САЩ с намерения да създаде алтернатива на СЗО

Настъпи разрив между администрацията на Тръмп и организацията
7 май 2020 12:21, Ния Христова
23
САЩ с намерения да създаде алтернатива на СЗО
Снимка: БГНЕС
Не се изключва възможноста Вашингтон да предложи създаването на някаква алтернатива на Световната здравна организация (СЗО). Предложението идва след разрива, който настъпи между администрацията на президента Доналд Тръмп и организацията заради пандемията от коронавриуса, заяви пред Fox Business държавният секретар на САЩ Майк Помпео.
 
На въпроса дали Вашингтон планира да се застъпи за създаването на нова организация, която да поеме функциите, които СЗО изпълнява сега, държавният секретар на САЩ отговори, че американската администрация се "опитва да прецени какви по-нататъшни действия са най-добри". 
 
"Президентът на САЩ Доналд Тръмп си е поставил ясна цел за нас: не трябва да позволяваме на СЗО да се провали отново. Недопустимо е тя да получава стотици милиони щатски долари, ако не изпълнява задачите си", добави още той.
 
"Така че работим върху задачата. Как ще изглежда? Направихме това и като част от спешния план на президента за борба с ХИВ/СПИН", поясни Помпео. Тази инициатива е лансирана още през 2003 г. от 43-я президент на САЩ Джордж Буш. 
 
Помпео изтъкна, че Щатите знаят "как да работят в международното здравеопазване".  По думите му американската страна има намерения да "намери начин", чрез който САЩ, "акто винаги биха били лидер в разработването на мерки в областта на международното здраве".
 
"Според президента на [САЩ], ако международна организация работи, тогава това е добре. Ако не, тогава просто няма да сме нейни членове", добави още държавният секретар на САЩ. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
11
 
6
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Тръмп не спира. Хвали се какво е постигнал докато държавата му се срива ...