Огромни демонстрации срещу расизма и полицейския произвол в САЩ

Стотици са задържани при масовите вълнения
Обновена: 1 юни 2020 07:07 | 1 юни 2020 07:00, Елка Василева
159

 

Продължават масовите вълнения в Съединените щати след смъртта на 46-годишния афроамериканец Джордж Флойд при задържането му от полицаи в Минеаполис.

Огромни демонстрации срещу расизма и полицейския произвол се състояха снощи в десетки градове, съобщи Би Би Си.

Полицейски час е в сила от 20 ч. до рано сутринта в Сан Франциско, Маями, Портланд, Филаделфия и Чикаго. Пожари и грабежи засегнаха Лос Анджелис въпреки мобилизирането на Националната гвардия. Стотици участници в безредиците там бяха арестувани. Двадесет полицейски автомобила бяха опожарени в Ню Йорк.

Още по темата

Полицията във Вашингтон задържа 17 души по време на безредиците в американската столица, предаде ТАСС, цитирана от БНР.

"На 14 лица са повдигнати обвинения за участие в безредици, двама са заподозрени в грабеж, а един - в нападение", заяви на пресконференция началникът на столичната полиция Питър Нюсъм.

Той отбеляза, че са пострадали 11 полицаи. По думите му властите подкрепят мирните протести, но не приемат разрушаването на собственост и нападенията срещу хора.

По данни на Сикрет сървис в периода от петък вечерта до неделя сутринта /местно време/ над 60 полицаи във Вашингтон са били ранени от хвърлени срещу тях различни предмети от участниците в безредиците.

Един е загинал, петима са получи огнестрелни рани в събота по време на протестите в Чикаго, съобщи телевизия Ен Би Си, като се позовава на полицията. По данни на местните власти 240 души са били задържани, а над 20 полицаи са били ранени при сблъсъци с демонстранти.

Федералните и местните власти се опитват да усмирят демонстрантите чрез всякакви способи, като въведоха  комендантски час и извикаха на помощ Националната гвардия. По данни на Асошиейтед прес през последните три дни в хода на протестите са били задържани близо 1700 хиляди души.

Полицаят, обвинен за смъртта на 46-годишния Джордж Флойд, трябва да се яви в съда днес, но това има малък ефект върху демонстрантите, коментира Би Би Си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евалла голям протест спретнаха, евроаталнтиците да идат да дръпнат една реч за мулти-култи ценостите и обичайните си простотии, да видим как ще ги посрещне тълпата. Или май само пред овчия народ по тия ширини няма кой да им търси отговрност, сега Тръмп ще обяви либерализма за тероризъм и със Соpос и ЕНП е свършено.
1
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протестите са начин на изразяване.......разбиването, ограбването и паленето също.......но на черните.