Милионерите, които поискаха държавни пари за служителите си

Никой от тях не е склонен да се раздели с лукса, който притежава
27 апр 2020 20:45, Нели Христова
42
Милионерите, които поискаха държавни пари за служителите си
Снимка: БГНЕС

Кризата, причинена от COVID-19, накара много собственици на малки бизнеси да се чудят какво ще е бъдещето им след като пандемията приключи. Много от тях не успяха да запазят работниците си и се наложи да ги освободят, други се опитват да спасят работните им места със зъби и нокти.

Повечето държави предложиха и финансова помощ за онези, които задържат хората на работа през тези смутни времена. Но от тази помощ решиха да се възползват и хора, за които не е проблем да си купят няколко имения, скъпи коли и дизайнерски дрехи, но е проблем, когато се стигне до плащане на заплати.

Няколко мултимилионери, сред които Виктория Бекам, Ричърд Брансън и Стела Маккартни поискаха помощ, за да спасят бизнесите си, след като в банковите си сметки имат достатъчно пари, за да оставят държавните средства на малките фирми, които нямат друг избор.

Бизнесът на Виктория Бекъм не носи приходи от години

Бившата изпълнителка от Space Girls, Виктория Бекъм, започна своята модна линия през 2008 година. Заедно със съпруга си Дейвид Бекам и четирите си деца, тя е начело на "Марката Бекъм". Пош Спайс е натрупала солидно богатство не само от мода, но и от музика и рекламни изяви. През последните четири години обаче дизайнерската компания на Виктория Бекъм не успява да отбележи печалба. Тя е загубила 35,5 милиона британски лири за 11 г. Само през 2019 г. тя губи 12,3 милиона долара.

И въпреки че проблемите в бизнеса на Бекъм са от години, тя ще се възползва от помощта на държавата, за да задържи своите 25 служителя на работа. Самата тя обаче не взима заплата, нито дивиденти от затруднения си бизнес, но далеч не може да се каже, че й е трудно. Дизайнерката прекарва време както в имението си в Лондон, на стойност 31 милиона паунда, така и в луксозен хамбар за 3 милиона паунда, от където семейството й редовно публикува снимки от лъскавата вана и огромана кухня. Съвсем наскоро семейство Бекъм си купи и пентхаус на стойност 17 милиона паунда в Маями.

Ричърд Брансън ще продаде острова си, ако държавата не му помогне

69-годишният Ричърд Брансън е изградил империя благодарение на музикалния си бизнес, а след това той разшири хоризонтите си с бизнес, изследваш космоса, създаде своя авиокомпания, верига хотели, круизни кораби, сватбени рокли и радиостанции. Неговите бизнеси са собственост на няколко офшорни тръстове и компании.

Империята Virgin беше машина за пари, но напоследък претърпява много загуби. Преди да загубят лиценза си през 2019 година, влаковете на Virgin носеха около 300 милиона паунда дивиденти. А през 2014 година авиокомпанията Virgin Atlantic носи близо 88 милиона паунда приходи, а откакто се премести на частния си остров преди 14 години, Брансън не плаща данък върху печалбите си. За него работят 10 хил. служители.

Милионерът ще се възползва от помощта на държавата, за да запази работните места на 8000 души. Но желанието му да харчи парите на данъкопладците не свършва до тук - той иска 500 милиона паунда помощ, за да спаси Virgin Atlantic от фалит, а ако това не се случи, Брансън се оплака, че ще се наложи да продаде частния си остров и заяви, че трябва да взима пари назаем, за да поддържа компанията си.

И все пак освен частния остров, който купува през 1978 г. и благодарение на който не плаща данъци, Брансън има частен самолет, както и имения за няколко милиона в Лондон и Швейцария.

След скъп развод Дънкан Банатайн не може да си позволи да плаща заплати.

На 15 години шотландския предприемач Дънкан Банатайн напуска училище. Той натрупва богатството си от бизнес със старчески дом, който в крайна сметка продава за 26 милиона паунда. Сега е собственик на здравни клубове. Bannatyne Group има оборот от 127,5 милиона британски лири и печалба преди данъци от 14,6 милиона британски лири.

2500 от 3000 души, които работят за Банатайн, са запазили работата си и засега по-голямата част от заплатите им се плащат от бизнесмена. Но в свое интервю той призна, че компанията няма да може да се справи с това през май или юни, тъй като "просто няма пари". По думите му коронавирусът ще струва на бизнеса му 30 милиона паунда. Но това са далеч по-малко пари от цената, която Банатайн плаща, за да се разведе с втората си жена. Той хвърля 345 милиона паунда по нея. След това се жени трети път, живее в луксозна вила в Португалия, но има и имение в Мейфеър, което върви в комплект с огромни полилеи, подземен басейн и фитнес зала, която често можем да видим на снимки в социалните мрежи.

Дъщерята на Пол Маккартни също има нужда от помощ

През 2001 година Стела, дъщерята на Пол и Линда Маккартни, създаде своята модна компания, която се превърна в любим бранд на много звезди по света - от Тейлър Суифт до Амал Клуни и Оливия Колмън. А миналото лято тя сключи сделка с луксозния гигант LVMH, който е собственик на Louis Vuitton, Christian Dior и Veuve Clicquot. Така, LVMH е собственик на част от компанията на Стела, но тя остава главен креативен директор и човекът с най-много акции в нея. Ала преструктурирането не й помогна.

Тази година тя публикува отчети, от които се вижда, че е претърпяла 11 милиона загуба, докато миналата година е имала над 7 милиона приходи. Това се дължи на колосално нарастване на административните разходи, което е 67% или 48,6 милиона паунда.

Сега Стела ще задържи половината от 1400-те служители, които работят за нея, разчитайки на помощ от държавата.

Филип Грийн - милионерът, който всички обичат да мразят

Филип Грийн печели парите си чрез търговия на дребно и бързо се превръща в милионера, който всички обичат да мразят. Милионите си трупа като започва с продажбата на дънки, а сега империята му Arcadia включва Topshop, Topman, Dorothy Perkins, Evans и Miss Selfridge. Също толкова известен е и собственикът на Taveta - холдинговата компания Arcadia. Това е съпругата му Тина. Taveta e базирана в данъчния рай Монако.

Но Arcadia имаше проблеми още преди вируса, като се наложи да затвори 12 магазина след една "тежка Коледа". Богатството на Филип Грийн пък се стопи от 4 милиарда на едва 1 милиард паунда. Top Shop и Top Man отбелязаха загуба от 500 милиона миналата година.

Компанията ще спаси 14 500 от своите 16 000 служители. Старшите служители са с по-ниски заплати, между 25 и 50 на сто, а изпълнителният директор на групата Иън Грабинер е избрал да не получава заплата или обезщетения до края на пандемията. Онлайн операциите продължават с намален капацитет. Грабинер казва, че "действията, които са предприели, са от съществено значение". През това време, Грийн не се отазва от нито едно от удоволствията си, които включват пентхаус в Монако, яхта за 100 милиона паунда, частен самолет, хеликоптер и апартамент под наем в пет звезден хотел в Лондон.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Богатите продължават да имат пари , защото се възползват от подобни ситуации и не виждам нищо лошо.Частниците с малкия бизнес сами се прецакаха с тези "ще ти давам по 1200лв.ама ще те осигурявам на минимума.Хората са гладни и ги устройва, докато не дойде тоя момент.Сега искаме 60/40 ама като сметнем на минимума колко се пада да ни даде държавата и колко ще трябва да дадем ние , че да достигнем 1200лв. за работника ни - "я по-добре да ги освободя пък като се оправят нещата ще ги викна пак" :))))
31
0
 
0
 
! Отговори
Shshs преди 3 години
Радвам се да видя че много хора са започнали да си пазаруват глупости. <3
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До djokoeДа ама Брансън базира фирмите си на частното си островче точно за да не плаща данъци. Не са прости те и хич не им пука за другите.
29
0
 
2
 
! Отговори
И тия са като нашите преди 3 години
един дол дренки, лапат здраво и не пускат кокала .
28
0
 
2
 
! Отговори
Djokoe преди 3 години
Да но там колкото си по-богат плащаш по големи данаци, а тук е обратното колкото по беден по-високи данаци.
27
0
 
6
 
! Отговори
Bond преди 3 години
Да го дyyхат всичките!Ако си бяха регистрираши тука компаниите, Баце и Банката са развитие щеше да има даде пари с 50 год. гратисен период
26
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Техния Бойко не ги кара да си продават майбасите,самолетите и яхтите.В истинските капиталистически държави е така,държавата дава на всички и не ги пише маргинали,не разделя народа.
25
14
 
8
 
! Отговори
Пепи преди 3 години
Пак повтарям за тези които не са разбрали.Това че даден човек е собственик на дадена компания,не значи че трябва той лично да помага с нещо на компанията.Той единствено си взима дивидентите.Това е ООД.С капитал.Ако фирмата върви зле,собственика не е длъжен да помага.По същата логика,като е вървяла добре,защо не са казали - няма да плащате данъци.
24
0
 
10
 
! Отговори
11 преди 3 години
Да взимат, да крадат. Има господ и него няма да излъжат. Може да не е сега , но рано или късно всеки си плаща за всичко сторено! Това важи за всички. Животът е тест. Голямата игра идва след това. Всеки сам да прецени после къде иска да е.
23
1
 
20
 
! Отговори
22679 преди 3 години
И това доживяхме - самите капиталисти да ни тласкат към социализъм. Колко ли още неща ще се променят от този вирус?... Вероятно ще намалим кносуматорското в поведението си. А това е знак за монополите да пресекат свръх производството. Ще качат цените за ***, които ни пробутват, но ние ще се ориентираме все повече към рчно произведени, занаятчийски по-трайни стоки с високо качество. ще видим как ще стане...
22
1
 
8
 
! Отговори
Дида преди 3 години
Виктория да се стяга да си чертае роклите, че нищо не става от тях.Великата дизайнерка с правилните приятели хората от модната сфера (визирам Ана от Воуг).
21
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че тук е същото ...крали от държавата и правят дарения ,да ни затворят устите
20
24
 
10
 
! Отговори
NZ преди 3 години
Странно, когато плащаха данъците си, никой не им каза "много са" и да им върне нещо. Сега защо трябва да дават от "техните пари" отново, за да спасяват икономики. Някой подпомогнал ли ги е да достигнат тези богатства, за да иска дивиденти?
19
2
 
24
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
На тези *** им пожелавам от сърце всичките да фалират. Особено на Виктория, прос.то.ти.ята й е изписана на лицето.
18
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ида коментираме и да не коментирамебогатите ще излезнат от кризата още по-богатиа бедните ако оцелеят по-бедни и с по-високи дълговетака е устроена ситемата - при криза печелят само банките а те не проивеждат нищона това му викат "демокрация" и "свободен пазар"- песнички за наивницичестито на печелившитев тая система няма приятели- има само интересищо е демокрация- 5 заека и 5 лисици се събрали да обсъждат какво ще вечерят
17
0
 
45
 
! Отговори
Мхм преди 3 години
Те затова са станали милионери, а не защото са бачкали от 8 до 5 и честно са си плащали всички данъци.
16
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 5 Тази е уникална коВрааа! Роди му 4 деца на Бекъм и грам не си е променила структурата на тялото . Даже е отслабнала. Бе Анджелина Джоли 2, само че онази май само един път роди.
15
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоз който е писал статията си няма и на представа как реално стоят нещата...
14
0
 
19
 
! Отговори
Гк преди 3 години
Семейство Бекъм което е в бизнеса от дедетилетив излязоха кръгла нула.Един Кристиано Роналдо ги сложи в малкия си джоб
13
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забравихте да добавите Домосчиев.