Бруталното полицейско насилие е дълбоко вкоренено в историята на САЩ

Корените му могат да бъдат проследени до 18 век
5 юни 2020 20:12, Нели Христова
111
Бруталното полицейско насилие е дълбоко вкоренено в историята на САЩ
Снимка: БГНЕС

Убийството на Джордж Флойд не е нещо необичайно - през последните години няколко трагедии в Америка доведоха до създаването на движението Black Lives Matter. Но напрежението между чернокожите и бялата полиция в САЩ съществува от векове, а началото му може да се проследи чак до 1700-те години.

18 век - Патрулите за роби

Има два истории за това, как се формират съвременните правоприлагащиоргани в САЩ.

Корените на полицията в Южните щати са именно в така наречените "патрули за роби". Белите дробоволци са били упълномощени от държавата да прилагат насилие и да връщат обратно роби, които са избягали. Потушавали са въстанията на чернокожите и са наказвали онези, които са нарушавали робските закони.

Първият такъв патрул е създаден през 18 век в Южна Каролина, а всеки щат, който не е премахнал робството, бързо се сдобил с тях. Белите мъже имали право да влизат в домовете на хората, независимо от расата или етническата принадлежност, ако заподозрат, че те крият чернокожи роби.

По-известните предшественици на съвременните правоприлагащи органи обаче са централизирани общински полицейски управления, които се формират в началото на 19 век. Те се появяват първо в Бостън, а скоро и в Ню Йорк, Олбани, Чикаго, Филаделфия и останалите щати. В първите полицейски управления преобладават бели мъже, които са по-фокусирани върху реагирането на безредие, отколкото на истинска престъпност.

20 век - белите и черните не могат да стоят на една маса

През 20 век в полицейските части вече има шепа цветнокожи полицаи, но те патрулират само в кварталите, в които има чернокожо население.

Краят на патрулите за роби идва след гражданската война. В следващите три години чернокожите следват стриктни правила - има определени места, на които могат да работят, определени суми, които могат да взимат, места, на които да живеят и дори лимит на това до къде могат да пътуват. Тези "черни кодове" бързо стават нелегални. Но две десетилетия по-късно се появяват законите на Джак Кроу.

В продължение на 80 години чернокожите и белите нямат право да седят на една маса. За тях има различни обществени сгради като училища и библиотеки. Чернокожите, които се озовавали на място, предназначено за белите, ставали жертва на изключителна полицейска бруталност. Властите не предприемали действия, когато белите линчували цветнокожите, дори и те да са невинни. Никой не съдел и полицаите, ако се стигнело до там, че да убият чернокож човек. 

Големи бунтове, породени от насилието на властите срещу чернокожите в САЩ е имало през 1939 г., 1949 г., 1963 г., 1965 г., 1991 г.  В страната, в която всички би трябвало да са равни, борбата за равенство продължава и до днес.

Навярно за онези, които са прекарали векове в това да репресират чернокожите, е най-трудно да се променят.

Расизъм през последните няколко десетилетия

Не всички полицаи са лоши. Не всички биха убили невъоръжен чернокож мъж или биха стреляли с гумени куршуми срещу протестиращи. Но много са онези, които проявяват насилие над обикновените граждани. А през последните години това се случва не само срещу цветнокожи. Много организации с власт стоят именно зад тези полицаи, които решават да прилагат сила. Почти винаги те успяват да се разминат с тежко наказание и дори не са освободени от работа. А ако се стигне до там - те просто сменят участъка, в който работят.

В Америка има 1800 различни полицейски части. Според данни на BBC, в Калифорния е нужно между 24 и 48 седмици, за да станеш полицейски служител. А в Северна Каролина са ти нужни 16 седмици и половина, за да получиш значка - наполовина по-малко, отколкото да получиш лиценз за бръснар в щата. 

Има по-голяма вероятност да бъдеш убит от полицията, ако си черен, отколокто бял. Това показват не едно и две изследвания. Според данните на университета в Станфорд, органите на реда дори спират за проверка повече автомобили управлявани от чернокожи, отколкото от бели, при положение, че афроамериканците са едва 12% от населението на страната.

Движението Black Lives Matter се роди през 2013 година. И тогава, подобно на протестите днес, хората излязоха на улиците, за да търсят справедливост и край на полицейското насилие. Смъртта на Джордж Флойд напомня много на гибелта на Ерик Гарнър, който издъхва по време на арест през 2014 г. Неговите последни думи също са "Не мога да дишам".

Месец след смъртта на Гарнър в Мисури също започват протести. 18-годишният Майкъл Браун е убит от полицаи. През август 2014 г. куршумите на органите на реда в Лос Анджелис попадат в Езел Форд. Следват убийствата на 28-годишният Акай Гърли в Ню Йорк, 12-годишният Тамир Райс в Клинвланд през ноември същата година. Но кръвта, пролята само през 2014 г., не свършва до тук.

На 20 октомври полицаят Джейсън Ван Дайк изстрелва 16 куршума в тийнеджъра Лакан Макдоналд в Чикаго. Момчето носело нож и всеки би си казал, че полицаят се е уплашил за живота си. Но всъщност не е така - Ван Дайк е стрелял от 3 метра в момчето, което не го заплашвало по никакъв начин.

През 2015 година започват протестите "Кажи името й", подтикнати от движението Black Lives Matter, които са в чест на жените и момичетата, убити по време на полицейско насилие. Същата година, през ноември, Минеаполис отново гори заради убийството на 24-годишният Джамар Кларк, който е застрелян от полицаи.

През 2016 година в Северна Каролина е обявено извънредно положение, след като протестите заради убийството на 43-годишният Кийт Скот излизат извън контрол. През март 2018 година избухват масови протести в Калифорния заради Стефон Кларк, който е убит в градината на баба си.

Това са само част от случаите, които водят до гнева, който днес всекидневно изкарва протестиращите на улицата във всички щати на Америка. За да се събуди този гняв, е нужна дори и най-малката провокация, както ни показа случилото се в един топъл ден през май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименТи пък къде ги видя тези чернокожи в България,***?Че чак и теза развила на темата.Аз знам точно обратния случай,наше приятелско българско дете се омъжи за черен американец,обичаха се,но майка му не искаше да я приеме в началото,защото е бяла и имаха големи проблеми с това,въпреки,че в източна Европа никога не е имало робовладелци и дискриминация.
49
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Факта, че една държава която е изградена на насилие още от основаването си, върху робския труд и едва преди около половин век отменя закони от конституцията си с които се репресират черните, не може да бъде държава за пример. Не може да изнася демокрация. Това е една държава в която много неща са прикривани и сега някой от тях излизат наяве. А има и още. Та само до 50те години, черни и бели, не е можело да се возят в обществения транспорт заедно. Не преди векове, а само до преди 60 години.
48
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А вие помните ли как руските полицаи дърпаха за ръкавите техните протестиращи??? Ама как може да ги дърпат за ръкава??? Това е потъпкване на демокрацията!!! Диктаторът Путин да се съди в Хага! Веднага! Отвличате ни вниманието с тези нerpи, докато в Русия цари безаконие и репресии!
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 35OMFG BIOB ROFL!
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 52Ай сиктир има! Суматях и полшти им сами за да мост да ядат ... ааа ! Ни мой то туй така!!!
45
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навярно за онези, които са прекарали векове в това да репресират чернокожите, е най-трудно да се променят.Това някакви вампири ли са, дракони или друго същества, които са безсмъртни?!?
44
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като казваме, че насилие има повече сред черните и по малко сред белите, е ясно защо. Белите живеят по добре, а черните не. Така е и при нас. Обаче има едно нещо. Ние какво сме направили като общества. Тяхното, а и нашето. Направили ли сме нещо за черните да живеят по добре ? Отговор - не, нищичко. Затова има насилие. То не е дошло ей тъй от някъде. Квото почукало, такова се обадило. Както се държим ние с тях, така и те ще ни отговарят.
43
2
 
2
 
! Отговори
Цитирам преди 3 години
Али Хаменей: Убийството на Флойд показа природата на управниците в САЩи? значи е прав!
42
0
 
6
 
! Отговори
Гроздето е кисело преди 3 години
Абе тоя "цивилизован" запад ли ни давахте за пример?
41
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
бруталното на..ие е дълбоко вкоренено в манталитета на американците в частност и на англосаксонската раса като цяло
40
3
 
9
 
! Отговори
Пишман Демократ преди 3 години
Aмерика е родена на основата на капитала, насилието и уискито! Точка!
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Артисти хапчета разни можем да се правим само на бедни и беззащитни нека се опитаме другаде там стрелят не мислят голяма тапотия изваршижме пак се бием по гарите колко сме велики
38
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Расизсм има на всякаде да не ви дреме исплаших ме се мн
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е моиго добре. Как да го преведа на един "брат"? Когато той ме напада и ми иска парите?
36
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
8 пъти повече престъпления и 6 пъти повече убийства има средно статистическия черен спрямо бял човек. Над 50 процента от цялата престъпност в САЩ се генерира от черни... Това е от статистиката на федералното правителство. А за насилието на черни над полицаи защо не каже нещо някой - може да си пуснете клипчета в youtube да видите за какво става въпрос!
35
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само да кажа, че черните имат най-много да благодарят за робството на своите черни събратя и мюсюлманските търговци на роби, които са продавали африканци на белия човек. Племената в Африка са воювали и онези от вражеското племе, които не са убивани, са поробвани и продавани на европейците. Арабите пък са били доста навътре в търговията и са продавали черни както сами, така и са действали като посредници. Така че спрете да пробутвате големия лош бял човек като единствен виновник за робството.
34
2
 
11
 
! Отговори
Чудно ми е преди 3 години
В американските електронни медии дали излизат по 30 статии на ден за България? Това нас българите какво ни интересува?
33
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЛошияНяма расизъм в САЩ,просто чернокожите,ционистите са с демократите и умишлено се създава изкуствен расизъм,за да си вдигнат гласоподавателите и поддръжниците.Въпреки това,да не мислиш,че черните на високи постове не ги контролират и от двете партии?
32
6
 
6
 
! Отговори
Лошия преди 3 години
*** забрави да напише, че когато минава бял по тротоара, ако има чернокож който е срещу него трябва да отстъпи настрани.Ако не вярвате, има видеа за това, също сегрегацията е и в обществения транспорт, белите отпреде, черните отзаде.Така че не се учудвайте на протестите, там расизма си е дълбоко вкоренен, въпреки че Холивуд се опитва да замаже нещата.
31
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименИ какъв е аргумента тук? Или няма? Типично по български!................Ами щом протестират за неща от преди 200 години,да протестират и срещу чернокожите африканци от Африка,щото именно чернокожите са продавали черните като роби на белите!Враждували са помежду си племената и който победи,продава другото племе на белите,така се е зародила търговията с черни роби.Ей това е смисъла.