Кирил Дончев и Орлин Велев - българите, работили за изстрелването на SpaceX

Академик Петър Кендеров пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 31 май 2020 20:20 | 31 май 2020 20:16, Анисия Иванова
74

Двама българи, работещи за SpaceX, са част от историческия успех на НАСА и компанията на милиардера Илън Мъск.

Кирил Дончев е директор по наземните операции при подготовката за изстрелване на капсулата "Драгън". Вече 10 години Дончев работи за компанията на Илън Мъск. Заминава със семейството си в Съединените щати в началото на 90-те, а спомените оттогава пази академик Петър Кендеров, който дълги години е работил с баща му - математикът Асен Дончев.

Двамата още поддържат връзка през Океана.

Още по темата

"Специално за това, че Кико работи за Илън Мъск често сме говорили. Той самият беше доволен от това, че е попаднал на силно състезателно място", каза акад. Кендеров пред Bulgaria ON AIR.

Академик Кендеров го нарича Кико от малък. Така е известен и в Щатите, където завършва университета в Мичиган. А преди 3 години и половина лично представи капсулата "Драгън" на тогавашния президент Барак Обама.

"Знам, че се занимава с космическата програма на Илън Мъск и е един от първите му сътрудници, не първи по време, а рангиран доста високо", допълни академикът.

През 90-те акад. Кендеров е ръководител на Институра по математика на Българската академия на науките, където е бил и Асен Дончев.

"Асен стигна до най-високите върхове на оптимизацията. Той беше нещо като консул български в Америка, поне за математиците. Никога не забрави, че е българин. Когато имаме конференция, идва", каза още той.

А 25-годишният Орлин Велев работи по структурната стабилност на корабите на SpaceX. В компанията е от 3 години, доктор е по компютърни науки, а баща му е известен професор в университета в Северна Каролина.

Какво е да си част от компанията SpaceX? Вижте повече в репортажа на Виолета Русинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От кои градове са родом тия юнаци, някой ако знае да каже че ми е интересно.
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 13 - Божей , спри малко с пр..о..с.то..ти..я..та В САЩ има шведи , ирландци ,италианци, българи , руснаци , китайци , холандци , сърби , хървати , германци , африканци , азиатци..още да ти изброявам ли..ТАМ няма американци, спри да четеш измислена пропаганда..там РАБОТИ целият свят..*** са всички ,които не желаят да се образоват ,независимо от етноса си ПОНИМАЕШ!!!
16
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чебурашка дженди добре ли сте ?
15
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента играя Hellblade 2 слушам скандинавски фолк метъл и се кефя, че има велики българи. Браво юнаци след малко ще смажа боса без българските специалисти НАСА и САЩ са едно нищо.
14
8
 
8
 
! Отговори
Чебурашка преди 3 години
До Анонимен..... В СпейсиХ повечето са руснаци и българи на ръководните....САЩ и НАСА нямат акъл.... Това, което се случи бе възможно единствено в Америка. Така, че да направиш твоята страна да предоставя тези възможности трябва да имаш много акъл. А НАСА досега се е до казвала, че е много по-напред от руснаците например, ще го доказва и в бъдеще.
13
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В САЩ висшето образование е като нашето средно затуй наемат студенти от други държави тези студенти са по-умни от техните професори и затуй чужденците успяват, а американците са *** кат гaлoши.
12
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз също не разбирам какво общо има България с успеха им? Те първо са американски граждани, второ са се изучили като американци и имат американско мислене. Това че гените им са български, ми да, такива са. Но те нямат нищо общо с държавата България в момента. Нищо! Освен вероятно родителите им и роднините им, които да им напомнят, че там някъде има една държава, която вече не е точно държава, по-скоро територия, която те не познават, тя тях не познава, но да кажем, че идват от там.
11
1
 
17
 
! Отговори
До 6 преди 3 години
Много ги разбираш ама Илон Мъск е южно африканец
10
9
 
13
 
! Отговори
2Loop преди 3 години
браво на тези момчета!но какво ви дава основание на гордост?хората са учили в американски университети и работят за американско програма.нямат нищо общо с България
9
6
 
30
 
! Отговори
Алекс преди 3 години
Тези чудесни момчета са заминали от България, когато са ходели още на гърне. Започнали са и са завършили училище в съвсем друга система и са получили съвсем различни знания и визия за живота от това, което България въобще би могла да им предложи. Това, че са българи по местораждане, е просто екзотичен детайл от биографията им, но успехите им нямат нищичко общо с България. За наше съжаление и тяхно щастие.
8
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"част от успеха", ей *** ние имаме 2-*** космонавти преди 40 год.
7
2
 
18
 
! Отговори
Леле преди 3 години
Браво! Да са живи и здрави, момчетата ни!
6
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В СпейсиХ повечето са руснаци и българи на ръковoдните длъжности самия Илон Мъск и той е британец. САЩ и НАСА нямат акъл да създадат такава ракета без чужда помощ.
5
5
 
12
 
! Отговори
а при Бай Тошо преди 3 години
Интеркосмос-България-1300 или Интеркосмос 22 е първият български изкуствен спътник изстрелят в орбита 1981г. Каталожният му номер е 1981-075A. Построен е в България по разработка на Централната лаборатория за космически изследвания (БАН) на базата на платформата за сателити Метеор. Тежи 1500 кг. Разполага с 11 научни инструмента за изследвания и измервания на лъчения и заредени частици. Захранването се осъществява посредством 2 слънчеви панела, които генерират 2 kW мощност.
4
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на пичовете, ей такива българи ме радват истински.
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А жената на единия от основателите на Теска е българка.
2
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде стига, съвсем ще докарате русофилите до истерия. Успели българи на Запад помагат на СпейсХ да погребе Роскосмос, това е направо червен кошмар
1
5
 
3
 
! Отговори
#Влогърка#Инстаграм преди 3 години
Напишете им инстаграм и фейсбук за да ги добавя♡