Тръмп разпространява лъжи срещу 75-годишния мъж, който полицията бутна

Президентът твърди, че той се е опитал да заглуши уредите на полицията
Обновена: 10 юни 2020 20:13 | 10 юни 2020 20:00, Нели Христова
95
Тръмп разпространява лъжи срещу 75-годишния мъж, който полицията бутна
Снимка: БГНЕС

Преди няколко дни едно видео показа точно как изглежда полицейското насилие в САЩ - уж защитници на реда блъснаха 75-годишен мъж. Той падна на земята, а от главата му започна да тече кръв. Никой от полицаите не му помогна. Напротив - дори арестуваха мъжа, който се опита да стигне до ранения възрастен мъж. След това двама офицери бяха наказани, а цял гарнизон подаде оставка в тяхна защита.

Още по темата

Президентът Доналд Тръмп също реши да изкаже експертното си мнение. В Twitter той написа, че мъжът най-вероятно е бил член на АНТИФА и се е опитал да "сканира полицията, за да заглуши екипировката им". Тръмп също така твърди, че мъжът е паднал по-тежко, отколкото е бил бутнат, за това най-вероятно той е инсценирал всичко.

Но вярно ли е това?

На видеото се вижда как 75-годишният Мартин Гуджино се приближава към полицаите. В ръката си той държи мобилен телефон. След като е блъснат от органите на реда, той е откаран в болницата, която напусна днес - около седмица по-късно, но все още не се чувства достатъчно добре, за да говори пред медиите. От клипа не става ясно дали с телефона си възрастният мъж се опитва да сканира полицейските устройства. Всъщност няма данни, че някой може да повлияе на устройствата по този начин.

В мрежата има множество приложения, за които се твърди, че могат да подслушват полицейските честоти. Но те не ти позволяват по никакъв начин да се намесиш в сигнала на устройството, особено да го "заглушиш", както се изразява президентът Тръмп. Също така полицията в Бъфало обяви, че каналите им не са кодирани и дори има радиостанции, които ги излъчват на живо. Ако искаш да прихванеш сигнала, то дори не трябва да си близо до офицер.

"Повечето секретни канали имат защита срещу прихващане. И ако все пак решиш да се опиташ да го направиш, едва ли ще използваш мобилен телефон, тъй като с него няма да успееш. Ще ти трябва много по-сложна екипировка. Ако искаш да се свържеш с полицейските честоти, няма как да използваш телефон, тъй като той просто не ги поддържа", обяснява експертът по кибер сигурност, проф. Алън Уодуорд, пред BBC.

Семейството на 75-годишният Мартин все пак отговори на обвиненията

В изявление, разпространено от Washington Post, адвокатът на семейството казва, че те "не разбират защо Тръмп би направил такива мрачни, опасни и неверни обвинения срещу него".

"Мартин винаги е бил мирен протестиращ, защото той се интересува от доброто бъдеще на сегашното общество", гласи съобщението. Няма и данни мъжът да е член на АНТИФА - антифашистка организация, която Тръмп вини, отново без доказателства, за размириците по време на протестите в САЩ.

Twitter, който цензурира предишни постове на Доналд Тръмп заради неверни факти, обяви, че твърденията срещу Мартин Гуджино не нарушават политиката на социалната медия, въпреки че са очевидна лъжа и разпространяват конспиративни теории. Тръмп разпространява теорията на руски репортер, който пише за руския държавен сайт "Спутник".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Статия пълна с лъжи! Има ли учудени?1."Никой от полицаите не му помогна."- При така паднал човек, никой не бива да го пипа докато не дойде медицинска помощ. Командира на полицаите се държа пефектно и веднага се обади.2. Сканиране и заглушаване са две различни неща. Нито полицаите могат да знаят какво държи, маскирано като телефон, А го доближава до трансмитъра на полицая.3."антифашистка организация, която Тръмп вини, отново без доказателства" - Доказателства бол! И е комунистическа бойна
61
0
 
5
 
! Отговори
Петя преди 3 години
МОЛЯ ОТНОВО ЗА КОРЕКЦИЯ В ЗАГЛАВИЕТО "КОГОТО" ПОЛИЦИЯТА БУТНА ИЛИ ТОЙ /КОЙТО/ БУТНА ПОЛИЦИЯТА. КАК ДА РАЗБЕРА?
60
2
 
6
 
! Отговори
ДР преди 3 години
Журналисти те врякат срещу фалшивите новини. Оказвасе че правителствата са основния източник на такива новини. Но да накажем хората които казват истината. Сега му викат борба с фалшивите новини, а то си е направо цензура.
59
3
 
5
 
! Отговори
Кво се чудите преди 3 години
... избори идват. Борба за гласовете на "електората" ... компромати... кой каква грешка направил... кой какво сбъркал... В България това е рутина . Американците има да тичат докато ни настигнат..... че те още не са се научили да организират нег4рските барони да продават гласовете на сънародниците си от маалата/гетото ... И да предлагат кибапчета ... и да им плащат тока и водата ... Поне още 5 години имат да се учат .
58
0
 
4
 
! Отговори
Петя преди 3 години
Внимание в заглавието: "който" или "когото" полицията бутна? Ако е "който", означава, че той е бутнал полицията ( подлог), или когото (него) бутна полицията? Смисълът се променя коренно. С НАДЕЖДАТА, ЧЕ ТОЗИ КОМЕНТАР МОЖЕ ДА БЪДЕ ПОЛЕЗЕН!
57
4
 
13
 
! Отговори
Фото Графа преди 3 години
Невероятен клип. Удобна и внимателно избрана позиция . Стабилна камера .Перфектен ъгъл на снимане. Кристален образ. Направо не мога да повярвам че е направен от любител. По средата на демонстрация . Браво. .... ама и как точно навреме е застанал на правилното място за да заснеме необезпокояван този перфектен клип показващ лошата , лоша, лоша полиция .
56
5
 
7
 
! Отговори
Малеееей преди 3 години
Тръм си няма друга работа освен да се занимава с клошар демократ.
55
2
 
9
 
! Отговори
Коко преди 3 години
До СатираКато си на 70+ години и 5 годишно хлапе да те бутне падаш като круша.
54
11
 
9
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
Готиното е, че всичко това което САЩ правеха в други държави им се връща.
53
9
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
крад=ци убии=ци лъж=ци пият белина приемат хапчета против вируса без дае потвардено ползата от лекарството нация от прес=***-ници по генезис
52
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Друго си е полицията нищо да не прави като вандалите чупят всичко!
51
6
 
12
 
! Отговори
Демокретени преди 3 години
Това като демокретените в САЩ втори няма. Не искат темата на разговора да е как хора като Сорос финансират терористични организаций като антифа и черните животи, а искат да коментираме кой бил бутнат и кой бил паднал след предупреждения да напуснат периметъра. Не искат да бъдат коментирани щети за МИЛИАРДИ ДОЛАРИ.. не, не милиони..... МИЛИАРДИ ДОЛАРИ... които бяха нанесени и една дозина хора бяха убити. Искат масите да са на кръв един с друг за да не обръщат внимание на наистина големите кражби.
50
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименИ аз гледах видеото - изобщо не беше агресивен. Освен това аз имам 70 годишни роднини - достатъчно е по-солно да ги побутнеш и падат, един от тях скоро лежа със счупена ръка в болница.А на видеото проблемът не беше в това, че полицаите го бутнаха, а че изобщо не погледнаха какво се случва с него, та трябваше войник от армията да се наведе и да помогне.Тръмп по-добре да не си отваря устата, защото става все по-зле и по-зле.
49
4
 
17
 
! Отговори
По-по преди 3 години
Унижощаване на бизнеси, собственост и дори паментници.. доказаха, че полицията не са се намесили достатъчно остро. Всички криещи си лицата чупещи трябва да са в панделите. Всички, които не си криеха лицата и влизаха в магазини да ги обират посред бял ден трябва да са в панделите. Участвалите в разрушаването на паметници трябва да получат доживотни присъди за да не посмее никой да повтори отново. Мирните протестиращи трябва да стоят настрана от тези криминални елементи.
48
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еййй много им е черен, защото им бърка в бизнеса! Ама ще ги смаже на изборите, долните демократи
47
12
 
17
 
! Отговори
Сатира преди 3 години
Едвам го докоснаха, а той се просна здраво назад все едно са го ударили. ФАКТ!
46
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе сега сме в криза а професията тръмпутински *** е от малкото във възход я кажете повечето тук къде се пуска св колко е заплата като чета тук на някой хора коментарите само дето не искат да се омъжат за Тръмп.А тоя че може да провокатор ми да може разбира се.Но не по-голям от цял отбор *** де.
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До House M.D. 42Това е Нелито, което вчера писа "бомбандирам". Толкова си може.
44
4
 
15
 
! Отговори
Дръж се преди 3 години
Бай Дончо!Работещите са с тебе!Не им се давай на михлюзите!Те не са работили,след робството!
43
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВЕЛИК ПРЕЗИДЕНТ! СОЦИАЛИСТИЧЕСКИТЕ СКОТОВЕ МУ ДИШАТ ПРАХТА.