В Минеаполис: Не COVID-19 уби Джордж Флойд, а пандемията от расизъм

Първа официална проява с песни в памет на чернокожия мъж
5 юни 2020 10:18, Петя Славова
76
В Минеаполис: Не COVID-19 уби Джордж Флойд, а пандемията от расизъм
Снимка: БГНЕС

Първата официална проява с песни и хвалебствени слова в памет на Джордж Флойд се проведе в Минеаполис, където чернокожият мъж бе убит от полицаи, съобщи БТА, позовавайки се на ДПА.

Тялото на 46-годишния Флойд бе в затворен ковчег на сцената в зала на Северния централен университет, а зад нея на стената имаше негово изображение в графити стил.

"Не пандемията от коронавируса уби Джордж Флойд... Уби го добре познатата в Съединените щати пандемия на расизма и дискриминацията", заяви на церемонията семейният адвокат Бен Кръмп, цитиран от Франс прес.

Тримата полицаи, на които бяха повдигнати обвинения в помагачество при убийството на Флойд, се явиха днес в съда за пръв път, предаде Ройтерс.

Още по темата
Обявена им е гаранция в размер на 1 милион долара. Ако бъдат признати за виновни, те ще лежат до 40 години в затвора.

Техният колега Дерек Човин, който притисна с коляно врата на Флойд в продължение на близо 9 минути, след което чернокожият мъж почина, и вече бе обвинен в убийство, не се яви днес в съда. Той трябва да се яви на 8 юни.

Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо заяви, че подкрепя масовите протести заради убийството на Флойд, но изрази опасение, че те може да ускорят разпространението на коронавируса и призова демонстрантите да се изследват.

Официални лица в Чикаго изразиха подобни опасения и призоваха демонстрантите да се поставят под карантина за 14 дни.

Властите в столицата Вашингтон и Лос Анджелис, втория по брой на населението град в САЩ, отмениха заповедите за полицейски час, издадени заради безредиците след убийството на Флойд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
18
 
! Отговори
Голата истина преди 3 години
Всъщност Джордж Флойд се уби сам, защото беше друсан с метамфетамин и фентанил, последното вещество причинява трудно дишане, а при злоупотреба - дихателна недостатъчност. Флойд е престъпник - многократно осъждан и арестуван, лежал за въоръжен грабеж над бременна жена. ***, престъпник и наркоман, който се съпротивляваше при ареста, видно от видеото. Не съм расист, но може да ме наречете престъпнист - мразя престъпниците. Между другото, затискането с коляно на земята е обичайна практика.
45
0
 
11
 
! Отговори
бояришник преди 3 години
Заглавие достойно за работническо дело или дойче веле...
44
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Лошияима един надпис на концентрациония лагер в аушвиц на немски,който гласи "Работата те прави свободен"в днешно време явно поне в България е точно обратното.НЕ СЪМ НИТО НАЦИСТ НИТО ФАШИСТ НИТО КОМУНИСТ!
43
0
 
11
 
! Отговори
Логично е че преди 3 години
Фалшивите пари убиха тоя дребен мошеник. Да не беше крало, не би чудо видяло е в случая.
42
3
 
3
 
! Отговори
Лошия преди 3 години
До КакъвАми те излизат по умните в случая, говоря за афроамериканците.Ти си работи като роб, плащай си данъците а тях пей сърце.Не че социалките им са високи, но все пак не работят но имат права.Направо е мастър пийс това което направиха на слабите бели, браво!
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До кние не само че трябва да храним тия в гетото,които нямат нищо,но и да поддържаме с нашите данъци завидно-високия стандарт на живот на немалко роми,които официално са безработни,по-цял ден си стоят вкъщи,обитават огромни палати и като им доскучае фучат с луксозните си джипове из града,за да демонстрират благосъстояние пред простите българи,които работят за жълти стотинки!
40
1
 
15
 
! Отговори
Толераст преди 3 години
Целта е една. Да се принудят полицаите да спрат да изпълняват задълженията си. Да избягват арести на чернокожите дори и ако убиват или продават наркотици пред очите им. А в съда всеки афро гангстер когато каже - Дискриминиран съм и да бъде пуснат независимо от доказателствата за престъпленията му.Белите да му мислят.
39
0
 
8
 
! Отговори
Какъв преди 3 години
Расизъм?Защо другите раси,си траят!Само Блек пипъл се нуждае от подкрепа,съжаление и уважение!Другите да работят и да плащат данъци,за да има за нуждите на тези хора!Вижте ,само какви нокти има жената, на починалия!Какво ли работи!
38
4
 
1
 
! Отговори
Лошия преди 3 години
До картоф компировАми аз съм от голям град, но те разбирам!Всичко живо се пресели в големите градове и явно полицията не е на ниво в малките села и градчета.Имал съм спречквания с хора от малцинството, но й има хора от тях които са много добри като характер...Както казах, всичко е относително!
37
0
 
6
 
! Отговори
Котки преди 3 години
До Анонимен 29Точно, постоянно изскачат някакви борци за някакво неясно "равенство" между черни и бели, мъже и жени, гейове, хетеро и трансджендъри, десни и леви и още една купчина други ГЛУПОСТИ и хората постоянно биват насъсквани едни срещу други. С цел всички да забравим за истинското неравенство между обикновения човек и "елита". Че тия, които ни подтискат ние сме ги назначили, ние им плащаме гигантските заплати и трябва да работят за НАС и за тях законите трябва да са РАВНИ с тези за нас.
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 35 - точно така - може да се погледне и статистиката за извършени престъпления по расов принцип, средна интелигентност (жълтите отново он топ, черните си ги знаем), средно богатство на семейство и т.н и навсякъде се вижда че расизъм в америка няма - просто системата за разпределяне на ресурси действа правилно по пазарен принцип спрямо заслугите...
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Опаляами в англия ходил си да видиш кои са най-богатите-индийците и пакистанците.местните бели англичани масово плащат наем и живеят в жилища собственост на онези дискриминираните дето искат компенсации са колониалното минало от ню делхи и мумбай.сам си направи сметка кой е богатия расист.
34
1
 
9
 
! Отговори
к преди 3 години
след като в общината на самоков му предложили на един ром работа,той им отговорил-за толко малко пари нека българите да ви работят!така че г-да политици вадете пачките,отваряйте кесията с кеша,че ромите са поставили летвата много високо и едва ли някой от вас някога ще я прескочи!само че ние сме дотук нямаме вече физическа сила да храним и тия в махалата.а и не разчитайте на нас българите да я пълним тази кесия!
33
0
 
7
 
! Отговори
Опаля преди 3 години
Ако погледнете статистиките в САЩ на глава от населението, азиацките-американци имат най-високи доходи в държавата. Тези белите вярно били големи расисти.
32
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С тоя расизъм доста се преиграва.Как от един нещастен инцидент (полицая едва ли е искал да го убие) се създадоха едни размирици които са отнели живота на още 10-15 човека и много материални щети.
31
1
 
3
 
! Отговори
Не разбрах преди 3 години
Защо е бил арестуван - защото е ***, или защото е имало друга причина ?
30
1
 
11
 
! Отговори
картоф компиров преди 3 години
миналата есен група ентусиасти(българи)решиха да се организират в социалните мрежи и да извозят сметта от коритото на една рекичка в близост до ромската махала на самоков.донесоха чували,маски и ръкавици са да почистят ромската смрад със собствените си ръце.и това бяха хора образовани с добре-платени професии.ромите им отговориха с подигравки,маанета и кючеци на фона на разбитата с изпочупени прозорци "нова детска градина",където държавата също изсипа няколко милиона,за да ги интегрира.
29
0
 
19
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Гледам на афроамериканките , дето протестират , задниците по 1 декар , това става от яко плюскане ! А до тях пък се наредили бели каки , гаджетата на черните , вдигнали юмручета - колко романтично и революционно !!!!! Венсеремос , другари !!
28
0
 
15
 
! Отговори
Латино преди 3 години
Има доста мнения на латиноси в САЩ, които са потресени от расизма, които проявяват чернокожите срещу белите и прав текст казват, че са на страната на белите. Латиносите винаги са се аклематизирали по-добре в чуждите култури дори ако погледнете Европа, където има голяма маса от тях в избрани държави. Интересно как латиносите и азиатците в америка нямат проблеми и не изпитват расизм срещу тях.
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
през последните 31г видяхме що е демокрация-тя е за богатите(да правят кото искат),видяхме що е права на човека-богатите,малцинствата и престъпниците ги имат,видяхме и свобода-за тези които имат пари да си я позволят,видяхме задълбочаването на разделението,бедните станаха по-бедни богатите-по-богати.За да не виждаме всичко това и да не се опълчим ни разделиха на партийки,на бели и черни,на 100 пола,на еко и индустриалци и тн,но всичките сме голтаци и ако продължи така ще стане - господари и роби