67
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нагъл дебелак -- като почнетеда пускате чуждестранни специалистив американски болници и лабораториитогава ще си помислим.
66
1
 
7
 
! Отговори
Barba Ganios преди 3 години
...na Pompeo mai triabva da mu se iziasni ,che na sveta otdavna mu e pisnalo ot amerikanski tarikati !!!
65
0
 
3
 
! Отговори
муспи преди 3 години
Евреите вече се чувстват обидени. Те пуснаха в експлоатация версията "китайски вирус" като умерена дезинформация, но тълпите повярваха и не обръщат внимание на мишцата на Световното Еврейство, която мачка света! Докога тази нетолерантност?! 60 милиона не стигат ли? - Ще мъстим, като почнем с България!
64
1
 
10
 
! Отговори
КитаЯц преди 3 години
За да се повишат стандартите на китайските биологични лаборатории трябва посещенията ПЪРВО да започнат от американските биологични лаборатории.За да може света да се запознае с високите стандарти и качество на работа на американските лаборанти и да ги приложи в своите лаборатории. Нека САЩ се отворят за посещение от китайски, руски и европейски специалисти за да се поучат от американския опит и тогава ако е необходимо ще пуснем и американски специалисти да проверят как другите следват опита им.
63
6
 
6
 
! Отговори
факт преди 3 години
Люк Монтание не е американски политик,а Нобелов лауреат,световноизвестен вирусолог.Е,след като той е казал,че вирусът е изкуствено създаден в Ухан как да не му вярваме?
62
1
 
0
 
! Отговори
до 69 преди 3 години
Ако питаш за СТИ да ти кажа,че е от съветско време!
61
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а за вашите центрове за биологични оръжия в украйна и грузия какво ще кажетенищо - и "честната" журналистика в българия и тя нищо
60
2
 
9
 
! Отговори
BN преди 3 години
"Д р Джеф Смит от Санта Клара е категоризиран, след като COVID-19 се появява в САЩ още през декември 2019 г., за да се стигне до фаталния случай два месеца по всяко време. Причината за заблуда на медиците е, че по онова време в нещата вилае друга грип с помощта на това и това е помогнало на непознати вирус да се развие безпрепятствено." Шея май са истървали вируса, сега търсят под вола теле.
59
2
 
13
 
! Отговори
Константин преди 3 години
Ами то и лабораториите в Китай не се доверяват на САЩ.
58
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Помпео дали се доверява на лабораторията в Англия , град Солзбъри ? Там разработват и забранения "новичок" с който преди време експериментираха върху бившия руски шпионин. а излиза информация, че коронавирус е създаден точно в тази лаборатория и е пуснат в Китай от британските служби.
57
7
 
1
 
! Отговори
Лубянка преди 3 години
До КозякНещо не виждам да правиш такива забележки на русофилските мозъци.Що така бе пиле?
56
3
 
9
 
! Отговори
Козяк преди 3 години
60, До АнонименНямаше да е лошо ако говориш в единствено число! Или? Как мислиш? Ако пишеш " Българите сме с България!" щях да се солидаризирам безрезервно! А ако работиш официално за Козяк 16, тогава се извинявам.
55
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Koi bylgari kyv si ti da govorisc ot imeto na vsichki kyde se namirasch???????????
54
7
 
21
 
! Отговори
НЯКОЙ преди 3 години
То пък някой вярва на САЩ
53
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каскети в нелегалност ли сте?
52
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И правилно. На комунист вяра не може да се има. Доказали са го многократно. Вече стана ясно на всички, че този вирус е разработен в китайска лаборатория, в Ухан.
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
62Оф дружинката от сТолипиново.
50
10
 
6
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Лаборатория в САЩ започнала разработка на коронавируса.Двама китайски учени поискали да участват и те.Обама като разбрал,забранил въпросните изследвания на американска земя,и тогава Китай ги приел на собствена територия.Там обаче вирусът бил изпуснат,дали нарочно или случайно не се знае.