Недоволството в САЩ от полицейското насилие стигна и пред Белия дом

Протести има в много от големите градове
Обновена: 30 май 2020 10:11 | 30 май 2020 10:10, Красимир Ангелов
209

Снимка: БГНЕС

Стотици протестиращи се събраха пред Белия дом, за да изразят гнева си от смъртта си на чернокожия Джордж Флойд. 46-годишният мъж почина в понеделник при арест от бял полицай.

Обстоятелствата около смъртта му отново разпалиха расово напрежение в САЩ. Полицаят, сочен като виновник за смъртта на Флойд, е освободен от длъжност и обвинен в убийството му.

Още по темата
Демонстрантите пред резиденцията на президента Доналд Тръмп носеха плакати, на които пишеше "Престанете да ни убивате!","Животът на черните е важен" и скандираха: "Справедливост за Джордж Флойд!".

Общественото недоволство избухна, след като в социалните мрежи бе разпространен случайно направен от очевидец на ареста видеозапис, на който се вижда, че задържаният мъж е повален на земята, лежи по корем, а полицай няколко минути притиска с коляно врата му към земята, а мъжът му казва, че вече не може да диша, съобщава БТА.

Демонстрации и протести, които излязоха извън нормалните шествия, имаше още в Ню Йорк, Лос Анджелис, Детройт, Атланта, Хюстън и други.

В Минеаполис (щата Минесота), където не спират протестните акции, бе обявен полицейски час от осем вечерта до 6 сутринта, за да не се допуснат размирици като тези, при които десетки магазини бяха подпалени и разграбени, предаде Асошиейтед прес.

Кадри от протестите в САЩ вижте в следващата галерия

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


209
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
6
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
БРАВО НА САЩ ЕТО ТАКА СЕ ПРАВИ!!!А ПРОТЕСТИТЕ ПРЕД БЕЛИЯ ДОМ СА ЗА ДА СЕ ВДИГНЕ КАРАНТИНАТА И СА С ПЪЛНО ПРАВО!!!ВРЕМЕ Е КАРАНТИНАТА ДА ПРИКЛЮЧИ!!!
23
2
 
5
 
! Отговори
SS преди 3 години
да де, ама полицаите там сега не смеят да бутат/бият и да стрелят, щото я пак задушат или гръмнат още някого, я са ги живи разпорили... а не дай си боже, да отстрелят някой афроамериканец или цветен...
22
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега пак Путин е виновен!
21
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно не ми стана ясно: Това протест срещу расизма ли е или срещу полицейското насилие?
20
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България ще изгони ли американски дипломати щото там нарушават човешки права?
19
2
 
0
 
! Отговори
Брудос преди 3 години
Към 2.??? Повече от този знак не мога да сложа!
18
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички искат в Америка - ей там при протестите, боищата, пожарите. Никой не иска в Русия и СССР. Народът наистина е мазохистичен.
17
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България бяха натикали в полицейската кола арестуван така, че човека умря от задушаване, ама тук протести - йок.
16
1
 
25
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
НА СНИМКА 16 СЕ ВИЖДА ПРАВИЛНИЯ НАЧИН ЗА ПАЗАРУВАНЕ!!ВЛИЗАНЕ ПРЕЗ ДУПКА В МАГАЗИНА И ПАЗАРУВАТЕ(СВОИТЕ) И ПОСЛЕ ИЗЛИЗАТЕ ПРЕЗ СЪЩАТА ДУПКА!
15
8
 
11
 
! Отговори
Пишман Демократ преди 3 години
Демокрацията иска жертви! На който не му харесва да те бият и убиват демократично в Америка - марш в Северна Корея. :)
14
15
 
11
 
! Отговори
Ром"с преди 3 години
Хората имат гражданска позиция и няма значение ,че пострадалият е чернокож,а у нас -праз!Тук при нас още живееят с вижданията на бабите си и дедовците си ,щом е ром иили турчин ,нищо че е бг граждин и невиновен ...то всите си мълчат ,а като тех ги удари нещо ...те тогова рИват пред фейса и форумите.Не са виновни нито ромите,нито помаците и власите с каракачаните и шопите,вие сте виновни ,че нямате гражданско съзнание на свободни хора и все някой ще ви е виновен ...арменският по и той.24633
13
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е класова борба в САЩ неравенството е огромно, Флойд е само клечката дето запали бурето със барута във много щати вече се хвърлят облози кой град ще изгори през ноща. Президентите им през туй време играят голф и се возят на самолети със лолитки, САЩ умират. И сега като се добави, че много негрота са измрели то Короната остава и Ъпстейн да изпълзи отнякъде за да оцвети пейзажа и картината ще е пълна.
12
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще ги смачкат набързо. Чичо Сам знае как да бие!
11
1
 
24
 
! Отговори
Доналд Тръмп преди 3 години
САЩ имат проблем в момента с нарушаването на човешекмите права в Хонгконг. И вероятно ще сакнкционират за този произвол комунистически Китай. А ставащото в самата Америка? Ама това си е наша вътрешна работа и за това ще накажем хулиганите и вандалите.. И няма нищо общо с ценности, човешки права, демократични принципи и всичко останало. За това и повечето наши медии си мълчат, иначе г-жа Мустафа ще пише слаба оценка.. На кого ли? На всички нас, начело с лидера ни!
10
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ченге не ми се мисли какво го чака в затвора при черните затворници.
9
12
 
9
 
! Отговори
Бау преди 3 години
На тези дето се мислят за "много специални" понеже са бели, ще кажа ... понеже сте българи по света сте ... черни. Никой не ни уважава, колкото и да сме белички ... Мислят ни за *** ...
8
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 1Ченгето не е виновно за смъртта му викаш? Ти си за Карлуково!Откъде ви намират такива мaлoумни гoвeдa, бе!
7
4
 
8
 
! Отговори
Бау преди 3 години
ужас ... Дано го осъдят "полицаят".
6
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все пак Трумпета ще успее накрая да вкара САЩ в гражданска война.Това ще е един урок за всички народи по-света какво става когато назначиш слабоумен егоцентрик за президент.Желая им весело изкарване на янките както и на държателите на американски доларои и облигации.
5
7
 
37
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Ти изобщо изгледа ли видеото? Никой не е буйствал, човека лежеше около 10 минути прикован към земята от коляното на полицай, задушавайки го. Молеше за помощ и въздух. На петата минута умря, полицая продължи да го натиска. Последната дума на Джордж беше "мамо". Бавно и мъчително убийство посред бял ден.